Nuotr. iš asmeninio archyvo.

„Kretingos“ krepšinio klubas, pirmą kartą pakilęs per žingsnį nuo NKL medalių – ne tik maloni staigmena komandos fanams, krepšinio specialistams, bet ir graži istorija apie tai ką gali ryžtas, darbas bei komandinė dvasia.
Tačiau šalia sėkmingų vyrų visada būna ir protingos moterys. Atmosfera šeimoje, artimųjų palaikymas – yra svarbus indėlis į sėkmę, šalia fizinio pasirengimo bei puikių trenerio strategijų. Vienas iš komandos lyderių klaipėdietis Mindaugas Stašys – taikliais metimais bei naudingumu aikštelėje sirgalių dažnai pravardžiuojamas „Kretingos“ Tony Parkeriu. Mindaugas jau daugiau kaip 11 metų yra kartu su legendinės merginų grupės iš uostamiesčio Man-Go dainininke Gabija Sruogiūte Stašiene. Pora prieš penkerius metus yra sumainiusi aukso žiedus.
„Švyturio“ redakcija jųdviejų paprašė pasidalinti savo patirtimi, kaip vienoje šeimoje dera sportas ir muziką? Ir kaip yra svarbu veikliems vienas kitą kitą palaikyti?
-Kiek metų esate kartu? Kaip tie du pasauliai muzika ir sportas dera vienoje šeimoje?
Gabija: Su Mindaugu susipažinau, kai man buvo 16 metų viename vakarėlyje. Tad pažįstami esame daugiau nei 15 metų, o kartu kaip pora – 11 metų. Šių metų liepos mėnesį laukia graži sukaktis – 5 metai kaip esame susituokę. Net sunku patikėti, kaip bėga laikas.
Iš tiesų, nors darbai iš pirmo žvilgsnio atrodo skirtingi, turi ir bendrumų – abu dažnai dirbame vakarais, daug laiko praleidžiame keliaudami. Mūsų gyvenime mažai monotonijos, abu esame nuolatiniame judėjime. Tai gerai, nes tuomet ir santykyje mažiau rutinos, yra ką vienas kitam papasakoti, visada būname pilni savų įspūdžių. Tuo pačiu, prasilenkdami darbuose spėjame vienas kito pasiilgti, tada laikas kartu įgauna visai kitą kokybę.
-Ar turite atžalų ir kokio jie amžiaus? Gal mylite augintinius? Kokius?
Gabija: Šiuo metu vaikų neturime, tačiau ateityje norėtume. Kol kas mūsų dienas žaismingumu ir meile pripildo mūsų augintinė – maltos bišonų veislės kalytė vardu Sarėja. Jai šį mėnesį sueis 9 metai.
-Esate aktyvūs ir užimti žmonės, daugeliui sekėjų – kaip pavyzdys, koks yra Jūsų šeimyninės sėkmės raktas?
Gabija: Sunku pasakyti, kas yra sėkmės raktas. Gyvenime dažniausiai žmonės gyvena kartu ir arba kažkaip viskas savaime lengvai dėliojasi, arba stringa. Nesakom, kad niekada nesipykstam, visko būna kaip ir kiekvienuose namuose. Galbūt padeda tai, kad iškilus nesusipratimams ar konfliktams visada stengiamės išsiaiškinti – ką kiekvienas galvoja, kas netiko ir kaip norėtume kad būtų ateityje. Stengiamės „nenuryti“ emocijų ir neatidėti iškilusių aštrių situacijų savieigai. Kadangi dirbu psichologe, iš savo darbinės patirties žinau, kad vėliau tokie dalykai kaupiasi ir ilgainiui poros praranda bendrystę, pradeda erzinti kiekviena smulkmena.
Poroje svarbu išsiaiškinti vienas kito poreikius ir mokėti matyti situacijas iš partnerio perspektyvos, tada galima prieiti tinkamų kompromisų. Taip išsiplėčiau, ir bekalbant supratau, kad turbūt mūsų šeimyninės sėkmės raktas yra pokalbiai.
-Ar jūs, Gabija, dažnai vykstat į arenas stebėti vyro komandos varžybų? Ar Mindaugas atvyksta į Man-Go koncertus žmonos palaikyti? Ir kiek tai, Jūsų nuomone, svarbu vienas kitą palaikyti?
Gabija: Tikrai dažnai. Žinoma, tai priklauso kaip pavyksta suderinti su darbais, tačiau stengiuosi nuvažiuoti į visas namų rungtynes, ar bent į dalį rungtynių. Įprastai nesu didelė krepšinio gerbėja, bet kai aikštelėje žaidžia vyras labai įsijaučiu, išgyvenu dėl kiekvieno taško, o kai pražangų metų jis ilgiau nesikelia nuo žemės – man trumpam sustoja širdis, ar nenutiko rimta trauma. Džiaugiuosi, kad Kretingos komandoje Mindaugas puikiai pritapo, atrado savo vietą, treneris juo pasitiki ir negaili laiko aikštelėje.
Mūsų su Mindaugu draugystės pradžioje Mindaugas lydėdavo mane beveik į kiekvieną koncertą, dažnu atveju net pats nuveždavo. Dabar dėl užimto darbo grafiko įprastai atvyksta tik į Klaipėdos regione vykstančius. Šį savaitgalį pažadėjo atvykti į koncertą Kretingoje. Juokaujame, kad turėtų kartu pasikviesti ir komandos draugus – atšvęstume ne tik grupės Man-Go jubiliejų, bet ir puikų Kretingos krepšinio komandos sezoną.
– Mindaugai, mums, kretingiškiams šių metų „Kretingos“ klubo pasirodymas NKL atkrentamosiose jau yra dovana ir didelės sėkmės pavyzdys, nepriklausomai nuo to, kokia vieta ir kokie medaliai. O kaip Jūs vertinate, kokia yra komandos sėkmės paslaptis?
Mindaugas: Atėjus svarbiam rungtynių metui – atkrentamosioms, komanda susivienijo, pajutome vienas su kitu ryšį. Atrodo, kad šiame etape kiekvienas komandos žaidėjas rado savo vietą. Kitaip tariant, visą sezoną „šlifavomės“, o dabar jausmas, kad esame gerai susižaidę. Kaip aš sakau, viskas prasideda rūbinėje. Šiuo metu mūsų kolektyvas turi šiltus ir draugiškus santykius. Tiek treneris, tiek klubo administracija kuria darnią atmosferą, yra atidūs mūsų poreikiams bei pastaboms. Galbūt dėl to, komandos neslegia įtampa, žaidžiame atsipalaidavę ir mėgaujamės žaidimu.
Be abejo, manau, kad prie visos komandos sėkmės prisideda Kretingos sirgaliais, kurie sunkiais momentais neleidžia pasiduoti, stumia į priekį ir jaučiant tokį užnugarį yra daug lengviau kovoti bei pasiekti tokias istorines pergales.
– Gabija, ar po „Kretingos“ varžybų aptariate šeimoje tai kas įvyko, gal kaip psichologė randate naudingų patarimų? Kokius patarimus duodate, pavyzdžiui, po nesėkmingų varžybų?
Gabija: Iš tiesų, po kiekvienų rungtynių darome „aptarimą“, kuris kartais būna ilgesnis, kartais trumpesnis, priklausomai nuo to, kaip sekėsi. Tačiau po kiekvienų rungtynių Mindaugas grįžta namo kupinas emocijų, įspūdžių. Aš pabūnu klausytoja, padedu jam susidėlioti mintis. Sakoma, kad kai žmogus garsiai pasakoja istoriją kitam , jo viduje istorija pradeda turėti struktūrą, kitaip sakant – viskas susidėlioja į savo stalčiukus. Tad kartais man užtenka tiesiog išklausyti. Kartais, kai matau, kad prieš svarbias rungtynes jaudinasi, visada jam sakau, kad tiesiog pasimėgautų žaidimu, nepamirštų, kur jis yra, ką pasiekė, ir kad tuo reikia pasidžiaugti. Apskritai gyvenime, žmonės labai dažnai susikoncentruoja ties tikslais, bet pamiršta procesą. Tačiau procesas yra daug svarbesnis, jame praleidžiame daug daugiau laiko, tad reikia jį pasidaryti malonų, išmokti juo mėgautis ir jį įvertinti.
– Mindaugai, ar yra vilčių, jei ne šiais, gal kitais metais „Kretingai“ patekti, o Jums – sugrįžti į LKL? O gal svajojate sportbačius kabinti ant vinies ir pasinerti į kitas veiklas?
Mindaugas: Vilčių visada yra – ypač turint tokius sirgalius. Didžiulė garbė ir laimėjimas išeiti klubui į aukštesnė lygą, visi aplinkui džiaugiasi, tačiau retai pamąsto, kokios atsakomybės ir prievolės ateina su šiuo laimėjimu. Jau turėjome patirtį su Gargždų krepšinio klubu – daug noro ir mažai finansų, kitaip tariant – galimybės prasilenkė su realybe, ir tai turėjo skaudžių pasekmių. Žaidėjams šis klubas iki šiol liko skolingas. Labai norėčiau tikėti, kad tokiu atveju Kretingos norai sutaptų su galimybėmis.
Esu sakęs, kad jei laimėsime auksą – pakabinsiu sportbačius, nes smagu būtų užbaigti karjerą su auksinio berniuko titulu. (Juokiasi) Tačiau kai pradedu rimčiau apie tai svarstyti, jaučiu, kad kažkodėl dar nesinori baigti tos karjeros. Pagyvensim, pamatysim. Jei vis tik nuspręsčiau karjerą baigti, vis tiek neplanuočiau trauktis iš krepšinio, man įdomus trenerio darbas. Jau kuris laikas šioje sferoje kaupiu patirtį – treniruoju vaikus Klaipėdos krepšinio mokykloje, taip pat esu Klaipėdos universiteto studentų krepšinio komandos treneris, kur tenka dirbti ir su profesionaliais žaidėjais. Krepšinis visada buvo mano gyvenimas, manau, kad juo ir liks.
– Kreipiuosi vėl į Gabiją, jūsų kolektyvas mini 25 metų sukaktį, vyksta koncertai. Tai 90‘ieji, 2000-ieji, įvairaus amžiaus klausytojų kartos nostalgiška muzika, joje daug pozityvo, geros nuotaikos ir meilės. Ar randate raktus ir į jaunimo širdis? Ar jaučiat, kad kartos pasikeitė, o taip pat ir populiariosios muzikos mados? Kokią muziką pati mėgstate ir klausite?
Gabija: Eh, vis dažniau tenka susitaikyti su mintimi, kad po 30 gimtadienio jau nebe visai galiu save statyti į bendrą eilę su jaunimu. Tačiau grupėje esu jauniausia, tad vis tiek ten dar pajuokaujame, kad esu “jaunimo balsas”. Be abejo, bėgant laikui keičiasi mados, tą suprantame, būtent dėl to stengiamės apjungti praeitį ir dabartį. Yra dalykų, kurie nesensta, kuriems žmonės jaučia sentimentų, tačiau lygiai taip pat suprantame, kad negalime gyventi vien praeitimi. Būtent dėl to nuo grupės atsikūrimo 2014 metais išleidome ne vieną naują dainą ir iki pat šios dienos esame kūrybiniame procese. Išties, grupei Man-Go svarbus kiekvienas klausytojas, tiek tas kuris su grupe nuo jos susikūrimo, tiek tas, kuris apie ją sužinojo tik vakar. Koncertinėje programoje atliekame ir naujas dainas, ir senus grupės Man-Go hitus, be kurių jau niekas nebeįsivaizduotų mūsų koncerto.
Kalbant apie jaunimo širdies, manau, kad drąsiai galiu teigti, jog „pataikėme“ į jas su savo 2023 m. rudenį išleistu kūriniu „Ar dar mane sapnuoji“, kurį atlikome kartu su jaunimo tarpe populiaria grupe SADBOI. Ši daina per labai trumpą laiką sulaukė didelio populiarumo, šiuo metu „Youtube“ kanale ji jau turi virš 4 milijonų perklausų, atlikdamos ją koncertuose dažnai sulaukiame prašymų pakartoti.
Pati kaip asmenybė esu pilna įvairių emocijų, turbūt dėl to ir muzika kurios klausausi labai įvairi – nuo ramių baladžių, iki trankių šokių hitų. Paskutiniu metu mano grojaraštyje Sabrina Claudio, Lana del Rey, Ari Abdul, Harry Styles, RY X, David Kushner. Turiu keletą ir lietuvių atlikėjų, kuriems prijaučiu, vieni jų – mūsų kolegos, grupė Sadboi.
-Mindaugai, kokią muziką Jūs klausite ir mėgstate? Kokios sporto šakos be krepšinio patinka? Ką mėgstate veikti laisvalaikiu?
Mindaugas: Įprastai mūsų šeimoje muzikos grojaraščiais rūpinasi žmona. Mėgstu įvairią muziką – patinka lietuviška, taip pat užsienietiška, kartais traukia ispaniški ritmai. Galbūt todėl, kad mėgstu šokti. Labai patinka ir kubiniai ritmai, vienas mėgstamiausių mano DJ – David Guetta.
Be krepšinio labai mėgstu tinklinį, kai orai atšyla dažnai važiuoju prie jūros jį pažaisti. Paskutiniu metu pajutau didelį susidomėjimą padeliu, jau pusmetį su draugais kas savaitę susitinkame jį pažaisti. Taip pat mėgstu futbolą, važinėjimą dviračiais, kartingus ir ilgus pasivaikščiojimus senamiesčiu.
-Gabija, ar dar puoselėjate konditerės talentą? Ar dar kepate tortus?
Gabija: Šiuo metu, deja, esu kiek apleidusi šią veiklą. Turbūt dėl darbų gausos nebėra energijos suktis virtuvėje, tad mieliau tiesiog suvalgau kažkieno kito iškeptą tortą.
-Ką norėtumėte palinkėti kretingiškiams?
Gabija: Kadangi Mindaugas yra žaidęs skirtingose krepšinio komandose, man teko matyti daug skirtingų krepšinio sirgalių. Galiu pasakyti, kad kretingiškiai yra patys garsiausi, aistringiausi ir emocingiausi sirgaliai, kokius man kada nors teko matyti. Labai linkiu jiems neprarasti tos vidinės ugnies. Ir taip pat labai tikiuosi, kad jie mėgsta ne tik krepšinį, bet ir muziką. Todėl balandžio 13d. visus noriu pakviesti į grupės Man-Go jubiliejinį koncertą, kuris vyks Kretingos kultūros centre.
Mindaugas: Kretingiškiams palinkėčiau būti sportiškiems, mylėti save, būti matomiems ir nepraleisti svarbiausių krepšinio komandos rungtynių. O artėjant vasarai – gerai pailsėti ir atsipūsti nuo kasdienybės.
– Ačiū Jums ir sėkmės!
Gintaras MIKŠIŪNAS

 445 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes