Taip atsitiks, jeigu Seime, žinoma, bus priimtas įstatymas. Karo dar nėra, o komendantūros nuo kitų metų veiks. Kitas klausimas – ką jos veiks, o dar įdomesnis klausimas – kas jose dirbs?
„Karo komendantūrų“ klausimą visą praėjusią savaitę lydėjo patriotinė pompa. „Lietuva gyvena greitai besikeičiančioje geopolitinėje aplinkoje, todėl šalies gynybai ir saugumui yra skiriama daug dėmesio. Gintis turi būti pasiruošę visi – visuotinė gynyba prasideda ir baigiasi kiekvieno piliečio įsitraukimu“, – rašoma propagandiniame pranešime, kuris kelia daug siaubo ir visiškai nekelia jokių patriotinių jausmų jautrių nervų žmonėms.
Iš kitos pusės žiūrint, sunku būtų nepritarti teiginiams, jog kiekvienas žmogus turi žinoti savo vaidmenį valstybės gynyboje ir įgyti praktinių gebėjimų, reikalingų priešintis, nes „žinios suteikia ramybės“. Lietuvoje „žinios“ jau senokai nekelia ramybės, nes užsienio reikalų ministras skaičiuoja sekančios Vyriausybės valandas. Išdidžiai skelbiama, kad tai neva bus dar vienas „įrankis“, leidžiantis piliečiams prisidėti prie valstybės gynybos. Tačiau įsiklausykime į pačią formuluotę: „karo komendantūros taikos metu“. Panašiai skambėtų: „žiema vasaros metu“.
Įstatymo dar nėra, o veiksmo daugiau nei dūmų degančioje šaškėje. Lietuvos kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys „Delfyje“ staiga „atkreipia dėmesį“, kad artimiausiais mėnesiais dalyvauti pratybose bus pašaukti 2500 aktyviojo rezervo karių, dar keli tūkstančiai bus pakviesti trumpai informacijos sutikrinimo procedūrai: „Be to, bus testuojama komendantūrų veikimo sistema, tam tikru pratybų etapu kai kurie miestų pramoniniai objektai ir jų teritorijos bus paskelbtos karinėmis teritorijomis“. O tai į darbą žmonėms leis ateiti ar ne? O gal neišleis, nes kaip tik tuo metu vyks Prezidento rinkimai, kurių kampanijos, kažkodėl visai nesimato, lyg būtų iš anksto žinoma, kad Nausėda įžengs į antrą kadenciją.
„Žmogus turi žinoti, kaip jis gali apginti savo namus, kur ateiti, ką daryti. Būtent tam ir kuriama komendantūrų struktūra taikos metu”, – sako krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas. Tačiau panašu, kad tai tik skambus pavadinimas, nes komendantūros, kaip sako kai kurie opozicinių frakcijų Seimo nariai, galimai dubliuos kitų struktūrų veiklą, pavyzdžiui Šaulių sąjungos ir KASP.
Tačiau rajone atsiras naujas „viršininkas“, su pavadinimu „komendantas“, toks piktas dėdė storu pilvu. Jis gaus algą ir turės pavaduotojus bei sekretorę, greičiausiai keletą automobilių, ginklų, baldų, rašiklių, uniformų, sandėlių ir kitokio inventoriaus. Jis padės tobulėti patriotiškai nusiteikusiems piliečiams, suteiks karybos žinių, integruos juos į „komendantinių vienetų struktūrą“. O ką darys su patriotiškai nenusiteikusiais, kurie jau nusipirko bilietus į Ispaniją, kad pralaukti visą šitą nesąmonę, neaišku?
Tiek ministras Kasčiūnas, tiek kariuomenės vadas generolas Valdemaras Rupšys kol kas labai miglotai komunikuoja ir apie naujų sukarintų tarnybų įgaliojimus. Esą šiuo metu komendantūras užpildys profesinės karo tarnybos kariai su priskirtais parengto rezervo karo prievolininkais, taip pat šauliais. Vėliau esą jie pasipildys „pilietiškais asmenimis“, norinčiais prisidėti prie valstybės gynybos.
Pabandykim įsivaizduoti, kaip tai gali atrodyti. Atsiras karštakošių, įtrauktų į komendantūrų sąrašus, kurie bus iki dantų ginkluoti uniformuoti „bičai“ užtaisytais „kalašnikovais“, važinės atvirais džipais po miestelius, kaimus ir kiemus bei padės ginti rajoną nuo prorusiškų vatnikų bei antivakserių, saugos svarbius objektus, kur tik šaus į galvą įrenginės ir saugos kontrolės postus, vykdys komendanto valandą, dalyvaus turto atėmimo procese, stebės aplinką, kovos su „žaliais žmogeliukais“ ar atliks kitas, Lietuvos kariuomenės pavestas užduotis.
Kas gi tie paslaptingieji „patriotiški piliečiai“. Čia panašiai kaip rusiški „žali žmoneliukai“, tik jie lietuviški. Kariškiai greičiausiai susidurs su tam tikru būriu galimai keistų ir emociškai nestabilių piliečių rūšimi, kuriems neduok pavalgyti, bet pakariauti. Tokie, pavyzdžiui, turėdami kriminalinę praeitį gali mėginti „patriotiškai reabilituotis“ ir atrodyti „pigiai, bet grėsmingai“ draugų ar moterų akivaizdoje. Tai gali būti vienai konkrečiai partijai lojalūs skustagalviai, kurie mėgausis turėdami galią persekioti bjaurius vatnikus, o tokių bus daug. Galimai tokie galės įsibrauti į privačius namus ir, pavyzdžiui, priverstinai suvakcinuoti tai daryti atsisakančius piliečius, atimti prabangų ūkininko džipą ar traktorių, nes jo neva reikės tautos gynybai. Jie galės patupdyti į cypę bet kuriuos kaimynus, jei įtars, kad per garsiai leidžia rusišką muziką arba valgo Matijošaičio krabų lazdeles užsigerdami ne Rygoje išpilstyta rusiška degtine.
Nors įstatymas dar nepriimtas, procesas įsibėgėjo, registracija į taikos meto komendantinius vienetus prasidės nuo šių metų gegužės 1 dienos ir tęsis iki rugpjūčio 31 dienos. Planuojama, kad jau spalio mėnesį karo komendantūrų kariniuose vienetuose bus pradėtas karinis rengimas. Štai tada ir prasidės važinėjimas atvirais chaki spalvos džipais per pačius Seimo rinkimus.
Tiesa komendantūrų įteisinimas šiuo metu dar nėra baigtas. Visa tai dar svarstoma Seime. Tačiau šaršalas keliamas, lyg visa tai jau būtų faktas. Pavyzdžiui kai kurios opozicinės frakcija tame cirke net nesiruošia dalyvauti.
Jei taip atsitiktų, jog tokios sukarintos struktūros savivaldybėse pradėtų veikti, reiktų pagalvoti ir apie griežtą visuomenės kontrolę. Juk be galo svarbu, kokios reputacijos žmonės ateis ten dirbti, ar jie kartais nelinkę politikuoti ar priklausyti kokiai nors partijai, o gal kriminalinei gaujai? Būtina atsakyti į klausimą, o kokia tų „patriotiškai nusiteikusių“ žmonių psichologinė ir psichinė būklė? Tačiau visa tai patikrinti bus sudėtinga, nes, greičiausiai etatų sąrašą sudarys Vilnius ir numes savivaldybėms. Galimai komendantais bus skiriami svetimi kraštui žmonės, kurie nesiterlios su vietiniais, todėl, kad jų nepažįsta, todėl neskauda. Kaip ten bus iš tikrųjų, pagyvensime, pamatysime.
Tokie dalykai, panašu, kad žmones nelabai džiugina. Kaip sakė nekilnojamojo turto specialistai vienoje Jakilaičio laidoje, Lietuvos piliečiai masiškai parduoda būstus Palangoje ir keliasi į saulėtąją Ispaniją. Tad ar bus kam po metų dirbti tose komendantūrose? Ar bus pakankamai norinčių ginti Lietuvą, kai kiekvieną diena iš valdžios tribūnų girdime karo trimitus.

 106 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes