Prieš kelias dienas Salantų seniūnijos puslapyje socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtas kvietimas į miesto gyventojus su užrašu: „Reikalinga Jūsų pagalba gražinant Salantų miestą. Turime sumanymą viešoje vietoje pasodinti levandų“.
Toliau kvietime rašoma: „galbūt tvarkote, retinate, norite pakeisti Jūsų sodybose augančias levandas. O galbūt turite savaime prisisėjusių iš sėklų šalia augančio krūmelio ir galėtumėte padovanoti seniūnijai? Mes pasodinsime viešoje erdvėje, jas prižiūrėsime ir kartu su Jumis džiaugsimės gražiais žiedais“.
Kaip „Švyturiui“ papasakojo Salantų miesto seniūnijos seniūnė Jolanta Ažondenienė , idėja, atrodo, labai paprasta. „Sugalvojome atnaujinti miestelį gėlėmis. Todėl į talką pasikvietėme ir miesto gyventojus“, – sakė ji.
Seniūnės teigimu, dažniausiai miestas puošiamas vienmečiais augalais. Tačiau kilo idėja gyventi gražiau ir miestą papuošti daugiamečiais augalais. Norima tai padaryti ir dėl racionalumo ir dėl tvarumo, kad saugotume gamtą. „Todėl nusprendėme, jog šiais metais pradėsime sodinti daugiamečius augalus – levandas, kurios suteikia ir estetinį vaizdą, ir nereikalauja didelės priežiūros“, – redakcijai sakė Salantų seniūnė.
Pasak Jolantos Ažondenienės, nebus atsisakyta ir vienmečių gėlių, tokių kaip našlaitės. Levandas esą nuspręsta sodinti ne tik dėl grožio, praktiškumo bet ir dėl bendruomeniškumo skatinimo. „Gal todėl, kad jos yra daugiametis augalas ir nereikalauja didelės priežiūros. Be to, jos žydu du kartus per metus. Taip pat levandos suteiks miesto želdiniams gyvumo, patrauklumo“, – įsitikinusi seniūnė.
Augalai bus sodinami didesniais didesniais masyvais. Kol kas jos gyvena vazonuose. Žmonės atsiliepė į kvietimą ir jau pirmadienį atvežė pirmas dovanotas levandas. Dar viena naujiena, pasak seniūnės, miestą papuoš ne tik levandos, bet bus pasodintas rožynas. O mieste ir miesto parke didesniais būriais augs levandos.
„Į žmones dėl pagalbos kreipėmės dar ir todėl, kad į miesto gražinimą norime įtraukti ir bendruomenę, kad miesto gyventojai įneštų savo indėlį viešųjų erdvių sutvarkymą“, – sakė J. Ažondenienė.
Seniūnės teigimu, jeigu žmogus prisidės su savo augalėliu prie miesto papuošimo, jis jausis labiau bendruomenišku, nes dalyvauja bendro grožio kūrime. „Jeigu žmonės patys puoš miestą, jį labiau ir prižiūrės. Pavyzdžiui, jeigu kas nors numes šiukšlę šalia levandų gėlyno, gyventojai norės kuo skubiau tai sutvarkyti, o gal sudrausmins praeinantį piktadarį, kad nešiukšlintų, nes tai jau ne žolynas, o jų pačių įrengtas gėlynas“, – kalbėjo seniūnė.
Anot seniūnės, nėra jau tas levandų krūmelis toks neįperkamas. „Kai kur ir 1 eurą kainuoja, galėtume ir nupirkti, tačiau šios akcijos tikslas – įtraukti pačius gyventojus į miesto gražinimą, kad su savo augaliukais jie jaustųsi savo miesto dalimi“, – kalbėjo miesto vadovė.
„Jau šį šeštadienį kviesime Salantų miesto gyventojus į talką, tvarkysime ąžuolyną, kitas viešas erdves, dažysime, ravėsime“, – sakė seniūnė.
Levanda – tai notrelinių šeimos daugiamečių augalų gentis. Natūraliai auga pietų Europoje, Viduržemio jūros regione, Kanarų salose, Arabijos pusiasalyje, Indijoje. Levandos yra iki 0,3–2 m aukščio užaugantys krūmai ar puskrūmiai. Levandų lapai lancetiški, siauri, pailgi. Kvapūs žiedai susitelkę į varpos pavidalo žiedynus. Levandos žydi liepos ir rugpjūčio mėnesiais, kai kurios rūšys ir ilgiau. Po nužydėjimo subrandina vaisius – apie 2 mm ilgio rudus „riešutėlius“.
„Mes pasodinsime viešoje erdvėje, jas prižiūrėsime ir kartu su Jumis džiaugsimės gražiais žiedais“, – rašoma Salantų seniūnijos „Facebook“ puslapyje. Dėl gėlių sodinukų dovanojimo galima pasiteirauti tel . nr. +370 616 28062.

Gintaras Mikšiūnas

 396 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes