przeglad, badanie techniczne

Ne visi vairuotojai žino, kad stabdžių sistema apima ne tik kaladėles ir diskus. Automobilių stabdžių vamzdeliai, kurie yra viena svarbiausių visos sistemos sudedamųjų dalių, taip pat yra atsakingi už vairavimo saugumą.

Pradėkime nuo trumpos charakteristikos. Šiuo metu galime išskirti dvi stabdžių vamzdelių grupes: minkštus, dar vadinamus lanksčiais, ir kietus. Pirmieji montuojami tiesiai prie suportų. Tuo tarpu antrieji jungia pagrindinį cilindrą su minkštaisiais vamzdeliais.

Dažniausi automobilių stabdžių vamzdelių gedimai 

Labai dažnai pasitaiko, kad automobilių stabdžių vamzdeliai palaipsniui trūkinėja – apie tai vairuotojas paprastai sužino periodiškai tikrindamas stabdžių sistemą. Deja, net ir kelerių metų senumo automobiliuose pasitaiko, kad stipriai nuspaudus stabdžių pedalą, stabdžių linijos neatlaiko stabdžių skysčio slėgio. Dažniausiai nutrūksta tiek metaliniai (dėl korozijos), tiek minkštieji vamzdeliai.

Tipiški automobilių vamzdelių gedimo simptomai

Deja, bet trūkusio stabdžių vamzdelio simptomai pasireiškia itin liūdnai – bandant stabdyti, pedalas tiesiog nusileidžia iki dugno, o automobilis nestabdo. Kita vertus, jei kuris nors iš vamzdelių vis dar šiek tiek praleidžia skystį, stabdžių pedalas palaipsniui taps vis minkštesnis ir minkštesnis, kol galiausiai visiškai nustos reaguoti. Pastaba: panašūs simptomai pasireiškia sugedus pagrindiniam stabdžių cilindrui.

 Esamų stabdžių vamzdelių tikrinimas ir naujų įsigijimas

Jei net vienas iš stabdžių vamzdelių yra nesandarus, reikia pasirūpinti, kad artimiausiu metu gedimas nepasikartotų. Todėl patartina nuodugniai patikrinti visas vamzdelių dalis. Be kietųjų vamzdelių, reikia patikrinti ir minkštuosius. Kietieji dėl korozijos įtrūksta, o minkštieji, kita vertus, gali sutrūkinėti ir ilgainiui tapti trapūs.

Naujų stabdžių vamzdelių galima įsigyti konkrečiam automobilio modeliui, arba galite išmatuoti esamus ir taip pasirinkti tinkamą tipą.  Svarbiausia – naudoti geros kokybės patikimo gamintojo vamzdelius ir eksploatuoti juos taip pat, kaip ir ankstesnius. Automobilių stabdžių vamzdeliai konkretiems automobilių modeliams internetu: signeda.lt.

Stabdžių vamzdelių keitimas

Svarbu paminėti, kad stabdžių vamzdelius visada reikės pakeisti, kai jie jau yra akivaizdžiai surūdiję arba, kraštutiniais atvejais, įtrūkę. Svarbu kuo greičiau atsikratyti gedimo, kad stabdžių skystis neišsilietų ir stabdžiai staiga nesugestų. Taip bus išvengta tragiškų pasekmių.

 104 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes