Ne paslaptis, jog užuolaidos yra ta namų tekstilė, kuri namams suteikia kur kas daugiau jaukumo, estetikos, o taip pat ir privatumo. Jų pagalba galima lengvai kontroliuoti į patalpą patenkantį šviesos kiekį: kai kurios iš jų sulaiko mažiau saulės spindulių, kitos – kur kas daugiau. Nors skirtingų užuolaidų ir jų audinių galima rasti tikrai be galo daug, svarbu žinoti, jog įprastai jos yra skirstomos į du pagrindinius tipus: naktines ir dienines užuolaidas. Kad būtų lengviau orientuotis jų pasiūloje, kaip tik šiame straipsnyje aptarsime, kuo skiriasi naktinės ir dieninės užuolaidos, kokiais atvejais jas reikėtų rinktis bei į ką atkreipti dėmesį. 

Dieninės ir naktinės užuolaidos – kokios jų funkcijos?

Visų pirmiausia, reikėtų išsiaiškinti, kokią funkciją atlieka dieninės ir naktinės užuolaidos. Dieninės užuolaidos – tai namų tekstilė, leidžianti į kambarį patekti natūraliai dienos šviesai bei apsauganti nuo saulės šviesos akinimo. Jos idealiai tinka tuo atveju, jei jums svarbus geras dienos apšvietimas, tačiau taip pat norite patalpai suteikti ir daugiau privatumo. Joms siūti yra naudojami perregimi audiniai – vualis, žakardas ar tinklelis. 

Na, o naktinės užuolaidos įprastai yra pasiūtos iš sunkesnių, neperregimų audinių, kas leidžia visiškai blokuoti dienos šviesą bei užtikrinti namuose maksimalų privatumą. Jos ypatingai populiarus pasirinkimas miegamajo kambaryje ar svetainėje. Priklausomai nuo turimų poreikių, galite rinktis iš dviejų pagrindinių naktinių užuolaidų tipų: dimout arba blackout. Pirmasis tipas blokuoja nuo 70 iki 90 % šviesos, tuo tarpu antrasis – mažiausiai 97 %. Tad, jei miego metu norisi visiškos tamsos, blackout naktinės užuolaidos bus puikus variantas. 

Užuolaidos – kaip išsirinkti?

Kadangi užuolaidų asortimentas yra labai platus, natūralu, jog gali būti sudėtinga apsispręsti, kurios iš jų geriausiai tiktų jums. Būtent dėl to atrinkome keletą pagrindinių aspektų, į kuriuos rekomenduojame atsižvelgti, ieškant sau tinkamiausių užuolaidų. 

Visų pirmiausia, pagalvokite apie tai, kokia yra kambario, kuriame norite kabinti užuolaidas, paskirtis. Natūralu, jog miegamojo kambaryje norėsis visiško privatumo ir tamsos, kas leistų ramiai jaustis ir gerai pailsėti. Tuo tarpu, tokiose namų erdvėse, kaip svetainė ar darbo kambarys, gali prireikti tik dieninių užuolaidų, kurios neblokuoja dienos šviesos. 

Taip pat pagalvokite, kokio stiliaus ir iš kokių audinių pasiūtos turėtų būti užuolaidos. Rekomenduojama šią namų tekstilę derinti prie likusio interjero bei jame vyraujančių spalvų. Tokiu būdu pavyks pasiekti gražiausią ir labiausiai džiuginantį rezultatą. Tarkime, jei jūsų namuose vyrauja minimalistinis stilius, tinklelio ar vualio dieninės užuolaidos erdvės tikrai neapkraus, o patinkančios spalvos, lygaus audinio naktinės užuolaidos jai suteiks dar daugiau jaukumo. Tuo tarpu, jei jūsų namai yra prabangaus, klasikinio stiliaus, galbūt reikėtų pagalvoti ir apie žakardines ar veliūrines užuolaidas, margintas įvairiais raštais. Asortimentas – didelis, tad tikrai kiekvienas nesunkiai ras savo namams labiausiai tinkančią tekstilę.

Žinoma, kad užuolaidos gražiai atrodytų ir gerai atliktų savo funkciją, labai svarbu pasirinkti ir tinkamus jų išmatavimus. Užuolaidų ilgį reikėtų nustatyti pagal tai, koks yra atstumas nuo jų pakabinimo vietos, t. y. lubinio bėgelio arba karnizo, iki grindų. O plotį reikėtų apskaičiuoti pagal tai, koks yra karnizo ar lubinio bėgelio ilgis. Būtent šį dydį reikėtų dauginti bent iš 1,5 karto ar daugiau. Tokiu būdu galėsite būti garantuoti, jog užuolaidų klostės gražiai kris kambaryje, jos neatrodys per daug ištemptos. 

Galiausiai, turėkite omenyje, jog galimos ir laukui pritaikytos užuolaidos, kurios gali labai pasitarnauti terasoje ar pavėsinėje. Jos puikiai apsaugo nuo akinančios saulės bei sukuria pavėsį, kuriame galima pasislėpti nuo saulės karštą vasaros dieną. 

Vadovaudamiesi šiais patarimais, tikrai nesunkiai išsirinksite tobulas užuolaidas. Na, o jei nežinote, kur galėtumėte jas įsigyti geru kainos ir kokybės santykiu, siūlome pasižvalgyti čia – https://pigu.lt/lt/baldai-ir-namu-interjeras/roletai-uzuolaidos-karnizai/uzuolaidos

Galimos užuolaidų alternatyvos

Kaip bebūtų, jei ne visuose kambariuose norite kabinti užuolaidas, ne bėda! Šiuo metu galima rasti tikrai ne vieną užuolaidų alternatyvą, kuri taip pat puikiai atiliktų savo funkciją bei papildytų interjerą. Bene patys populiariausi pasirinkimai – roletai bei romanetės. Šiais elementais dažniausiai yra papildomos tokios namų erdvės, kaip virtuvė, vonia ar vaikų kambariai, kadangi jie neužima daug vietos, juos paprasta užtraukti bei atitraukti. Taip pat jie gali būti pačių įvairiausių dizainų, tad rasti sau tinkamiausią tikrai nebus sunku. 

Dar viena užuolaidų alternatyva – žaliuzės. Medinės žaliuzės gali tapti itin gražiu bei jaukiu namų akcentu. Negana to, tai – universalus ir praktiškas langų uždengimo būdas, kadangi, keičiant žaliuzių juostelių pakilimo kampą, galima patogiai reguliuoti šviesos patekimą ar net ją nukreipti norima linkme: į kambario centrą, grindis ar lubas. 

Na, o jei domina lauko užuolaidų alternatyvos, tuomet markizės bus kaip tik tai, ko ieškote. Tai – iš tvirto audinio pagaminti susukami stogeliai, kurie gali apsaugoti terasą, balkoną ar langus nuo tiesioginių saulės spindulių ar net lietaus. 

 65 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes