Šiemet kaip niekada anksti prasidėjus žievėgraužio tipografo aktyvumui, prognozuojama, kad šio vabalo populiacija plis dar sparčiau ir darys dar daugiau žalos Lietuvos eglynams. Miško savininkai ir visa visuomenė Valstybinės miškų tarnybos sukurtame kenkėjų pažeistų miško medynų žemėlapyje gali pasitikrinti, ar konkrečiam eglynui gresia žievėgraužio tipografo pavojus.

Atsidarius žemėlapį, galima pasitikrinti, ar konkretus miškas patenka į potencialiai pažeidžiamų eglių medynų zoną. Žemėlapis pasiekiamas čia: KENKĖJŲ PAŽEISTŲ (arcgis.com). Potencialiai pažeidžiami eglynai vaizduojami naujame žemėlapio sluoksnyje ir yra pažymėti rusva spalva.

Įmonėms, privatiems miškų valdytojams, kurie naudojasi GIS programine įranga, šį sluoksnį GIS duomenų analizei savo reikmėms, galima parsisiųsti iš Valstybinės miškų tarnybos internetinės saugyklos. Naudojantis savo GIS programine įranga, bus galima analizuoti, ar potencialiai pavojingų eglynų teritorijos patenka į jų valdas, kiek toli nuo konkrečios valdos egzistuoja pavojingas sklypas, fiksuoti atliktus darbus ir pan.”

Valstybinė miškų tarnyba ragina miškų savininkus ir valdytojus žemėlapyje pasitikrinti, ar jų miškai patenka į potencialios grėsmės teritoriją.

Taip pat tarnyba ragina miškų savininkus ir valdytojus kuo anksčiau apžiūrėti savo valdas ir, jei reikia, pasirūpinti būtinais suderinimais ir leidimais. Įprastai leidimų išdavimo procedūra trunka iki 5 – 10 darbo dienų, o laikas, per kurį žievėgraužio tipografo apniktus medžius reikia pašalinti iš miško turi būti kuo trumpesnis.

Valstybinė miškų tarnyba yra įstaiga prie Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos, kuri įgyvendina valstybės politiką gamtos išteklių (miškų, augalų nacionalinių genetinių išteklių) valdymo srityje.

 375 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes