Vakar Lietuvos Respublikos Seimas (toliau – Seimas) priėmė Seimo rezoliuciją „Dėl dirbtinio intelekto technologijų naudojimo viešajame sektoriuje principų“ (Nr. XIVP-3717), kuri gali pakeisti valstybės požiūrį į dirbtinio intelekto (DI) politiką ir jo naudojimą viešajame sektoriuje. Tai ne tik politinis sprendimas ar moralinis įsipareigojimas, bet ir žingsnis visuomenės gerovės, demokratinių procesų stiprinimo ir sklaidos link. Rezoliucijos autorės, Ateities komiteto DI darbo grupės pirmininkės Rasos Petrauskienės nuomone, „dabartinis DI naudojimas reikalauja aiškios teisinės reguliavimo struktūros ir politinės atsakomybės <…> susiduriame su teisiniu vakuumu, kuris privalo būti užpildytas“.

„Dabar visame pasaulyje išgyvename DI pakilimą, kuris dominuoja visuomenės, verslo ir politinių diskusijų erdvėje. Tai yra svarbus veiksnys valstybės skaitmeninės transformacijos procese, kuris gali paveikti visuomenės dalyvavimą politiniuose procesuose ir viešojo sektoriaus teikiamų paslaugų efektyvumą ir kokybę“, – pristatydama rezoliuciją pabrėžė R. Petrauskienė. DI pradeda tapti integralia kasdienio gyvenimo dalimi: kas pradžioje kelia daug nežinomybės, vėliau tampa savaime suprantama ir nepakeičiama. Tai nėra tik technologinė revoliucija, tai yra tam tikras visuomenės sąrangos pertvarkymas, kuris gali sukelti svarbius pokyčius ne tik verslo, bet ir politinėje ir socialinėje srityse.“

R. Petrauskienė taip pat akcentavo svarbų aspektą: užtikrinti, kad visi piliečiai turėtų galimybę naudotis šiomis naujomis technologijomis. Jos žodžiais, skaitmeninės atskirties riziką reikėtų mažinti per įvairias švietimo programas, kurios ne tik skatintų skaitmeninį raštingumą ir kritinį mąstymą, bet ir užtikrintų, kad „visi, nuo didelio iki mažo, turėtų galimybę pasinaudoti DI teikiamomis galimybėmis“. Parlamentarė pažymi, kad tai nėra tik retorinis pasakymas, tai yra konkrečių veiksmų, kuriuos reikia įgyvendinti, išsakymas.

Rezoliucijos tikslas – nustatyti aiškius principus ir gaires dėl DI naudojimo viešajame sektoriuje. Šia rezoliucija taip pat siekiama užtikrinti, kad DI naudojimas būtų atliekamas atsakingai, gerbiant asmens teises ir laikantis aukščiausių veiklos standartų. Be to, rezoliucijos nuostatose įtvirtintas siekis: užtikrinti veiksmų, naudojant DI, skaidrumą, lygiateisiškumą, duomenų apsaugą, kibernetinio saugumo rizikų valdymą, suteikiant pagrindą atsakingam ir etiškam DI naudojimui valstybės institucijų veikloje.

„Ši rezoliucija gali tapti realiu pavyzdžiu kitiems pasaulio parlamentams, rodant, kad būtina veikti proaktyviai valdant aukštųjų technologijų, taip pat ir DI rizikas ir grėsmes, kartu užtikrinant, jog šių naujovių plėtra ir integracija būtų subalansuota ir naudinga visuomenei. Taigi, Seimas pasiryžęs žengti į ateitį su atsakomybe ir aiškiais principais. „NEPERKELKIME POLITINĖS ATSAKOMYBĖS Į DI MODELIUS IR SISTEMAS“, – ragino R. Petrauskienė. – Tai yra iššūkis, kurį politikai privalo priimti, ir mūsų atsakomybė užtikrinti, kad technologija tarnautų valstybei, visuomenės gerovei ir demokratijos principams. Ši rezoliucija yra pirmas žingsnis siekiant to tikslo.“

 

 405 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes