Šiuolaikiškai parengtą parodą apie Kardo rinktinės partizanus Aurimas Rapalis pristatė vilkėdamas partizanų uniformą.

Besidomintieji krašto partizanų gyvenimu praėjusį savaitgalį turėjo galimybę savo akimis pamatyti jų aprangą ir ginkluotę, pavaikščioti Kardo rinktinės kovotojų takais. Į tokią kelionę pakvietė partizanų atminimą įamžinti siekiantis salantiškis Aurimas Rapalis, Kretingos muziejuje surengęs šiai rinktinei skirtą parodą.

Iš viso eksponuojama 10 stendų, kuriuose – Kardo rinktinės, jos kuopų veikla, tai įamžinusios nuotraukos.
Mobili paroda apie Kretingos apskrityje veikusią partizanų rinktinę parengta bendradarbiaujant su Kretingos muziejumi. Taip visuomenei, o ypač jaunajai kartai siekiama įdomiau pristatyti Lietuvos laisvės kovų istoriją.
„Klausytis istorijų apie partizanus matant, liečiant jų aprangą, ginkluotę ar tuo laikotarpiu naudotus daiktus, manau, yra daug įdomiau.
Ši paroda išskirtinė dar ir tuo, kad nemaža dalis joje eksponuojamų nuotraukų visuomenei dar nematytos, jos – iš Kretingos bei Darbėnų rezistencijos muziejų ir Lietuvos ypatingojo archyvo“, – pasakojo A. Rapalis.
Jis itin domisi Žemaičių apygardos partizanų Kardo rinktine, kuri nuo 1945 metų lapkričio 15 dienos iki 1953 metų pradžios veikė Kretingos apskrities – dabartinių Kretingos, Klaipėdos, Plungės, Skuodo rajonų bei Palangos miesto savivaldybių – teritorijoje.


Krašto istorijos puoselėtojas parodą pristatė vilkėdamas Lietuvos partizanų uniformą, kurią atkurti padėjo vienas žinomiausių partizanų uniformų rekonstruktorių Lietuvoje Ramūnas Skvireckas.
„Tų metų modelio galifė kelnes užtikau ir nusipirkau vienoje Kretingos sendaikčių parduotuvėlėje. Įdomiausia, kad jos buvo ne tik iš autentiškos, pokario laikų medžiagos, bet ir man puikiausiai tiko.
Svarbiausia buvo atkurti švarką iš žalio milo – šios šiandien labai retos medžiagos, tiksliau, du švarkus, gavome iš Prancūzijos karo fondo, o Ramūnas iš jų atkūrė vieną švarką“, – pasakojo A. Rapalis.
Galimybę pamatyti rekonstruotą Lietuvos partizanų uniformą, mobilią Kardo rinktinės partizanų gyvenimą įamžinusių fotografijų parodą turi visos kultūros, švietimo įstaigos.
Pasak A. Rapalio, jo pagrindinis tikslas ir yra, kad su krašto partizanų istorija supažindinanti šiuolaikiškai parengta paroda apkeliautų ne tik visą apskritį, bet ir kuo daugiau šalies vietovių.
Važiuoja visur, kur yra kviečiamas, reikia tik iš anksto jam paskambinti tel. 8 672 81551 ir susitarti.
Kretingos muziejuje paroda „Kardo rinktinės partizanų takais“ veiks iki kovo 17 dienos.

 1,911 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes