La?i?os tartaras su keptu burok?liu ir karamelizuotu pankoliu.
Su autor?s ? palangi?k?s Zinaidos Bru?ien?s ? leidimu dalijam?s  jau ne pirmu jos i?skirtinai gyvai apra?omu receptu. Zinaida kadaise si?sdavo savo poezij? ? laikra?t? “?vyturys” (kada nors b?tinai pasidalinsime prisiminimui, o ka?kam ? atradimui), paskui daug met? dirbo Palangos senojoje gimnazijoje ? direktoriaus pavaduotoja, o pastaraisiais metais dalijasi receptais savo pa?ios ?kurtoje Facebook grup?je “Zinos virtuv?je”. Zinos kulinarines noveles verta skaityti ne tik ?eiminink?ms.  Tiesiog b?tina ? visiems ra?antiems ar svajojantiems ra?yti. Perskait? suprasite, kod?l…
Kaip pankolis la?i?? gelb?jo
…Renkuosi gabal? la?i?os. ?itas ai?kiai per didelis, n?r ?ia ko apsiryti. ?itas, ko gero, ma?okas, ?i?r?sim viens kitam ? burnas ir liksim gurgian?iais vir?kinimo traktais. Aha, ?itas b?t? neblogas, baksteliu pir?tin?ta ranka ? ?on? kaip kavalieriui, – fee pati?usi ka?kokia, neimsiu. Gal tas kitas gabal?lis? Primerkusi ak? ?i?riu ? etiket?, ie?kau galiojimo datos. J???, tegu patys valgo, galiojimas poryt baigiasi, bus jau prasmirdusi. ?itas? Ne, uodegos galas, m?sos ma?ai, viena sk?ra, r?ra ir pelekai…
?od?iu, vis d?lto i?sirinkau tobulybi? tobulyb?, parsine?u, pasiritinu ant stalo, kepsiu… ?, ?? …Du kepsniai per ma?i, vienas per didelis !! …Nu blin, lyg kas b?t? j? apipjaust?s, kol namo parvilkau. Pi…piecas visi?kas. Po griausmingo pasiputojimo ir prakeiksm? svetima kalba ?aldytuve dar aptinku pankol?!!! Po an?lago Kirviokote liko nesurytas …O tada akimirksniu persiorientuoju nuo kepsni? ? u?kand?. Kaip galima smulkiau supjaustau ?alot svog?n?, pilu po 2 ?auk?tus vor?esterio ir obuoli? acto, dedu pus? ?auk?telio medaus ir krap?, gerai visk? i?mai?au ir sumaigau. Lygiai taip pat labai smulkiai sugalabiju tobulos la?i?os gabal?, suver?iu prie svog?no, padruskinu, papipirinu ir palieku marinuotis.
O tuo metu plunksnel?m supjaustau pankol? ir ant kuklaus kiekio alyvuogi? aliejaus kepu apibars?iusi ?auk?teliu rudojo cukraus, kol pakei?ia spalv? ir vietomis paskrunda. Tada – balto sauso 100 ml ir tro?kinu, kol vynas visi?kai i?garuoja. Ir gardinu druska, pipiriukais, laimo ir citrinos ?ievel?s dro?l?mis bei ?spaud?iu pus?s laimo sul?i?. Gerai i?mai?au, leid?iu skoniams ir kvapams susidraugauti ir visi?kai atv?sti. O tada kepto raudonojo burok?lio pamat?lis, marinuotos la?i?os kupstelis ir karamelizuoto pankolio plunksnel?s.
Ir patiekdama savo ?mogui galv? u?vertusi pateti?kai aprei?kiu patiekalo pavadinim?: la?i?os tartaras su keptu burok?liu ir karamelizuotu pankoliu!!! ?i?ri ? mane, lyg b??iau i? pu?ies i?kritusi. Bet rezultatas buvo tobulas, juk ?itiek stengiausi rinkdamasi la?i?os gabal?”.
A?i? Zinai, kad ?sileid?ia ? savo virtuv?!

 70,766 per?i?r? (-a)

100% Likes
0% Dislikes