Daugiausiai jodo yra j?ros dumbliuose.
Jodas – svarbus mikroelementas, kuris padeda palaikyti normali? daugelio organizmo gyvybini? funkcij? veikl? ir, kaip teigia Gyvyb?s moksl? ir edukologijos institutas, stiprinti imunitet?, o tai itin aktualu per pandemij?. Tad kuo jodas svarbus m?s? organizmui ir kaip papildyti ?io mikroelemento atsargas?
Nuolat norite miego? Tai gali b?ti jodo tr?kumo po?ymis. Asociatyvi nuotr.

Jodas svarbus daugeliui organizmo funkcij?

Jodas ?mogui yra vienas svarbiausi? mikroelement?, ta?iau pats organizmas jo negamina. D?l to visas jodo atsargas gauname i? maisto arba maisto papild?. Visgi statistika rodo, kad kas tre?ias lietuvis jodo gauna nepakankamai.

Ta?iau jodo tr?kum? neb?tinai lengva pasteb?ti. Taip yra d?l to, kad organizmo siun?iami signalai apie ?io mikroelemento tr?kum? gali b?ti siejami ir su kitomis prie?astimis. Pavyzd?iui, vieni jodo tr?kumo simptom? ? nuovargis ar silpnumas ? da?nai nura?omi ?temptai dienotvarkei ar greitam gyvenimo tempui. Vis d?lto b?tent jodas turi penkias naudas, nes padeda palaikyti normali? energini? med?iag? apykait? ir nerv? sistemos veikl?. Taip pat normali? skydliauk?s hormon? gamyb? ir skydliauk?s veikl?, pa?inimo funkcij? ir odos b?kl?.

Tad, jei ?mog? vargina mieguistumas, dirglumas ir nervingumas, jau?iamas suma??j?s darbingumas ir koncentracija, gali b?ti, kad tai yra jodo tr?kumo ?enklas. Jodo stok? gali i?duoti ir i?saus?jusi oda, silpni, tr?kin?jantys plaukai, taip pat d?l sul?t?jusios med?iag? apykaitos augantis svoris.

Pakv?puoti paj?rio oru neu?tenka

Nors jodas ?mogaus organizmui yra itin svarbus mikroelementas, da?nas jo gauna nepakankamai. Rekomenduojama jodo paros norma suaugusiam ?mogui yra 150?200 µg, ta?iau Lietuvos gyventojai vidutini?kai gauna tik penktadal? ?io kiekio, t.y. apie 30 µg. Svarbu nepamir?ti, kad besilaukian?ioms ir ?indan?ioms moterims rekomenduojama jodo paros norma yra dar didesn?? 220 µg.

Be to, reikia tur?ti omenyje, kad organizmas i? maisto niekuomet nepasisavina viso produktuose esan?i? mikroelement? kiekio. Tad, norint u?tikrinti pakankam? jodo kiek?, ?io mikroelemento ?altini? gali prireikti suvartoti daugiau, nei tik atsi?velgiant ? produkto etiket?je nurodom? jodo kiek?. Kitaip tariant, suvalgius gabal?l? ?uvies neb?tinai u?tikrinamas elemento poreikis.

Jodo pasisavinim? i? maisto taip pat slopina nitratai, kuriais neretai b?na u?ter?tos dar?ov?s, ir tokios chemin?s med?iagos kaip tiocianatas. ?is aptinkamas cigaret?se ir kai kuriuose maistiniuose augaluose. Tad, norint u?sitikrinti pakankam? jodo kiek?, jo turin?i? produkt? gali prireikti suvartoti dar daugiau. Jodui ?sisavinti taip pat itin svarb?s tokie mikroelementai kaip selenas ir manganas, kuri? reikia pasyviosios T4 formos hormonui paversti ? aktyvi?j? ir normaliai skydliauk?s funkcijai b?tin? T3. Tad, siekiant papildyti jodo atsargas, svarbu nepamir?ti ir ?i? mikroelement?.

Pakv?puoti paj?rio oru nepakanka. Ligitos Sinu?ien?s nuotr.

Daug kam turb?t yra tek? gird?ti, kad jodo galima gauti kv?puojant paj?rio oru. Nors tai ir tiesa, nereik?t? manyti, kad savaitgal? kit? praleidus prie j?ros bus apsir?pinta organizmui reikalingomis jodo atsargomis. Net ir prie j?ros praleid?iant gana daug laiko, organizmas i? oro gali pasisavinti vos 2?3proc. rekomenduojamos jodo paros normos.

Tad i? kur gauti likus? kiek? jodo? Pirmiausia i? maisto, ta?iau tam ? racion? reik?t? ?traukti daug jodo turin?i? produkt?.

Daugiausia jodo ? j?r? g?ryb?se

Did?iausias kiekis jodo yra j?r? g?ryb?se ir ?uvyje, o nepralenkiami ?iuo po?i?riu yra j?r? dumbliai. ?imte gram? j?r? dumbli? gali b?ti nuo 2 iki 10kart? rekomenduojamos jodo paros normos. Deja, j?r? dumbliai daugelio lietuvi? virtuv?je n?ra da?ni sve?iai, tod?l tenka paie?koti ir kit? jodo ?altini?.

Nepamainomas jodo ?altinis – j?ros dumbliai.

Tam puikiai tinka j?rin? ?uvis, pavyzd?iui, juodad?m? menk?, j?rin? plek?n? ar paprastoji menk?. Suvalgius 60?130g tokios ?uvies galima gauti rekomenduojam? jodo paros norm?. Norint gauti jodo taip pat verta valgyti j?rinius e?erius, skumbres, j?r? lydekas ar silk?. ?imtas gram? j?rinio e?erio suteikia apie 66 proc., atitinkamas kiekis skumbr?s ? 49 proc., j?r? lydekos ? 23 proc., o silk?s ? 20 proc. rekomenduojamos jodo paros normos.

100 g j?rinio e?erio yra net 66 proc. jodo dienos normos.

Jodo atsargas galima papildyti ir geriant jodo turint? vanden?. ?iuo po?i?riu Lietuvai pasisek? ? m?s? ?alyje yra bene vienintelis Europoje nat?raliai jodo turin?io mineralinio vandens gr??inys. I? jo gaunamas ir prekybos vietose parduodamas mineralinis vanduo, kuris leid?ia gauti organizmui taip reikalingo jodo. Vanduo apskritai itin svarbus daugeliui organizmo gyvybini? proces?, o beveik visos chemin?s ir biologin?s reakcijos m?s? k?nuose vyksta tik d?l vandens, jo gerti rekomenduojama gana daug. Tad, esant galimybei, verta rinktis tok? vanden?, kuris kartu gali papildyti ir jodo atsargas organizme.

Jodo atsargas papildo ir joduotas vanduo.

Kalbant apie nat?ralius jodo ?altinius taip pat b?tina pamin?ti joduot?j? drusk?, kurios viename arbatiniame ?auk?telyje yra apie 284µg jodo. Nors joduotoji druska vis populiar?ja, dar ne visi j? laiko tinkamomis s?lygomis. Tai svarbu, nes jodas garuoja. D?l to joduot?j? drusk? reikia laikyti sandarioje taroje. Be to, joduot?j? drusk? geriau berti ant jau pagaminto maisto, nes verdant ar kepant jodas taip pat prarandamas.

Drusk? su jodu geriau berti ant jau pagaminto maisto, kad gaminant nei?sigaruot? jodas.

Jodo yra ir kai kuriuose pieno produktuose bei dar?ov?se

Jodo aptinkama ir kai kuriuose pieno produktuose, pavyzd?iui, ?imte gram? grietinini? led? yra ma?daug 29 proc. rekomenduojamos jodo paros normos. Vadinasi, norint u?sitikrinti reikiam? jodo kiek? per par? reik?t? suvalgyti daugiau nei 5 porcijas grietinini? led?. Tokia taktika galb?t ir patikt? smali?iams, ta?iau neb?tinai b?t? naudinga sveikatai.

Kaip jodo ?altin? verta pamin?ti ir kiet?j? ?ederio s?r?, kurio 357 g leist? u?sitikrinti vis? per par? rekomenduojam? gauti jodo kiek?. ?inoma, vargu ar tok? kiek? s?rio per dien? ?manoma suvalgyti, ta?iau ?eder? da?niau rinktis kaip ingredient? ?vairiems patiekalams gaminti gali b?ti i?ties verta.

Jodo aptinkama ir kietajame ?ederio s?ryje, bet paros normai u?sitikrinti jo reikt? suvalgyti  beveik 400 g.

?iek tiek (6?8 proc. rekomenduojamos paros normos) jodo yra ir piene bei r?gpienyje. Vis d?lto norint reik?mingai papildyti jodo atsargas i? ?i? produkt?, pieno ar r?gpienio per dien? reik?t? i?gerti daug stiklini?.

Jodo galima gauti ir i? kiau?ini? (13 proc. rekomenduojamos paros normos), lazdyn? rie?ut? (11 proc. rekomenduojamo paros normos) ar soj? pupeli? (11 proc. rekomenduojamos paros normos) ir kai kuri? kit? produkt?. Dar?ov?se jodo kiekis labai priklauso nuo dirvo?emio, kuriame augo. Vis d?lto bendrai jodo kiekis dar?ov?se n?ra labai didelis. Kiek daugiau ?io svarbaus mikroelemento aptinkama, pavyzd?iui, ?irniuose (13 proc. rekomenduojamos paros normos), taip pat brokoliuose (10 proc. rekomenduojamos paros normos).

Dar?ov?se jodo kiekis nedidelis, kiek daugiau jo yra ?irniuose.

Renkantis ?iuos bei kitus jodo ?altinius ir siekiant gauti u?tektinai ?io mikroelemento taip pat visuomet labai svarbu nepamir?ti pagrindini? mitybos taisykli?: ?vairov?s, balanso ir saiko. Tik vadovaujantis jomis ir laiku reaguojant ? organizmo siun?iamus signalus galima apr?pinti organizm? visomis reikiamomis med?iagomis.

 61,409 per?i?r? (-a)

100% Likes
0% Dislikes