Klev? sirup?, itin populiar? Kanadoje, galime pasigaminti ir mes.

Pavasar? ? mi?kus suskumba ir sulos m?g?jai, ta?iau prie? leid?iant ?? sveikatai nepaprastai nauding? g?rim?, b?tina ?inoti kelis svarbiausius dalykus. Valstybini? mi?k? ur?dija dalijasi taisykl?mis, kurios pad?s ir sula pasim?gauti, ir med?io nepa?eisti.

Medis sulai turi augti ?varioje vietov?je.

I?sirinkti med? ?varioje vietoje

? sulos sud?t? ?eina daugyb? ?mogaus organizmui svarbi? mikroelement?, organini? r?g??i? bei tanin?. ?is, tautinio paveldo produktu pripa?intas g?rimas gars?ja ir kaip vaistas ? tirpdo ?lapimtaki? akmenis, gerina med?iag? apykait?, gali pad?ti nuo ?vairiausi? kit? lig?. Tad nenuostabu, kad kiekvien? pavasar? sulos m?g?jai traukia ? mi?kus. Vis d?lto u? netinkam? sulos leidim? gresia baudos ? leid?iant b?tina saugoti med?ius ir j? nesu?aloti.

Laikas, kada jau galima prad?ti leisti sul?, priklauso nuo oro temperat?ros ? reikalinga bent 0-5 laipsni? ?iluma. Klev? sula ?prastai ima b?gti anks?iau nei ber??. Sulai leisti rekomenduojama i?sirinkti med?, augant? ?varioje vietoje, neleisti sulos i? med?i?, kurie auga ?alia kelio, dirbamo lauko ar mieste. Jei medis auga u?ter?toje vietoje ? sula gali b?ti u?ter?ta ?vairiausiais ter?alais i? dirvo?emio.

Sula be atskiro leidimo gyventoj? gali b?ti leid?iama tik asmenin?ms reikm?ms, kitu atveju sulos leidim? reik?t? suderinti su valstybinio mi?ko valdytoju. Valstybiniame mi?ke sul? galima leisti tik i? med?i?, kurie bus kertami ne v?liau kaip po 5-eri? met? ir ne plonesni? kaip 20 cm skersmens. Jeigu med?iai bus nukirsti ne v?liau kaip po met?, sula gali b?ti leid?iama ir i? plonesni? med?i?. Nusprendus leisti sul?, ver?iau susisiekti su to regiono girininku ir su?inoti apie planuojamus kirtimus.

Priva?ios ?em?s savininkams, leid?iantiems sul? asmeniniam naudojimui, apribojimai netaikomi. ?inoma, asmenims, ketinantiems leisti sul? priva?ioje ?em?je, leid?iama leisti ?ias sultis tik gavus ?em?s savininko sutikim?.

Kaip leisti?

Toje vietoje, kur bus gr??iama skyl?, leid?iama, nepa?eid?iant luobo, nudro?ti ?iauber?. Skyl?s sulai leisti gr??iamos ne auk??iau kaip 1 m. nuo ?em?s pavir?iaus. Skyli? skersmuo neturi vir?yti 2 cm., o j? gylis medienoje ? 3 cm. Tarpai tarp i?gr??t? skyli? turi b?ti ne ma?esni kaip 10 cm. Ind?, ? kur? b?ga sula, reik?t? pridengti tankesniu tinkleliu ar marle ? taip v?liau i? sulos nereik?s rankioti vabzd?i? ar ?vairiausi? pribyr?jusi? ne?varum?. Baigus leisti sul?, skyl?s turi b?ti u?kem?amos. Skyl?s u?tepamos sodo tepalu ir ?kalamas medinis kai?tis, geriausia i? tokio paties med?io. To nepadarius, gr??imo vietoje mediena gali prad?ti gesti arba d?i?ti visas medis. Gyventojams, leid?iantiems sul? ne pagal min?tas taisykles, numatoma 10-30 eur? bauda.

?vie?ia sula yra salstel?jusi, jos skonis, priklausomai nuo met?, gali skirtis net leid?iant i? to paties med?io. Skiriasi ir skirting? med?i? sulos skonis, pavyzd?iui, klevo sula yra kur kas saldesn? u? ber?o. Gerti ber?? sul? rekomenduojama prie? valg? kelis kartus per dien? arba tiesiog vartoti vietoj vandens. ?aldytuve laikoma sula i?lieka ?vie?ia vos 2-3 dienas.

Jei norite pasim?gauti ?vairesniais skoniais, galite pasigaminti ber?? sulos giros arba klev? sirupo. Klev? sula yra tokia saldi tod?l, kad per ?iem? klevo ?aknys sukaupia krakmol?, kur? pavasar? ver?ia cukrumi ir kamienu kelia ? ?akas.

Kaip pasigaminti klev? sirupo?

Norint pasigaminti litr? klev? sirupo, jums prireiks ma?iausiai 20-50 litr? klev? sulos (priklausomai nuo norimo sirupo tir?tumo). Jei sirup? gaminate pirm? kart?, galite pabandyti ir naudodami ma?esn? sulos kiek? ? 10 litr? sulos u?teks pagaminti ma?daug 150 g. sirupo.

Vienas medis per sezon? (1-4 savaites) duoda apie 10-15 litr? sulos. Gaminant klev? sirup?, suloje esant? vanden? reikia i?garinti, kad likt? didesn? cukraus koncentracija. Tuomet sirupas sutir?t?ja, patams?ja, kitaip tariant ? karamelizuojasi. Taigi, sul? supilkite ? puod? ir kelias valandas virkite, ta?iau per ilgai nepalikite be prie?i?ros ? kai nugaruos did?ioji dalis vandens, reik?s suma?inti ugn? ir vis pamai?yti sirup?, kad nepridegt?. Taip virkite dar apie por? valand?.

 108,073 per?i?r? (-a)

100% Likes
0% Dislikes