Kovo 27 d. prasideda Pesachas ? pati svarbiausia ?yd? ?vent?, truksianti net a?tuonias dienas. Tradici?kai ?ios ?vent?s data nustatoma pagal m?nulio kalendori? ir ?ven?iama stojus pirmajai pilna?iai po pavasario lygiadienio. ?vent?s pavadinimas kilo nuo ?od?io PESAH, rei?kian?io ?pra?jo pro ?al?? ir primena istorin? ?yd? tautos, vedamos Moz?s, i??jim? i? Egipto vergov?s.
??ios ?vent?s simbolin? prasm? ? kad i? Egipto i??jo ne atskiros ?yd? ?eimos, o viena vieninga ?yd? tauta. ?yd? tauta atsikrato vergov?s ir i?eina tam, kad pasiekt? Pa?ad?t?j? ?em? ir ten prad?t? kurti savo valstyb??, ? ?vent?s reik?m? ai?kina Faina Kukliansky, Lietuvos ?yd? (litvak?) bendruomen?s pirminink?.
T?kstantmet?s Pesacho tradicijos
Pasak ?yd? kult?ros ir religijos ?inov?s Natalijos Cheifec, nors i??jimas i? Egipto vyko daugiau nei prie? 3300 met?, ta?iau Pesacho tradicija per ?imtme?ius i?liko beveik nepakitusi: a?tuoni? dien? ?vent?s pagrindinis momentas yra sederis, vakaras, kai skaitoma Agada, meld?iamasi, s?dama prie Pesacho stalo ir valgoma i? kearos ? tradicin?s sederio l?k?t?s.
Kearoje visada bus 6 produktai: kauliukas, simbolizuojantis av?, paaukot? i?einant i? Egipto, karti dar?ov? (da?niausiai ? salotos lapas) ir krienai, primenantys apie kart?, sunk? ?yd? tautos gyvenim? vergov?je Egipte, neutralaus skonio dar?ov? (dabar da?niausiai naudojama bulv?) ? simbolis, kad Dievas i? anksto ?inojo apie ?ydams teksian?ius i?bandymus, ir saldi tamsios spalvos mas?, daroma i? obuoli?, kriau?i? ir datuli?, simbolizuojanti per?jim? i? kartumo ? saldum?, i? tragedijos ? ? laim?. Paskutinis produktas ant kearos ? kiau?inis, kuris sederio metu mirkomas ? s?r? vanden?. Pasak Natalijos Cheifec, s?rus vanduo rei?kia a?aras, i?lietas vergov?je, ir s?ri? Raudon?j? j?r?, kuri? Moz?s vedamiems ?ydams pavyko pereiti nesu?lapus koj?.
S?dint prie Pesacho stalo tradici?kai i?geriamos keturios taur?s raudono vyno ar vynuogi? sul?i?, o vaikai suaugusiems u?duota simbolin? klausim?: kuo ?i naktis skiriasi nuo kit?? Atsakymas ? ilgas pasakojimas apie Dievo ?enklus ir stebukling? i??jim? i? Egipto.
Mac? gamybos paslaptis
Kitas tradicinis Pesacho patiekalas ? macai. Macai ? paprastas neraugint? milt? paplot?lis, kuris tradici?kai valgomas Pesacho ?vent?s metu. Pasak Natalijos Cheifec ?io kepinio receptas gim? atsitiktinai: ??yd? tauta i? Egipto i?eiti tur?jo skubiai, nebuvo laiko pasiruo?ti. Tod?l duona, kuri? moterys buvo i? vakaro u?raugusios, nesp?jo i?kilti. Teko kepti j? ank??iau, nei paprastai ? taip gavosi macai. ?domus faktas ? per Pesach? negalima valgyti ar namuose laikyti joki? raugo maisto produkt?, tod?l ruo?iantis Pesachui kruop??iai tvarkomasi, kad kokioje nam? kert?je nelikt? n? gabal?lio raugintos duonos?.
N. Cheifec prisimena, kad gausi iki karo Lietuvoje gyvenusi ?yd? bendruomen? mac? pagamindavo ir suvalgydavo labai daug, ta?iau po karo macus kep? tik viena Vilniaus choralin?je sinagogoje i?likusi mac? kepimo ma?ina. ?iandien macai kepami u?sienyje ir ve?ami ? Lietuv?.
I? mac? galima gaminti ir kitus patiekalus, kurie atsiduria ant tradicinio Pesacho stalo. Vienas j? ? tradiciniai kukuliai Kneidlech, kuri? receptu ir gamybos technologija dalinasi Faina Kukliansky ir Natalija Cheifec. Pasak tradicin? ?yd? virtuv? praktikuojan?i? moter?, ?ie kukuliai ypa? skan?s su vi?tienos sultiniu. ?Sakome, kad geras vi?tienos sultinys yra vaistas. ?inoma, dabar labiausiai reikia saugotis, ta?iau susirgus stiprus ir skalsus sultinys tikrai nepakenks?, ? sako F. Kukliansky.
Kneidlech ? mac? kukuliai
500 g. mac? milt? (arba sumalt? mac?)
3 kiau?iniai
Druska
20 ml aliejaus
?ydi?kas vi?ienos sultinys
Ko?erin? vi?ta
Morka
Svog?nas
Gabal?lis moli?go
Poras
Cukinija
Gabal?lis saliero
Prieskoniai: krapai, druska, pipirai, lauro lapai
Michail Segal
107,389 per?i?r? (-a)