Shutterstock nuotr.

Da?nai girdime, kad mityboje reikt? siekti pusiausvyros, ta?iau i? ties? ne?inome, kaip tai padaryti. Jei dien? valgome salotas, o vakare ? saldumynus, ar galima sakyti, kad maitinam?s subalansuotai? Nat?ropatin?s mitybos ekspert? Tautvil? ?lia?ait?-Miller primena subalansuotos mitybos principus ir sako, kad jie turi u?tikrinti, jog organizmas gaus vis? reikaling? maisto med?iag?. ?Balansas mityboje ? tai maisto ?vairov? ir raktas ? ger? savijaut? be mitybos kra?tutinum??, ? sako T. ?lia?ait?-Miller.

Sveikesn? ir subalansuota mityba nerei?kia ilg? valand? virtuv?je

T. ?lia?ait?-Miller sako, kad mitybos balans? gali pad?ti pasiekti kelios paprastos taisykl?s: ?Per dien? tur?tume suvartoti ma?iausiai 5 kum??io dyd?io porcijas dar?ovi? ir vaisi?. Kiekvieno valgymo metu reikt? gauti baltym?. Taip pat rekomenduo?iau tris keturis kartus per savait? valgyti ?uvies, rinktis viso gr?do produktus, vengti perdirbt? produkt?.?

?Ryte tur?tume gauti angliavandeni? ir baltym?, ? piet? meniu ?traukime dar?ovi?, per vakarien? svarbu gauti baltym?, o angliavandeni? galime suvartoti ma?iau. Pacientams kartoju, kad sveika mityba nerei?kia ilg? valand? prie puod?. Pavyzd?iui, duonos gabaliukas, silk? ir rauginti kop?stai ? greiti ir maistingi piet?s?, ? sako nat?ropatin?s mitybos specialist?.

 

Atsisakyti maisto produkt? ? nenaudinga mada

T. ?lia?ait?s-Miller teigimu, kiekvienos grup?s produktai turi skirting? maisto med?iag?, tod?l mityboje turi b?ti ?vairov?: ?Pavyzd?iui, m?sa ? baltym? ?altinis. Duona ? angliavandeni? ir skaidul? ?altinis, ta?iau n? vienas ?i? produkt? neturi vitamino C, kuris svarbus imuninei sistemai. D?l to ? mityb? privalome ?traukti vaisi? ir dar?ovi?.?

Mitybos specialist? pastebi, kad tam tikr? maisto produkt? atsisakymas tampa savoti?ka mada, ta?iau nepataria siaurinti mitybos raciono, jei organizmui to nereikia. ?Jei organizmas netoleruoja kurios nors  kategorijos produkt?, b?tina ?inoti, kuo juos pakeisti, kad gautum?te vis? reikiam? maisto med?iag?. Tie, kuri? organizmas toleranti?kas, tur?t? valgyti ?vair? maist??, ? sako mitybos specialist?.

Mitai, kuriais nereikia tik?ti

Pasak T. ?lia?ait?s-Miller, ?mon?s bijo angliavandeni? ? neva jie nenaudingi, nuo j? auga svoris.

?Atsisakydami duonos, kokybi?k? makaron? ar kit? angliavandeni? ?altini?, negausime energijos ir nor?sime saldumyn?. Pacientams da?nai kartoju, kad duonos gabal?lis visada bus geriau nei pyrag?lis?, ? teigia mitybos specialist?.

Anot T. ?lia?ait?s-Miller, ie?kodami sveikesni? produkt? pirk?jai da?nai ?suklumpa? perskait? tik kelis ak? traukian?ius teiginius. U?ra?ai ?be glitimo?, ?be cukraus?, ?be mieli?? ir kiti ne visada rei?kia, kad produktas sveikesnis.

?Jei ant duonos pakuot?s u?ra?yta ?be mieli??, b?tina atkreipti d?mes?, kad produktas ? be kepimo mieli?, nes su raugu kepama duona turi nat?rali? mieli?. Duonos sud?tyje esan?ios miel?s ? nat?ralus ingredientas, kuris padeda duon? i?kepti mink?tesn?, puresn? ir lengvesn?. Nereikt? baimintis d?l mieli? neigiamo poveikio, nes gyvosios miel?s ??sta auk?toje temperat?roje. Taigi renkantis produktus svarbiausia skaityti etiketes ir vertinti visum??, ? sako vienos ?mon?s produkt? vystymo vadov? Snieguol? ?oblinskien?.

T. ?oblinskien? taip pat atkreipia d?mes?, kad dabar populiarios duonos be prid?tinio cukraus, ta?iau primena, kad, nors gamyboje prid?tinis cukrus neb?t? naudojamas, kepant duon? nat?ralus cukraus kiekis ? apie 2 g ? nei?vengiamai gaunamas i? milt?.

Renkantis duon? S. ?oblinskien? pataria vertinti ne tik ant pakuot?s esan?ius u?ra?us, bet ir atkreipti d?mes? ? skaidulini? med?iag? kiek?: ?Rekomenduo?iau rinktis duon?, kurios 100 g yra ma?iausiai 3 g skaidulini? med?iag?, nes tokia duona laikoma skaidul? ?altiniu. Dar geriau, jei 100 g duonos skaidulini? med?iag? yra 6 g ir daugiau ? b?tent tokia duona laikoma turin?ia daug skaidulini? med?iag?.?

?Taip pat svarbu teisingai perskaityti sud?t?. Produkto sudedamosios dalys nurodomos pagal svor? ma??jan?ia tvarka. Tai rei?kia, kad pirmojo ingrediento gaminyje bus daugiausia, o paskutinio ? ma?iausiai. Jei ie?kote rugin?s duonos, vadinasi, sud?tyje rugi? gr?d? produktai tur?t? b?ti nurodyti etiket?s prad?ioje?, – sako S. ?oblinskien?.

Mitybos ?pro?iai, kuri? reikt? atsisakyti

?Si?ly?iau apriboti saldumyn?, prid?tinio cukraus vartojim?. Manau, kad desertus tur?tume valgyti sau palepinti, bet ne po kiekvieno valgio, ne kiekvien? dien?. Pagrindinis patiekalas tur?t? b?ti ne tik maistingas, bet ir skanus ? tarsi atstot? desert?.?

T. ?lia?ait?s-Miller teigimu, taip pat reikt? atsisakyti valgomosios druskos arba suma?inti jos kiek?, o vietoj jos rinktis j?ros drusk? arba Himalaj? drusk?, nes j? organizmas geriau toleruoja. Siekiant subalansuotos mitybos, taip pat reikt? riboti produktus, kuriuose daug maisto pried?, dirbtini? saldikli?, skonio stiprikli?.

?Gazuot? g?rim?, sul?i? vartojimas ? tai dar vienas mitybos ?protis, kurio vert?t? atsisakyti arba suma?inti ?i? produkt? vartojim?. Organizmui bus naudingiau, jeigu suvalgysime vaisius, o ne gersime j? sultis?, ? pataria T. ?lia?ait?-Miller.

Daugiau: baltyminis maistas

 54,053 per?i?r? (-a)

100% Likes
0% Dislikes