Trumpiausi? met? nakt? daugelis palyd?s prie liepsnojan?i? lau?? ir kepsnini?, kur bus ?ir?kinami ?a?lykai, de?rel?s ir ?vair?s m?sos kepsniai. Kulinarijos meistrai Jonini? proga si?lo atrasti naujus ir netik?tus grilio patiekal? derinius.

?Gerai ?kaitusios ?arijos ilgai i?laiko auk?t? temperat?r?, tod?l m?gautis kepimo procesu ir eksperimentuoti prie kepsnin?s galima vis? vakar?. Laiko u?teks ir kepsniams, ?a?lykui ar de?rel?ms i?sikepti, ir net i?bandyti naujoves, pavyzd?iui, ant groteli? keptas krevetes, smidrus ar greipfruto desert??, ? sako maisto gamybos ekspert? Brigita Baratinskait?.

Ji pataria i? anksto apsir?pinti reikalingais ?rankiais ir papildomais indais, kad maisto gamyba lauke b?t? sklandi. ?Prie? ?kurdami kepsnin? ar ?a?lykin?, pasir?pinkite, kad ji b?t? tvarkinga ir ?vari, be pelen?, ? rekomenduoja B. Baratinskait?, ? O m?sa, s?ris ar dar?ov?s prie kepimo groteli? lips ma?iau, jeigu prie? kepant jas patepsite perpjauto svog?no pusele. Numal?inti ?arijose ?siplieskusi? ugn? pad?s sauja druskos ? tokiu b?du nereik?s pilti vandens ir ?arijos ilgiau i?liks kar?tos?

Planuojantiems ?ventin? Jonini? stalo valgiara?t? Brigita si?lo i?bandyti 5 ?domius grilio patiekal? receptus.

Keptas halumis

Vidur?emio j?ros regione ?prasta ragauti ?vairi? patiekal? su keptu halumiu. ?is s?ris lydytis pradeda gan auk?toje temperat?roje, tod?l ypa? tinka griliui. Kepami halumio gabal?liai pasidengia tra?kia plutele ir puikiai tinka su ?vairiomis dar?ov?mis.

Reik?s: 400 g halumio s?rio, 2 raudon? paprik?, 2 ?auk?t? alyvuogi? aliejaus, 1 ?auk?to vynuogi? acto, skiltel?s ?esnako, ?auk?telio rozmarino, druskos ir pipir?.

Halum? reik?t? pamirkyti ?altame vandenyje apie valand?, tada nusausinti ir supjaustyti riekel?mis, kurias padalykite pusiau. Kiekvien? paprik? supjaustykite i?ilgai ? 8 dalis, pa?alinkite s?klas. Sumai?ykite aliej?, act?, smulkint? ?esnak? ir prieskonius. ? paprikos gabal?lius tarsi ? pupos ank?tis ?d?kite s?rio ir visk? i?ilgai perverkite ie?meliu. V?rinuk? aptepkite pasigamintu pada?u ir d?kite ant groteli?, paprika ? apa?i?. Po 2 minu?i? ie?mel? apverskite ir leiskite pakepti dar 2 minutes.

M?sainiai ant groteli?

?Jeigu norite, kad Jonin?s b?t? so?ios, o maist? ?iupte ?iupt? tiek suaug?, tiek vaikai, gaminkite m?sainius?, ? pataria eskpert?.

M?sos paplot?liams reik?s: 1,5 kg maltos jautienos sprandin?s, 2 susmulkint? svog?n?, 3 ?auk?t? Di?ono garsty?i?, 3 ?auk?t? aliejaus, 3 kiau?ini? tryni?, saujos ?vie?i?, sukapot? petra?oli? arba kalendr?, druskos ir pipir?.

Taip pat pasiruo?kite m?sainiams skirt? bandeli?, 200 g pjaustyto fermentinio s?rio, 4 didelius pomidorus, supjaustytus riekel?mis, 2 raudonuosius svog?nus, kelet? marinuot? agurk?li? ir pomidor? pa?ado.

? m?s? sud?kite kiau?ini? trynius, prieskonius, aliej? ir pakepintus svog?nus. Visk? gerai i?mai?ykite. Formuokite paplot?lius ir d?kite ant groteli?. Pri?i?r?kite kaitr?, kad m?sa neprad?t? degti, o gra?iai ir tolygiai kept?. Kai m?sa i?keps, leiskite jai ?iek tiek pastov?ti u?dengtame dubenyje, o per t? laik? paskrudinkite bandeles. Suformuokite m?sain? ant bandel?s kraudami raudonojo svog?n? ?iedus, agurk?li? grie?in?lius, m?s?, s?r?, pada?? ir pomidorus.

Ant groteli? kepti smidrai

Reik?s: ?iek tiek alyvuogi? aliejaus, ry?ul?lio ?ali?j? smidr?, balzaminio acto, tarkuoto kietojo s?rio, druskos, pipir?, ?esnak? milteli?.

? duben? ?pilkite aliejaus ir acto, sud?kite smidrus. Tada smidrus i?traukite, pabarstykite prieskoniais bei s?riu ir i?kart d?kite kepti. Kepdami truput? pavartykite, kol smidrai gra?iai apskrus, tik neleiskite sudegti. Valgykite i?kart, kol neatv?so.

Krevet?s ant ie?mo

Reik?s: 400 g at?ildyt? nevirt? baltakoj? bly?ki?j? kreve?i?, 5 ?auk?t? skysto medaus, 3 ?auk?t? sojos pada?o, 2 ?auk?t? alyvuogi? aliejaus, 3 susmulkint? skilteli? ?esnako, druskos, pipir?, ?ili milteli? ir ?iupsnelio kapot? petra?oli? papuo?imui.

Duben?lyje sumai?ykite med?, aliej?, sojos pada??, ?esnak? ir prieskonius. Sud?kite ?variai nuplautas krevetes. Tada visk? suverskite ? u?spaud?iam? ?aldymo mai?el?, i?leiskite or? ir palikite ?aldytuve ma?daug valandai.

Medinius ie?melius, ant kuri? mausite marinuotas krevetes, palaikykite pusvaland? vandenyje ? tada jie neapdegs.

Krevetes verkite ant dviej? ie?meli?, nes taip jas bus lengviau vartyti. Kepsnin? tur?t? b?ti ?kaitusi ma?daug iki 200 laipsni? temperat?ros. Tokiame kar?tyje krevetes u?tenka kepti po 3?4 minutes i? vienos pus?s. I?keptas krevetes pabarstykite kapotomis petra?ol?mis.

Desertui ? ant groteli? kepti greipfrutai ir maskarpon?

?U?truks vos 10 minu?i?, o tur?site ?sp?ding? desert??, ? sako Brigita. U?tenka tik groteli? ir pakankamos kaitros, kad ?ventin? tort? ar pyrag? pakeist? kiek kitoks desertas.

Reik?s: 2 greipfrut?, 150 g maskarpon?s s?rio kremo, 2 ?auk?t? cukraus pudros, lydyto sviesto, rudojo cukraus.

Nuplautus vaisius perpjaukite pusiau ir atsiv?rus? mink?tim? patepkite lydytu sviestu, pabarstykite ruduoju cukrumi. Lydytu sviestu patepkite ir groteles, ant kuri? kepsite greipfrutus. Sud?kite vaisius mink?timu ?emyn ir kepkite apie 5 minutes, kol cukrus susikaramelizuos.

I?kepus ant kiekvienos vaisiaus pus?s u?d?kite maskarpon?s s?rio kremo ir pabarstykite cukraus pudra.

 

 193,981 per?i?r? (-a)

50% Likes
50% Dislikes