Lazanija

Kadangi tai yra klasikin?s lazanijos receptas, jis pritaikytas a?tuoniems ?mon?ms ? juk Italijoje prie did?iulio stalo vakarais maist? degustuoja ir istorijomis dalijasi net visa gimin?. Visgi, jei kiekiai pasirodys per dideli, juos galima dr?siai ma?inti, likus? patiekal? kelias dienas laikyti ?aldytuve ar u??aldyti.

Prireiks: 700 g ?vie?i? ar konservuot? pomidor?, 0,5 kg maltos m?sos, po 400 g rikotos ir mocarelos, 200 ml raudono vyno, 100 ml grietin?l?s, 110 g parmezano, 80 g tepamojo s?rio, 20 g k? tik nuskinto baziliko, d??ut?s (12 vnt.) lazanijos lak?t?, ?e?i? ?esnako skilteli?, dviej? nedideli? mork?, geltono svog?no, kiau?inio, saliero koto, keli? lauro lap?, arbatinio ?auk?telio ?iobreli?, pusantro a. ?. druskos ir ¾ a. ?. juod?j? pipir?.

Vis? pirma, pagaminkite pada?? ? susmulkinkite morkas, svog?n?, salier? ir penkias ?esnako skilteles. Tam puikiai tiks ir elektrinis trintuvas, svarbu tik nepadaryti ko??s. Po to ant vidutin?s ugnies keptuv?je pakepinkite m?s?. Jai apskrudus, i?imkite ?auk?tu ir atid?kite ?alia. Ant keptuv?je likusi? riebal? apie 6?8 minutes pakepinkite prie? tai pagamint? dar?ovi? mi?in?, kol jis sumink?t?s. Supilkite vyn?, j? mai?ydami nukrap?tykite maisto liku?ius nuo keptuv?s sieneli?. Supilkite grietin?l?, sud?kite trintus pomidorus, po pus? ?auk?telio druskos ir pipir?, ?auk?tel? ?iobreli? ir lauro lapus. U?virus? mi?in? virkite dar apie 20 minu?i?, kol sutir?t?s. Tuomet ?d?kite m?s?, leiskite skoniams mai?ytis dar 10 minu?i?, po to i?imkite lauro lapus ir palikite nuo?aliau.

Kol pada?as v?s, pagaminkite s?rio mi?in? ? sumai?ykite rikot?, tepam?j? s?r?, 80 gram? parmezano, kiau?in?, ?esnako skiltel?, ?auk?tel? druskos, ketvirtadal? ?auk?telio juod?j? pipir? ir 20 gram? k? tik nuskint? ir susmulkint? baziliko lapeli?. Tam v?lgi puikiai tiks elektrinis trintuvas.

Orkait? ?kaitinkite iki 200 laipsni? pagal Celsij?. Ma?daug po A4 lapo dyd?io kepimo form? paskleiskite pada??, ant ?io ?pagrindo? u?d?kite tris lazanij? lak?tus. Ant j? ? s?rio mi?in? ir dal? parmezano. Kiekius paskirstykite taip, kad ?iuos veiksmus b?t? galima pakartoti dar dukart, o s?rio mi?inio dar ?iek tiek likt?. Galiausiai ant ?io ?sumu?tinio? sud?kite likusius tris lazanij? lak?tus, s?rio mi?inio likut?, mocarel? ir parmezan?. U?d?kite folij?, kurios vien? ?on? prie? tai i?tepkite aliejumi, kad neprilipt? s?ris. ?aukite ? orkait? ir kepkite apie 40 minu?i?. Po to atsargiai nuimkite folij? ir pakepkite be jos apie 20 minu?i?, kad apskrust?.

Nepamir?kite leisti lazanijai ?iek tiek atv?sti ir galutinai susimai?yti skoniams. Po to papuo?kite ?vie?i? bazilik? lapeliais, pjaukite ir skanaukite. Taip pat, kaip ir visa itali?ka virtuv?, lazanija turi daugyb? variant? ir ?mantri? skoni?, tad galite dr?siai keisti receptus ir eksperimentuoti.

U? recept? d?kojame maisto ekspertei Brigitai Baratinskaitei.

Laukiame ir J?s? recept? adresu redakcija@svyturiolaikrastis.lt

 401,066 per?i?r? (-a)

100% Likes
0% Dislikes