Visa Lietuva linguoja Jonini? ritmu. Greta ?ventini? lau?? k?rensis didesn?s ir ma?esn?s kepsnin?s, o jose ?ir?k?s ?a?lykai, m?sos maltiniai ar dar?ov?s. Pastaruoju metu ?mon?s prisiperka daug, o suvalgo ma?iau. Did?iulis maisto kiekis, kuris neretai lieka po ?ven?i?, kelia ir tam tikr? i???ki?. Kartais b?na gaila ?i?r?ti: dirbi, gamini, vargsti, o po vakar?lio dalis maisto lieka.

Aplinkos ministerijos duomenimis, daugiausia maisto atliek? Europos S?jungoje susidaro nam? ?kiuose ? vienam j? tenka apie 70 kg per metus. ? ?iuk?li? konteinerius patenka ne tik, pavyzd?iui, banan? ar obuoli? ?ievel?s, bet ir nesuvalgyto maisto liku?iai. Tarp j? ? ir Jonini? patiekalai.

Remiantis Jungtini? Taut? pateikiama informacija, ma?daug tre?dalis pasaulyje pagaminto maisto yra prarandama arba i?metama ? tai sudaro net 931 mln. ton? per metus. Did?iausia dalis ? 61 proc. ? maisto i?metama b?tent nam? ?kiuose.

I?metamo maisto kiek? suma?inti gali kiekvienas ? ?Lidl? ekspertai dalijasi nesud?tingais ir itin piniginei patraukliais receptais, kuriems prireiks ?ventinio stalo liku?i?. Tai ne tik galimyb? sutaupyti, bet ir dideli? pastang? nereikalaujantis b?das elgtis tvariau.

Pusry?iams ? kiau?inien? su kar?tomis de?rel?mis

Net jei Jonini? nakt? nepavyko surasti papar?io ?iedo, kitos dienos ryt? laim?s suteiks gardi ir soti kiau?inien?, kuri? pagardins vakar grilintos ar vir? lau?o keptos de?rel?s. Greta pasiruo?kite m?gstam? dar?ovi?, ir m?gaukit?s puikiais ?ventiniais pusry?iais.

Jums reik?s:

4?5 kiau?ini?

2?3 grilint? ?Grill & Fun? vi?tienos, kiaulienos ar kit? m?gstam? de?reli?

1 vidutinio svog?no

Druskos ir pipir? pagal skon?

1 v. ?. alyvuogi? aliejaus

?vie?i? pomidor?, agurk?, salot? ir kit? m?gstam? dar?ovi?

Paruo?imas:

Iki vidutin?s kaitros ?kaitinkite keptuv?, ?pilkite ? j? alyvuogi? aliejaus. Smulkiai supjaustykite svog?nus, suberkite juos ? jau ?kaitint? keptuv?. Pakepinkite, kol jie sumink?t?s. Grie?in?liais supjaustykite grilintas de?reles, suberkite jas ? keptuv?, kur jau kepinami svog?nai. Kepkite apie kelias minutes, steb?kite, kad de?rel?s neperkept?.

Ant kepan?i? de?reli? ?mu?kite visus kiau?inius ir kepkite. Juos taip pat galite i?plakti atskirame dubenyje, o gaut? plakin? u?pilti ant kepan?i? de?reli?. U?berkite druskos ir pipir?. Kol kiau?inien? kepa, pasiruo?kite ?vie?ias dar?oves. Supjaustykite pomidorus, agurkus grie?in?liais, gra?iai i?d?liokite l?k?t?je. Greta sud?kite rankomis pl??ytus salot? lapus.I?kept? kiau?inien? i?imkite, sud?kite ? l?k?t? ir skanaukite!

I? vakaryk??io ?a?lyko ? ? jaukiai ?ildant? plov?

Be abejo, Jonin?s ne?sivaizduojamos be prakti?kai jau tradicinio lietuvi? vasaros patiekalo ? ?a?lyko, kurio, tik?tina, po ?ventinio vakaro liko ne vienas ir ne du gabaliukai. Kit? ryt? galima pasigaminti ?ildant? plov?, kuriam panaudosite vakaryk??ius ?a?lykus.

Plovui reik?s:

400 g i?kept? arba dar nekept? ?Grill & Fun? kiaulienos ?a?lyk?

250 g ry?i?

3 v. ?. pomidor? pastos

1 didelio svog?no

2 vidutinio dyd?io mork?

2?3 skilteli? ?esnako

2 v. ?. augalinio aliejaus

Druskos ir pipir? pagal skon?

Paruo?imas:

Smulkiais gabaliukais supjaustykite svog?n? ir ?esnak?, o morkas ? grie?in?liais. Keptuv?je ar tro?kintuve ?kaitinkite aliej?. Suberkite dar?oves ? ind?, pakepinkite ant vidutin?s kaitros, kol dar?ov?s ?iek tiek sumink?t?s.

Keptus kiaulienos ?a?lykus susmulkinkite 1?1,5 cm dyd?io gabaliukais ir suberkite ? ind?, kuriame kepa dar?ov?s. Pakepinkite m?s? kelias minutes, kol ji su?ils. Jeigu ?a?lykai dar nekepti, juos i?kepkite kepsnin?je arba orkait?je.

? kit? puod? ?pilkite vandens ir suberkite ry?ius. Virkite juos pas?dytame vandenyje apie 20 minu?i?. Kol verda ry?iai, ? tro?kin? ?pilkite stiklin? vandens, u?denkite ir tro?kinkite apie 15 minu?i?, kol sumink?t?s m?sa.

Virtus ry?ius nuko?kite, suberkite ? tro?kinam? m?s? bei dar?oves. Sud?kite pomidor? past?, visk? gerai sumai?ykite ir patro?kinkite dar kelet? minu?i?.Paruo?t? plov? patiekite su m?gstamomis ?vie?iomis ar raugintomis dar?ov?mis.

Desertui ? lengvas bei gaivus arb?z? ir banan? glotnutis

Arb?zas ir vasara ? tobula pora, o j? draugyst? t?siasi net ir po Jonini? vakar?lio. Gaiviai akimirkai ? lengvai paruo?iamas ir nebrangus arb?z? bei banan? glotnutis.

Prireiks:

1 banano

3?4 skilteli? arb?zo

1 v. ?. agavos sirupo, medaus ar kito m?gstamo saldiklio

Keli? leduk? ? ?altesniam g?rimui

Paruo?imas:

I?imkite arb?zo s?klytes, o pat? arb?zo mink?tim? supjaustykite gabaliukais. Kartu su nuluptu bananu sud?kite ? trintuv? bei sutrinkite. Jei norisi daugiau saldumo, glotnut? galima pagardinti agavos ar kitu m?giamu sirupu.

Norintiems daugiau gaivos, ? trintuv? taip pat ?d?kite kelis ledo kubelius ? juos sutrinkite su bananu ir arb?zu. Skanaus!

 14,996 per?i?r? (-a)

50% Likes
50% Dislikes