S. Daukanto progimnazijos sporto salė penktadienį sprogo nuo emocijų. Šūksniais ir skanduotėmis  neįgalieji palaikė savo komandas iš Kretingos, Šilutės ir Telšių, kurios tarpusavyje varžėsi mūsų mieste organizavus neįgaliųjų sporto dieną.

Neįgaliųjų socialinės integracijos projekto „Judėk pirmyn“ pagrindinis tikslas yra įtraukti negalią turinčius jaunuolius į nuoseklią tikslinę sportinę veiklą ir pagal jų fizines  galimybes stiprinti jų sveikatą. Neįgaliųjų sporto dienos renginiai kasmet vyksta vis kituose miestuose. Šiemet įvairiose estafetėse ir rungtyse buvo varžomasi Kretingoje.

Kuris greitesnis, stipresnis ir vikresnis aiškinosi Dienos veiklos centro, jo Salantų padalinio, M. Tiškevičiūtės mokyklos komandos iš Kretingos bei svečiai iš Šilutės ir net dvi komandos iš Telšių. 

 „Jauno žmogaus neįgalumas nėra liga, tai būsena, kurioje jis gyvena. O gyvenant šioje būsenoje labai svarbi yra gyvenimo kokybė.

Neįgalus žmogus turi teisę gyventi pilnavertį gyvenimą, puoselėti ir stiprinti savo sveikatą. Projektu „Judėk pirmyn“ siekiama, kad sportinės sveikatinimo veiklos pasiektų vidutinės ir sunkios negalios jaunuolius, kad jie lygiaverčiai su kitais neįgaliaisiais galėtų siekti rezultatų.

Sunkią negalią išgyvenantys jaunuoliai negali būti atskiriami nuo sportu pagrįstos sveikatinimo programos, jiems turi būti suteiktos galimybės įgalinti save. Juo labiau, kad tokia sportinė ir fizinė veikla kaip bėgiojimas, šokinėjimas, estafetinis sportas vidutinės ir sunkios negalios žmonėms yra prieinamas“, – pasakojo Sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos  „Kretingos viltis“ pirmininkė Sigutė Bendikienė.

Varžytuvėms neįgalieji ruošėsi devynis mėnesius, užsiėmimai vyko du kartus per savaitę. Jų metu įgyta motyvacijos sportuoti, stiprėti, pasirengti sporto šventei.

Projektinę sportinio užimtumo programą parengė ir neįgaliam jaunimui pritaikė Dienos veiklos centro kineziterapeutas Andrius Tamelis, jam talkino M. Tiškevičiūtės mokyklos kūno kultūros mokytoja Dalia Statnickienė bei Salantų padalinio socialinė darbuotoja Daiva Šetkienė.

„Žemaitukai“, „Vikruoliai“, „Pamario kurėnai“, „Skrydis“, „Salontaa“, „Sportukai“ – taip pasivadinusios komandos Sporto dienoje rungėsi judriosiose estafetėse, „kovojo“ pagalvių mūšyje, rankos taiklumą išbandė smiginio rungtyje, vienas iš komandos narių žaidė šaškėmis.

Komandos, audringai palaikomos sirgalių, kovėsi iš paskutiniųjų, negailėdamos jėgų, todėl pralaimėjusių nebuvo – nugalėjo draugystė. Medaliai įteikti kiekvienam dalyviui.

„Didžiausias laimėjimas neįgaliam žmogui – kad dalyvavo ir įveikė užduotis, įrodė, jog gali konkuruoti su kitais neįgaliaisiais ir siekti rezultatų. Sulaukėme pageidavimo ir toliau visiems susitikti sporto aikštelėje, tad projektas bus tęsiamas“, – teigė S. Bendikienė.

Dabar „Kretingos viltis“ ruošiasi tolerancijos projektui, kurį lapkritį vykdys kartu su Kretingos mokyklomis.

Laima Stonkuvienė

 1,604 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes