Komandinėje jaunųjų matematikų olimpiadoje profesoriaus Vytauto Liutiko prizui laimėti stipriausi Kretingos rajono matematikai vėl turėjo pripažinti bendraamžių iš uostamiesčio pranašumą. Pagrindinis prizas – medinė Pelėda – ir šiemet iškeliavo į Klaipėdos mokyklas.

Pranciškonų gimnazijoje vykusioje aštuonioliktoje olimpiadoje iš viso dalyvavo 25 komandos iš Klaipėdos ir Palangos  miestų bei Kretingos, Šilutės ir Klaipėdos rajonų. Varžytasi dviejose grupėse: I–II (9–10) gimnazijos klasių ir III–IV (11–12) gimnazijos klasių. Keturių mokinių komandos sprendė Šiaulių universiteto dėstytojų paruoštas užduotis.        

Kol vertinimo komisija taisė darbus, moksleivius atlydėję mokytojai klausėsi Kretingos pedagogų švietimo centro Pedagoginės psichologinės pagalbos skyriaus psichologių Eglės Deksnienės ir Sonatos Vizgaudienės paskaitos apie streso įveiką mokytojo darbe ir asmeniniame gyvenime, o  mokiniams apie esminius atradimus matematikos istorijoje pasakojo Šiaulių universiteto docentas Vaidotas Kanišauskas.    

Salantų gimnazijos matematikams Gabrielei Drungilaitei, Robertai Diekontaitei, Šarūnui Griciui ir Karoliui Margiui, kurie I-II klasių grupėje užėmė penktąją vietą, įteikta laikraščio „Švyturys“ dovana – prenumerata pirmajam kitų metų pusmečiui.

Susumavus rezultatus paaiškėjo, kad pirmąją vietą I–II (9–10) gimnazijos klasių grupėje iškovojo Klaipėdos licėjaus, antrąją – Klaipėdos „Ąžuolyno“ gimnazijos, trečiąją –  Palangos senosios gimnazijos komandos.

Vyresniųjų gimnazistų grupėje pirma buvo Klaipėdos „Ąžuolyno“ gimnazijos ir Klaipėdo moksleivių saviraiškos centro komanda, antrąją vietą užėmė Klaipėdos licėjaus komanda, o trečioje vietoje liko Klaipėdos „Vydūno“ gimnazijos matematikai.

Iš kretingiškių geriausiai sekėsi ketvirtoje vietoje likusiai VšĮ Pranciškonų gimnazijos komandai – Edgarui Zaborui, Audriui Jurgučiui, Melei Valkiūnaitei ir Simonui Baltūsiui (ruošė mokytoja Violeta Baltūsienė) bei Salantų gimnazijos matematikams Gabrielei Drungilaitei, Robertai Diekontaitei, Šarūnui Griciui ir Karoliui Margiui, kurie jaunesniujų klasių grupėje užėmė penktąją vietą.

Mokytojos Aidos Leilionienės  ruoštos komandos nariams įteikta ir laikraščio „Švyturys“ dovana – prenumerata pirmajam kitų metų pusmečiui. Sveikindama nugalėtojus Kretingos savivaldybės Švietimo skyriaus vyr. specialistė Sonata Petravičienė juokavo, kad liūdna Pelėdas vėl išlydėti į Klaipėdą, tačiau, anot jos,  tai rajono jaunuosius matematikus turėtų skatinti kitąmet vėl siekti, kad nors viena iš jų liktų Kretingoje.

Komanda, kuri savo amžiaus grupėje laimi pirmą vietą, išsiveža į savo mokyklą pereinamąjį prizą – tautodailininkų išdrožtą pelėdą. Prizas keliauja iš mokyklos į mokyklą, bet jeigu mokyklos komanda nugali trejus metus iš eilės, prizas įstaigoje lieka visam laikui.

Pirmoji pelėda visam laikui yra „nutūpusi“ Kretingos J. Pabrėžos universitetinėje gimnazijoje. Mažesnioji pelėda, skirta 9–10 (gimnazijos) klasių grupės komandai, 2017 m. pasiliko Klaipėdos „Ąžuolyno“ gimnazijoje. Šioje mokykloje pernai liko ir didžioji pelėda, skiriama III–IV gimnazijos klasių grupės komandai nugalėtojai. 

Laima STONKUVIENĖ  

 1,204 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes