M. Valančiaus viešojoje bibliotekoje eksponuojama paroda „Kretingos Rotušės aikštė. Praeitis. Dabartis. Ateitis“ kretingiškiams turėtų padėti apsispręsti dėl centrinės miesto dalies ateities.

Kaip turėtų atrodyti centrinė miesto dalis, kretingiškių jau buvo klausta dar prieš 30 metų. Tuomet vieninteliame rajone „Švyturio“ laikraštyje buvo išspausdinta tuomečio vyriausiojo architekto Jono Liutkaus nuomonė ir kvietimas diskutuoti, kokią Rotušės aikštę gyventojai norėtų matyti ateityje. Po tuometinių diskusijų aikštė taip ir nepakito. Dabar, regis, istorija kartojasi.

M. Valančiaus viešojoje bibliotekoje eksponuojama paroda „Kretingos Rotušės aikštė. Praeitis. Dabartis. Ateitis“, kuri kretingiškiams turėtų padėti apsispręsti dėl centrinės miesto dalies ateities.

Paroda  apžvelgia aikštės vystymosi istoriją, reikšmingiausius etapus nuo XVII amžiaus iki šių dienų. Eksponuojama archyvinė medžiaga, istorinės nuotraukos, planai, vizualizacijos, vykusių architektūrinių konkursų medžiaga.

Parodoje pateikta nemažai grafinės medžiagos.

Gaila, kad parodoje neatsispindi, kokių gyventojų pasiūlymų buvo sulaukta prieš 30 metų? Dabar būtų unikali proga palyginti, kaip aikštę įsivaizduoja dvi visiškai skirtingu laikotarpiu gyvenančios kartos.  

Apžiūrėjus parodą galima pamatyti, kaip aikštė iš visų pusių atrodė, pavyzdžiui, 1936, 1961 ar 2012 metais. Kaip miesto centrą pakeitė 1941 metų birželio 26 dieną kilęs gaisras, prisiminti ar sužinoti, kad centre stovėjo ne tik rotušė, bet ir cerkvė.  

Parodoje pateikiama medžiaga apie istorinius Rotušės aikštės tyrimus 1993 metais, rajono spaudoje 1993–2019 m. spausdinti straipsniai, susiję su miesto centru, ištraukos iš knygų apie Rotušės aikštę 2004–2018 m.

Paroda bibliotekos pirmojo aukšto erdvėse bus eksponuojama iki 2020-ųjų sausio 5 d.

Gruodžio 10-ąją, 15–19 val., bibliotekos konferencijų salėje vyks konferencija ir vieša diskusija „Kokios Rotušės aikštės norime?“, kuri suburs ekspertus ir gyventojus.

Renginyje pranešimus skaitys istorikai, architektai, landšafto specialistai, miestų vystymo ekspertai. Jie apžvelgs Rotušės aikštės istoriją nuo XVII amžiaus iki dabar, aptars aikštės ir skvero problematiką, kartu su gyventojais diskutuos apie jos vystymo perspektyvas.

Gruodžio-sausio mėnesiais kartu su sociologais bus vykdoma reprezentatyvi Kretingos rajono gyventojų apklausa, kuri padės atskleisti visuomenės nuomonę dėl centrinės miesto aikštės ateities ir vystymo vizijos.

Atlikus apklausą, 2020-ųjų sausį bus parengtos išvados ir rekomendacijos, kurios taps pagrindu tolesniems žingsniams planuojant Rotušės aikštės vystymą.

Parodą, konferenciją ir viešą diskusiją bei gyventojų apklausą Kretingos rajono savivaldybė organizuoja kartu su Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacija.

Centrinė Kretingos miesto dalis buvo suplanuota XVIII a. antroje pusėje. Urbanistinės struktūros centre atsidūrė taisyklinga, kvadrato formos aikštė su jos centre pastatyta rotuše.  8 gatvės vedė tiesiai į aikštės kampus. Aikštės kraštines formavo užstatymas – pastatai.

Kitas svarbus centrinės dalies formantas buvo katalikų bažnyčios ir vienuolyno kompleksas.

Pirminė urbanistinė erdvė gyvavo nuo miesto įkūrimo iki 1941 m. gaisro bei po antrojo pasaulinio karo vykusio kvartalo tarp aikštės ir bažnyčios griuvėsių valymo.

Po 1967 m., panaikinus vakarinę gatvelę, jungusią Rotušės aikštę su dabartine Akmenos gatve, susiformavo dabartinė urbanistinė erdvė – dalinai užstatyta istorinė Rotušės aikštė ir buvusio kvartalo vietoje įkurtas skveras.

Padiskutuoti, kaip turėtų atrodyti Rotušės aikštė, „Švyturyje“ tuometis vyriausias architektas Jonas Liutkus kretingiškius kvietė jau ir prieš 30 metų.

Laima STONKUVIENĖ

 1,357 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes