Kad „Litcon“ grįš baigti darbų Sporto ir sveikatingumo komplekse, suabejojo ir meras Antanas Kalnius.

Praėjusį ketvirtadienį po rajono Tarybos posėdžio pirmą kartą organizuotoje Savivaldybės administracijos valandoje pasilikusius rajono politikus labiausiai jaudino užstrigusių svarbiausių rajono statybų ateitis.

Pageidavo opozicija, o klausinėjo patys valdantieji
Tokio susitikimo su Savivaldybės administracijos vadovais Tarybos nariai pageidavo jau seniai. Jie ne kartą merui Antanui Kalniui priekaištavo negaunantys informacijos rūpimais klausimais arba Savivaldybės vadovų suteikiamos žinios esančios neišsamios.
Nuolatinių susitikimų su administracijos skyrių vadovais ypač pageidavo opozicijos atstovai, kurie jautėsi nustumti nuo Savivaldybės naujienų.
„Ir pas mus turėtų būti tokios Savivaldybės administracijos valandos, kaip Seime, kur nuolat vyksta Vyriausybės valandos, kurių metu Seimo nariai ministrų teiraujasi visko, kas parlamentarams atrodo svarbu“, – ne kartą yra pageidavęs Tarybos valdančiosios daugumos opozicijai atstovaujantis Valerijonas Kubilius.
Tačiau paaiškėjo, kad informacijos apie rajono reikalus stokoja ne tik opozicija, bet ir valdančiajai daugumai priklausantys politikai.
Savivaldybės administracijos vadovams pasiruošus atsakinėti, pirmasis nemažai klausimų pažėrė konservatorius Dovydas Bajoras. Jį domino situacija užstrigusiuose svarbiuose rajono objektuose: bendrovės „Litcon“ statomame Sporto ir sveikatingumo komplekse ir kokia ateitis laukia sustojusių Nakvynės namų statybų.


Rajono vadovai gyvena viltimi
Nors ir nekart kompleksą statančio rangovo problemas neigęs meras šį kartą pripažino, kad šiame objekte nuo Naujųjų metų statybos darbai yra sustoję.
A. Kalnius Tarybos narius tikino, kad su rangovu dirbama gana intensyviai, tačiau šį kartą meras nesiryžo tvirtinti, kad finansinių sunkumų patirianti ir ant bankroto slenksčio atsidūrusi „Litcon“ bendrovė pati galėtų baigti darbus.
„Rangovas mums siūlo įvairius galimos išeities variantus, bet jie visi prasilenkia su įstatymu“, – sakė meras.
Rangovas baigti darbus pageidauja pasisamdęs subrangovą – savo antrinę įmonę. Dabar Savivaldybė aiškinasi su Viešųjų pirkimų tarnyba, ar tai yra įmanoma.
Tokią išeitį apsunkina ir tai, kad konkurso laimėtojo funkcijas perimanti įmonė negali būti teista ir būti skolinga valstybei. Be to, ji turėtų atitikti visus rangos konkurse Savivaldybės keltus reikalavimus.
Svarbiausia, kad toks subrangovas turėtų gauti sutarties vykdymo garantą, kurio dydis skaičiuojamas ne nuo likusių darbų vertės, bet nuo viso projekto sąmatos sumos.
Garanto suma yra įspūdinga – 517,5 tūkst. eurų. Būtent tokios sumos pasitraukus „Litconui“ neteko Savivaldybė.
Kai praėjusių metų spalį, pradėjus strigti darbams, Savivaldybė užsiprašė sutarties vykdymo garanto, paaiškėjo, kad rangovas draudimo kompanijai nebuvo sumokėjęs privalomos įmokos ir nutraukus sutartį su rangovu garantas užsakovui nebus išmokėtas.
Tai reiškia, kad Savivaldybei pradėjus naujo rangovo paieškas likusių statybos darbų pabrangimą teks kompensuoti iš rajono biudžeto, kuriame šių lėšų nėra numatyta.
Tiesa, Kretingos rajono valdžia dėl garanto ketina bylinėtis, nes užsakovas turėjo būti laiku informuotas, kad rangovas yra nesumokėjęs draudimo įmokos ir privalomas sutarties vykdymo garantas yra negaliojantis.
Kovą turėtų paaiškėti, ar komplekso statybai bus skelbiamas naujas rangovo konkursas, kuris, beje, turi būti tarptautinis, todėl konkurso procedūros užtrunks gerokai ilgiau nei įprasto.
Rajono valdžia dar neatmeta galimybės, kad rudeniop atsiradus naujam rangovui, darbai komplekse dar gali būti baigti iki metų pabaigos.


Atlaidumas įmonės nuo bankroto neišgelbėjo
Naujo rangovo reiks ir nebaigtiems Nakvynės namams. Juos stačiusi Vilniaus įmonė „Lyderio grupė“ oficialiai pripažino, kad Kretingoje nutraukia darbus.
Su vilniečiais pasirašyta sutartis baigiasi kovo 4 dieną, tad garanto sumą – beveik 30 tūkst. eurų – Savivaldybė atgaus. Tiesa, neaišku, ar Nakvynės namuose likę darbai už 70 tūkst. nebus pabrangę gerokai daugiau ir ar neteks Savivaldybei pridėti iš savo biudžeto.
Beje, Savivaldybės administracijos valandoje paaiškėjo, kad rajono valdžia iš „Lyderio grupės“ garanto nėra pareikalavusi, kai ši įmonė sutartu laiku praeitais metais nebaigė rekonstruoti Laivių kaimo kultūros namų, kuriuose dar liko darbų už 5 tūkst. eurų.
A. Kalnius Tarybos nariams prisipažino, kad sutartyje numatytu laiku rangovui nespėjus darbų Laiviuose sutarties vykdymo garanto sumos nebuvo pareikalauta sąmoningai.
Anot mero, buvo baimintasi, kad iš kituose objektuose dirbančio rangovo išsireikalavus garantą, šis galįs bankrutuoti.
„Mums svarbu yra ne gauti garanto sumą, bet kad rangovas objekte baigtų statybos darbus“, – teigė A. Kalnius.
Akivaizdu, kad tokia taktika nepasiteisino: rajono valdžios atlaidumas „Lyderio grupės“ nuo bankroto neišgelbėjo, o Savivaldybė liko be jai priklausančių pinigų.

 1,592 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes