Barzdžių gyventojai sukilo prieš savo kaimyną ūkininką, teršiantį jų kaimo teritoriją. Žmonės piktinasi ir abejingais aplinkosaugininkais.

Sklinda nepakeliamas dvokas

Nebegalėdami apsikęsti nuo galvijams skirtų pašarų sklindančio dvoko bei po atvirą teritoriją išmėtytų padangų ir bituminių atliekų, ir nejausdami Aplinkos apsaugos specialistų palaikymo Barzdžių kaimo gyventojai susivienijo ir vasarį įkūrė Barzdžių bendruomenę.

Pirmąją bendruomenės pirmininke išrinkta Daiva Jonauskienė sakė, kad tikisi, jog bendruomenei pavyks suvaldyti netvarkingą kaimyną, nes pavieniams gyventojams nepavyko.

Moteris „Švyturio“ žurnalistei aprodė ūkininko iš Imbarės seniūnijos nuomojamą sklypą, kuriame sukrautas pašaras galvijams, o aplinkui telkšančiose balose mirksta įvairios plastikinės, stiklinės, net bituminės atliekos.

Vanduo nuo taršalų pažaliavęs ir skleidžia nepakeliamą dvoką.

Nuomojamame sklype įrengtas ir vamzdis, iš kurio vanduo liejasi tiesiai į šalia esančius laukus.

Šalia pašarų stirtų – įrengtas ir vandentiekio bokštas.

„Žmoinės numeta kokią vieną padangą miške, ir dėl to kyla didžiausias sujudimas, o čia – šitoks sąvartynas, aplinkui gyvena žmonės, ir niekas nieko nedaro“, – piktinosi D. Jonauskienė.

Bendruomenės pirmininkė pasakojo, kad kitąmet yra numatyta išasfaltuoti per kaimą einantį kelią.

„Bet kas liks iš to asfalto, jeigu ant jo nuolat telkšos silosu poermirkusio balos?“ – nerimavo Barzdžių gyventoja.

„Kretingos vandenys“ – ne kontroliuojanti institucija

Įmonės „Kretingos vandenys“ direktorius Tomas Jurgutis atkreipė dėmesį, kad jo vadovaujama įmonė neturi įgaliojimų kontroliuoti ūkinimnko ar kitų subjektų vykdomą veiklą.

„Kretingos vandenys“ nėra kontroliuojančioji institucija ir mes neišduodame leidimų kokiai nors veiklai vykdyti. Iš atitinkamų insittucijų gavęs visus reikalingus leidimus subjektas į mus kreipiasi tik dėl veiklos vykdymo sąlygų suderinimo. Mes neturime įgaliojimų uždrausti ar apriboti kokio nors subjekto veiklą. Sulaukęs signalų tegaliu apie tai pranešti kontroliuojančioms institucijoms“, – laikraščiui sakė „Kretingos vandenų“ direktorius.

T. Jurgutis tą ir padarė. Kovo 3 d. dar kartą paskambino Kretingos aplinkos apsaugos agentūros virišninkui Ričardui Kašėtai ir jį informavo, kad bendruomenė vis dar skundžiasi minimo ūkininko netvarkingai laikomu silosu.

Siloso aikštelę prižiūrintis ūkininkas yra informuotas apie vandenvietės giluminio vandens gręžinio sanitarinės apsaugos zonos ribas ir tose zonose leidžiamą vykdyti veiklą.

Riba nuo vandenvietės – 50 metrų

„Požeminio vandens vandenvietės taršos apribojimo juosta yra 50 metrų pločio juosta. Vandenvietės taršos apribojimo juostos ūkininko vykdoma veikla nepažeidžia“, – sakė T. Jurgutis.

Minimoje vandenvietės taršos apribojimo juostoje yra draudžiama mikrobiologinę ir cheminę taršą galinti sukelti ūkinė veikla.

Direktoriaus teigimu, Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Skuodo rajono agentūros darbuotojai „Kretingos vandenis“ informavo, kad vasario 25 d. atliktos patikros metu ūkininko vykdomoje veikloje pažeidimų nerasta.

Atlikus Barzdžių kaimo vandenvietės geriamojo vandens tyrimus nebuvo nustatyta nei mikrobiologinė, nei cheminės tarša, nors kvapo ir skonio slenkstinė vertė – nepriimtina vartotojui, kaip teigiama tyrimų lentelėje.

R. Kašėta „Švyturiui“ sakė, kad Aplinkos apsaugos agentūros inspektorius jau atliko papildomą patikrą minimame ūkyje, žodžiu viršininką informavo, jog pažeidimų yra užfiksuota, tačiau ataskaitą baigsiąs rengti iki kitos savaitės pradžios.

 1,582 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes