Nors sušvelninus karantino režimą vėl leista dalyvauti šv. Mišiose, tikintieji į bažnyčias neplūsta.

Praėjo dvi savaitės, kai su tam tikromis išimtimis ir laikantis griežtų saugumo reikalavimų tikintiesiems vėl leista dalyvauti šv. Mišiose bažnyčiose. Tačiau kol kas bendrai maldai žmonės neplūsta, ateinančiuosius į šv. Mišias kai kuriuose maldos namuose galima suskaičiuoti ant vienos rankos pirštų.


Šv. Mišiose – trise
Kartenos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje, kaip sakė parapijos klebonas Algirdas Lukšas, šv. Mišių pirmadieniais niekada nebūdavo ir iki karantino. Šiuo metu Mišios antradieniais, ketvirtadieniais ir penktadieniais vyksta 18 valandą, trečiadieniais – 10 valandą o šeštadieniais – 12 valandą. Sekmadieniais šv. Mišios aukojamos du kartus – 10 ir 12 valandą, Sumos Mišios iš Kartenos bažnyčios transliuojamos feisbuko paskyroje „Kartenos parapija“. Taip bus iki pat karantino pabaigos.
„Mūsų bažnyčia nėra maža, joje, prisilaikydami saugaus atstumo, gali būti apie 50 tikinčiųjų. Kai vėl buvo leista aukoti šv. Mišias ir jose dalyvauti žmonėms, pirmosiomis dienomis po kelis tikinčiuosius ateidavo. Tačiau kai miestelio palaikomojo gydymo ir slaugos ligonėje buvo nustatyti koronaviruso užsikrėtimo atvejai, jų nebeliko nė vieno.
Šią savaitę vakarais šv. Mišiose būdavvome trise – aš, pročkelė ir vargonininkė. Tiesa, sekmadienį transliuojant Mišias per feisbuką prisijungia daug daugiau žmonių negu jų išklausyti prieš karantiną ateidavo į bažnyčią“, – pasakojo klebonas.


Baimė neturėtų užvaldyti
Klebonas A. Lukšas pasidžiaugė, kad parapijiečiai tvarkingai laikosi karantino sąlygų, yra rūpestingi, drausmingi, tiek į šv. Mišias, tik norėdami jas užsakyti įvairiomis intencijomis, ateina su apsauginėmis veido kaukėmis, mūvėdami vienkartines pirštines.
Šv. Mišias galima užsakyti ir internetu, atliekant piniginį pavedimą į parapijos banko sąskaitą, arba voką su pinigais įmesti į pašto dėžutę prie klebonijos.
Išpažinčių klebonas, taip pat užsidėjęs kaukę, klauso klausykloje, kurios langelis uždengtas apsaugine plėvele. Šv. Komunija dalijama į rankas. Tiesa, atlikti išpažintį karantino metu, net prieš šv. Velykas, norėjo labai nedaug parapijos tikinčiųjų. Niekas per tą laiką nesikreipė ir su pageidavimu išpažintį atlikti individualiai namuose. Neteko lankyti ir ligonio, nors kviestas, pasak klebono, pasirūpinęs visomis saugos priemonėmis, tikrai būtų ėjęs.
„Labai jaučiasi, kad žmones dar kausto didelė baimė. Bet būtent baimė labiausiai ir žudo. Visais laikais iš bet kokios sumaišties, kokioje dabar visas pasaulis gyvena, tikintieji gelbėdavosi malda. Žinoma, saugotis nuo koronaviruso reikia, tačiau neturime leisti baimei visiškai mus užvaldyti. Atsiminkime, kad Dievą mylinčiam žmogui viskas visada išeina į gera“, – kalbėjo A. Lukšas.


Prasminga malda – ir namuose
Į Kretingos Viešpaties Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai bažnyčią pasimelsti asmeniškai griežtojo karantino metu kasdien ateidavo po kelis žmones. Nedaug jų buvo ir pirmąją savaitę vėl leidus aukoti šv. Mišias. Vakaro Mišiose susirenka iki 20 tikinčiųjų, beveik triskart daugiau jų sulaukta tik Motinos dienos išvakarėse.
1200 kvadratinių metrų turinti bažnyčia vienu kartu galėtų talpinti apie 120 žmonių.
Čia šv. Mišios, kuriose gali dalyvauti tikintieji, vyksta kasdien, išskyrus sekmadienius, kuomet broliai pranciškonai meldžiasi vieni. Nuo 10.30 val. iš bažnyčios transliuojamas Mišias galima stebėti You Tube kanale „Geroji naujiena iš Kretingos“.
Šv. Mišios už mirusiuosius aukojamos trečiadieniais ir ketvirtadieniais 7 ir 18 val. bei šeštadieniais 8 val., už gyvuosius – kiekvieną antradienį, pirmą mėnesio penktadienį bei pirmą mėnesio šeštadienį. Išpažinčių prieš šv. Mišias klausoma Kankinių koplyčioje arba klebono kabinete.
Užsakyti Mišias galima raštinėje, kuri vėl dirba kasdien, išskyrus pirmadienį ir sekmadienį, nuo 9 iki 13 ir nuo 15 iki 18 valandos.
„Prasmingai pasimelsti galima ir namuose“, – sako klebonas Astijus Kungys.
Per karantiną klebonui neteko važiuoti pas ligonius nei į ligoninę, nei į namus. Per keturis šių metų mėnesius bažnyčia palaidojo 170 žmonių, iš jų 2 mirė nuo koronaviruso.


Svarbu turėti viltį
Darbėniškiai išklausyti šv. Mišių miestelio šv. apaštalų Petro ir Pauliaus bažnyčioje gali kasdien 18 valandą bei šeštadienį 10 valandą. Sekmadienį, kaip ir visur, šv. Mišios vyksta be žmonių, tačiau parapijos klebono Viktoro Dirvonskio skelbiamą Dievo žodį galima girdėti per garsiakalbį.
„Pirmąją savaitę, kai buvo leista vėl dalyvauti Mišiose, daugiausiai ateidavo 5–6, dabar – daugiausiai iki 10-ties tikinčiųjų. Pagal visus reikalavimus dėl saugių atstumų bažnyčioje vienu metu galėtų būti apie 35 žmonės ir jiems nekiltų didesnių grėsmių. Tačiau jaučiasi, kad gyventojai dar labai saugosi, stengiasi vengti didesnių susibūrimų. Ateinantieji į bažnyčią turi apsaugines kaukes, dezinfekuoja rankas, laikosi atstumų. Mes taip pat darome viską, kad žmonėms bažnyčioje būtų saugu: po kiekvienų Mišių, kadangi zakristijonas ir pročkelė priklauso rizikos grupei, pats dezinfekuoju suolus, kitus paviršius“, – pasakojo V. Dirvonskis.
Darbėnų bažnyčia dienomis būna uždaryta, atidaroma tik likus pusvalandžiui iki Mišių.
Užsakyti šv. Mišias darbėniškiai gali paskambinę klebonui telefonu, o auką atneša ateidami į Mišias. Kai į bažnyčią nebuvo galima eiti, ne vienas Mišias užsakydavo ir auką įdėdavo į voką, kurį įmesdavo į prie klebonijos durų esančią pašto dėžutę.
Išpažinčių, anot Darbėnų parapijos klebono, šiuo metu ateina vienetai, nebuvo iškvietimų ir pas ligonius.
„Įvairiausių epidemijų buvo visais laikais. Gelbėjo tikėjimas, kad tai netruks amžinai. Ir dabar reikia tikėti, kad koronavirusas nėra pasaulio pabaiga, kad išauš diena, kai pandemija baigsis. Ir krikščionybė ragina nesižvalgyti atgal, tik drąsiai žvelgti į priekį ir turėti viltį, jog ateis tas geras rytojus, kuriame nebebus nei koronaviruso, nei baimių juo užsikrėsti.“

 3,468 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes