Visos vasarinės uogos yra naudingos organizmui dėl didelio vitaminų bei mikroelementų kiekio bei medžiagų, užtikrinančių normalų širdies darbą, bet širdžiai – ir ne tik jai – ypač naudingas šis trejetukas:


Vyšnios
Šios uogos – mineralų šaltinis. Vyšniose gausu cinko, daug geležies, kalio, mangano, vario. Kalis naudingas širdies ir kraujagyslių sistemai, tai svarbus ląstelių ir biologinių skysčių, reguliuojančių širdies susitraukimus ir arterinį kraujospūdį, komponentas.


Vyšnios pasižymi stipriomis antioksidantų savybėmis. Šias mūsų mėgstamas uogas galima pavadinti laisvųjų radikalų šluota. Aitriosiose vyšniose itin daug polifenolinių antioksidantų, tokių, kaip liuteinas ir beta-karotinas. Šie komponentai padeda šalinti iš organizmo laisvuosius radikalus ir aktyviąsias deguonies formas, kurios spartina senėjimo procesus, skatina onkologinių ligų vystymąsi.


Jaunystės eliksyras. Rūgščiose vyšniose esantys antioksidantų junginiai padeda žmogaus organizmui kovoti su senėjimo procesais, vėžiu ir neurologiniais negalavimais, taip pat užkerta kelią diabetui formuotis.
Vyšnios turi mažai kalorijų. Nepaisant to, yra itin maistingos, jose gausu vitaminų ir mineralų. Tiek saldaus, tiek rūgštaus skonio vyšnios aprūpina organizmą daugybe antibakterinių medžiagų, kurios būtinos gerai savijautai.
Taip pat slopina skausmą. Moksliniai tyrimai parodė, kad vyšniose esantys antocianai veikia priešuždegimiškai, blokuoja ciklooksigenazę ir fermentus. Taigi, valgydami vyšnias švelninate chroniškų ligų simptomus – ypač podagros, artrito, fibromialgijos.
Vyšnios taip pat lengvina raumenų skausmus patyrusiems sportines traumas.


Avietės
Dėl vertingų medžiagų ir vitaminų gausos avietės vadinamos vienomis vertingiausių uogų.
Aviečių uogose yra fruktozės, gliukozės, sacharozės, ląstelienos, pektinų, organinių rūgščių, mineralinių medžiagų: natrio, kalio, kalcio, magnio, fosforo, geležies, taip pat vitaminų B1, B2, PP, C bei karotino. Todėl valgykite avietes, jei norite turėti gražią ir spindinčią odą.

Avietėse esantis didelis kiekis mineralinių druskų teigiamai veikia širdies ritmą.


Avietėse esantis didelis kiekis mineralinių druskų teigiamai veikia širdies ritmą. Šis uogos skystina kraują ir neleidžia susidaryti trombams.
Avietėse esančios medžiagos padeda pašalinti iš organizmo sunkiųjų metalų druskas, radionuklidus, gydo aterosklerozę.
Rauginės medžiagos suteikia sutraukiančių ir vidurius kietinančių savybių, todėl avietė vartojama viduriavimui ir dizenterijai gydyti.
Avietėse esančios obuolių, citrinų ir kitos organinės rūgštys skatina virškinimą, naikina žalingus žarnyno ir skrandžio mikroorganizmus.
Aviečių preparatai jau nuo senų laikų buvo vartojami nėštumo metu, norint sustiprinti gimdos raumenis.
Avietėmis patariama gydyti avitaminozę ir uždegimines ligas.
Avietės yra ir puikus antioksidantas, kuris gerina apetitą bei turi priešvėžinį poveikį.
Avietėse esantis varis veikia kaip puikus antidepresantas. Todėl valgykite avietes, jei nuolat susiduriate su nervine įtampa.
Vienas puodelis (apie 100 g) aviečių turi 8 g ląstelienos. Per dieną būtina gauti apie 25 g ląstelienos. Taip apsisaugosite nuo rizikos susirgti žarnyno vėžiu, virškinimo sutrikimų bei širdies ligų.


Abrikosai
Aprūpina audinius deguonimi, raminančiai veikia širdį.
Kalio šaltinis, kurio yra daugiausiai iš visų juose esančių mineralų. Kalis padeda reguliuoti vandens ir druskų pusiausvyrą organizme, išvengti patinimų, sumažinti kraujospūdį, užtikrinti normalų širdies ir kraujagyslių sistemos darbą, apsaugo nuo aterosklerozės rizikos.
Abrikosai neturi sočiųjų riebalų, natrio, cholesterolio. Abrikosuose ypač daug vitaminų A ir C.


Puikus Vitamino B5 šaltinis, kuris ne tik suteikia žvalumo, bet ir padeda sudeginti organizme riebalus, šaltinis.
Abrikosuose nemažai kalcio, silicio, fosforo, daug vario ir kobalto, todėl šie vaisiai naudingi, gydant anemiją.
Taip pat naudingi akims, stiprina regėjimą, apsaugo nuo akių ligų bei uždegimų.
Gerina nuotaiką bei bendrą savijautą, padeda įveikti nuovargį, naudingi sunkiai dirbant tiek fizinį tiek ir protinį darbą.
Abrikosai, taip pat ir džiovinti, normalizuoja virškinimo procesą, pagerina mikroflorą, pašalina toksinus, padeda atsikratyti cholesterolio pertekliaus.
Šiuose vaisiuose atrandamas karotenas pasižymi priešvėžinėmis savybėmis.
Abrikosus rekomenduojama valgyti, sergant anemija, širdies, plaučių ligomis.

 7,861 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes