Praėjusios savaitės pabaigoje Kretingos rajono savivaldybės valdžia susitiko su specialistais aptarti gyvūnų teisių problemas.

Kretingos rajono savivaldybėje įvyko tarpinstitucinis pasitarimas, kurio metu aptartos gyvūnų gerovės problemos, įstatymų spragos, institucijų atsakomybės klausimai, atgarsį šalies mastu įgavę Padvariuose aptikus nelegalią šunų daugyklą.

Ministerija sudarė tarpistitucinę darbo grupę

Savaitės pabaigoje įvykusiame susitikime dalyvavo Kretingos rajono meras Antanas Kalnius, mero pavaduotojas Dangiras Samalius, atsakingi savivaldybės specialistai, Žemės ūkio viceministras Egidijus Viskontas, Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos vadovė Brigita Kymantaitė, Kretingos rajono policijos komisariato viršininkas Arūnas Pužauskas, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) atstovai – direktoriaus pavaduotojas Mantas Staškevičius, Klaipėdos departamento vadovas Antanas Bauža bei Kretingos skyriaus l.e.p. vedėjas-valstybinis veterinarijos inspektorius Vilius Stančikas.

Viceministras informavo Kretingos rajono savivaldybės atstovus, kad Žemės ūkio ministras, reaguodamas į rezonansinius pastarosios savaitės įvykius, sudarė tarpinstitucinę darbo grupę, kuri tirs ir spręs gyvūnų augintinių gerovės kontrolės problemas.

Joje dirba ne tik institucijų, Žemės ūkio ministerijos, Policijos, VMVT, Lietuvos savivaldybių asociacijos, specialistai, bet ir veterinarijos gydytojų, kinologų bei nevyriausybinių gyvūnų gerovės ir jų teisių apsaugos organizacijų atstovai.

„Gyvūnų gerovės užtikrinimo srityje turime sisteminių problemų, kova vyksta su pasekmėmis. Mūsų tikslas yra išsiaiškinti, kur yra trikdžiai ir spręsti gyvūnų gerovės pažeidimų, nelegalaus gyvūnų dauginimo ir nelegalios prekybos jais problemas, inicijuoti reikalingus sisteminius pokyčius bei teisės aktų pakeitimus“, – teigė viceministras E. Viskontas.

Iki šiol tikrino tik registruotus veislynus

VMVT direktoriaus pavaduotojas informavo, kad šiuo metu tarnyba kartu su policija vyks į operatyvinius patikrinimus bet kokiu paros metu. Be to, apie patikrinimus nebebus įspėjama.

B. Kymantaitė teiravosi, ar Kretingos rajono VMVT kontroliavo jau 2014 metais dėl analogiškų pažeidimų tirtus asmenis. VMVT Kretingos skyriaus laikinasis vadovas sakė, kad jie tikrina tik registruotus veislynus, o tokių Kretingos rajone yra 11.

Laikinas sprendimas

Kretingos rajono meras pabrėžė, kad operatyvinių komandų bendra veikla yra laikinas sprendimas, be to, skirtas tik likviduoti pasekmėms.

„Reikia sisteminių pokyčių, prevencinių priemonių, kaip užkristi kelią tokioms problemoms suvešėti. Galbūt reikėtų patikrinimus rengti rotacijos pagrindu, kad vieno rajono specialistai vyktų į patikrinimus kituose rajonuose. Tokia tvarka, beje, jau vykdomi patikrinimai kitose tarnybos kuruojamose srityse“, – siūlė rajono meras.

Kretingos policijos komisariato viršininkas akcentavo, kad policija reaguoja į pranešimus dėl galimų gyvūnų gerovės pažeidimų, nelegalios veiklos, tačiau nesant akivaizdžių žiauraus elgesio, smurto prieš gyvūną požymių, įvertinti augintinių gerovės pažeidimus, nepriežiūrą ir kitus nusižengimus yra ne policijos, o VMVT funkcija.

 7,735 peržiūrų (-a)

20% LikesVS
80% Dislikes