Alijošius - sveikatai itin naudingas augalas, bet jo nereikia padauginti. Fotolia nuotr.

Daugelis namuose ant namuose turime alaviją arba, kaip liaudyje jį vadiname, alijošių. Kaip galime jį panaudoti sveikatai gerinti?

  • Vaistams švieži alijošiaus lapai renkami nuo apatinės ir vidurinės stiebo dalies.
  • Juos reikia nupjauti, nuplauti ir nusausinti, palaikyti 12–15 parų tamsioje vietoje 6–8 ºC temperatūroje ir tik tada iš jų ruošti įvairius preparatus.
  • Sveikatai naudingas ir šaldytas alijošius. Sumalkite jų lapus, išspauskite sultis ir mažomis porcijomis užšaldykite šaldiklyje. Kai prireiks, galėsite atitirpinti ir turėsite puikų vaistą.
  • Iš alijošiaus lapų šviežiai išspaustas sultis, jei neketinate jų užšaldyti, sunaudokite iš karto, nes ilgiau laikomos praranda gydomąjį poveikį. Naudoti išoriškai jas saugu, bet vartoti į vidų reikia atsargiai.
  • 12–15 parų išlaikytuose alavijų lapuose susidaro biogeniniai stimuliatoriai, kurie tinka vartoti po insultų, infarktų, esant prastai kraujodarai. Tačiau taip paruoštų alavijo preparatų negalima vartoti onkologiniams ligoniams, nes jie skatina visų rūšių ląsteles atsinaujinti, taip pat ir piktybines.
  • Tačiau šviežios alavijų lapų sultys, kaip teigia žolininkai, tinka norint apsisaugoti nuo vėžio pasikartojimo. Net gerokai atskiestos skatina edemų, karcinomų žūtį.
  • Receptas nuo peršalimo: citriną su žieve pusvalandį palaikykite stiklinėje vandens su ištirpintu šaukšteliu sodos; citriną sumalkite ir 3 jos dalis sumaišykite su tiek pat ištirpinto medaus bei 2 dalimis alijošiaus. Paruoštą tyrelę laikykite šaldytuve ir vartokite po šaukštą pusvalandis prieš valgį.
  • Nuo plaučių tuberkuliozės ir įsisenėjusio bronchito 15 g šviežių alavijų lapų sulčių, po 100 g kiaulės taukų ir sviesto, 50 g kakavos miltelių sumaišykite ir palaikykite 10 dienų tamsoje. Vartokitepo valgomąjį šaukštą 2 kartus per dieną, užsigerdami karštu pienu.
  • Nuo slogos šviežias alijošiaus sultis lygiomis dalimis praskieskite vandeniu ir lašinkite į nosį.
  • Esant labai stipriai slogai 2 šaukštelius šviežių alijošiaus sulčių sumaišykite su tiek pat šilto alyvuogių aliejaus ir šaukšteliu česnakų sulčių. Prieš lašindami, nosies šnerves dar patepkite aliejumi, kad česnakas nenudegintų. Kas valandą po 2 lašus lašinkite į abi šnerves. Po procedūros šiek tiek pagulėkite atlošę galvą.
  • Organizmui tonizuoti: sumaišykite pusę stiklinės smulkintų graikinių ar lazdynų riešutų su puse stiklinės pašildyto medaus ir 3 valgomaisiais šaukštais šviežių alijošiaus sulčių. Mišinį laikykite šaldytuve uždarytame stikliniame ar keraminiame inde. Suvalgyti po šaukštelį pusę valandos prieš valgį 3–4 kartus per dieną.
  • Problemiškai odai šaukštelį alijošiaus sulčių sumaišykite su tokiu pat kiekiu mineralinio vandens bei ramunėlių antpilo ir 2 lašais citrinos sulčių. Šiuo losjonu galima tepti veidą ir kaklą 2–3 kartus per dieną, jam nudžiūvus suvilgykite veidą šiltame mineraliniame vandenyje pamirkyta vata ir patepkite maitinamuoju kremu.
  • Plaukams stiprinti galvos odą įtrinkite alijošių lapų sultimis.
  • Alijošiaus reiktų vengti nėštumo metu, per menstruacijas, esant padidintam kraujavimui, paaštrėjus opai, turint hemorojų, linkusiems į viduriavimą bei sergantiems ūmiomis kepenų ir tulžies ligomis, ūmiu inkstų uždegimu, aktyvia tuberkuliozės forma su kraujavimu.
  • Šio augalo preparatų negalima perdozuoti – vartoti ne ilgiau kaip vieną savaitę. Perdozavus gali pradėti skaudėti sąnarius.

 41,570 peržiūrų (-a)

85% LikesVS
15% Dislikes