Be tobulo čiužinio gero miego nebus, ir visiškai nesvarbu, kad lovos rėmas yra prabangus, tvirtas. Šis pirkinys užtikrina aukštą miego kokybę, o tai leidžia pagerinti gyvenimo kokybę kasdien. Neretai besirenkantiems šią prekę kyla klausimų, kaip tai padaryti tinkamai. Smalsesniems pirkėjams gali būti įdomu sužinoti net apie jų kilmę ir istoriją.

Trumpai apie čiužinių evoliuciją

Jų pradžia siekia dar neolito laikotarpį. Pirmieji pagrindai miegui gaminti iš šiaudų, medžių lapų ir žolės. Vėliau, apie 3 tūkstantmetį prieš mūsų erą, persai jau pradėjo miegoti ant itin primityvių, iš ožkų kailiu ir vandeniu užpildytų čiužinių. Tuo tarpu egiptiečiai rinkdavosi paprasčiausių palmių šakų krūvas. Po dar kelių tūkstantmečių, senovės romėnai miegodavo jau ant medžiaginių maišų, kurie būdavo prikimšti nendrių, paukščių plunksnų, vilnos ir šiaudų.

Beje, pasaka apie princesę ant žirnio nėra visai iš piršto laužta. Renesanso epochos metu italai miegodavo ant žirniais ir šiaudais kimštų čiužinių. Visgi, juos apvilkdavo prabangiais aksomo ar brokato audiniais.

Lovų priedai, panašūs į dabartinius, pasirodė palyginus neseniai – XIX a. Viskas prasidėjo nuo spyruoklinių, ir dar po šimtmečio pasirodė iš putų poliuretano ir latekso gaminami čiužiniai. Būtent pastarieji ir yra vieni populiariausių, perkamiausių dabar.

Kokie jų tipai?

Čiužinių yra keletas tipų. Pagrindiniai – du:

Putų poliuretano. Tai vienas iš populiariausių pasirinkimų dėl lengvos priežiūros, ilgaamžiškumo, patvarumo.

 Spyruokliniai. Juose puikiai cirkuliuoja oras, todėl drėgmė neužsilieka. Tai papildomai apsaugo nuo pelėsio, dulkių erkučių.

 Lateksiniai. Šie ilgiau išlaiko savo pradinę formą,  juose sunkiau atsiranda gulėjimo žymių. Tačiau tokiems čiužiniams reikia truputį daugiau priežiūros: juos rekomenduojama dažniau vėdinti.

 Dauguma šiuolaikinių čiužinių turi viskoelastinį sluoksnį, kuris maloniai apgaubia kūną ir padeda išlaikyti miego pagrindo formą ilgesnį laiką. Turintys šį sluoksnį puikiai tiks mėgstantiems gulėti įvairiomis pozomis. Beje, jie geriau sugeria judesius, todėl puikiai tinka ieškantiems čiužinio dviem.

Kaip pasirinkti čiužinį?

Neretai renkantis šią prekę gali užklupti įvairios abejonės. Žemiau išvardinti patarimai padės pasirinkti patį tinkamiausią čiužinį ir ant jo išsimiegoti nuostabiai kiekvieną naktį.

Čiužinio ilgis. Rekomenduojama rinktis čiužinį, kurio ilgis būtų bent 15 cm didesnis už žmogų, kuris juo naudosis.

 Kietumas. Šis kriterijus ypač svarbus tiems, kurie kenčia nuo įvairių skausmų. Pavyzdžiui, kenčiantiems nuo juosmens skausmo rekomenduojama rinktis kuo minkštesnį čiužinį, o turintiems sprando ir nugaros problemų labiau tiks kietesni gaminiai.

 Mikroventiliacijos galimybės. Svarbu pasirinkti tokį, kuriame šis procesas vyktų laisvai. Dažnai tai būna arba spyruokliniai, arba natūralaus pluošto (pavyzdžiui, kokosų) turintys modeliai.

Remiantis šiais paprastais patarimais ir gairėmis, tinkamą prekę galima išsirinkti akimirksniu ir jau netrukus mėgautis tiesiog dangišku miegu. Tinkamai parinktas čiužinys taps geriausiu pagalbininku ilsintis kas naktį. Tad investuoti truputį laiko ir santaupų – tikrai verta.

 38,339 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes