Iki kitų metų pabaigos Taikos gatvė nebeturėtų būti panaši į kaimo keliuką. Aisto Mendeikos nuotr.

Kretinga planuoja įrengti 303 m dviračių tako už 151 521 eurus ir dar 79 centus. „Jūs ką, 500 eurų sukišite į 1 (vieną!) bėginį tako metrą? Bus auksinis takas!“ – pastebėję šią informaciją Susisiekimo ministerijos pranešime spaudai akimirksniu komentarą brūkštelėjo akylūs interneto naujienų sekėjai.

Takas už aukso kainą?
Darbą baigiančios Vyriausybės susisiekimo ministras Jaroslav Narkevič kai kurias Lietuvos savivaldybes apdalino Europos Sąjungos Regioninės plėtros fondo lėšomis, Kretingai paskyręs 14 780 eurų 79 centus. Susisiekimo ministerijos pranešime spaudai rašoma, kad šios lėšos bus panaudotos Kretingos mieste tiesiant pėsčiųjų ir dviračių 303 m ilgio taką, kurio bendra vertė – 151 521 euras ir dar 79 centai.
Takas planuojamas Taikos gatvės ruože nuo sankryžos su P. Vileišio gatve iki sankryžos su S. Daukanto gatve. Vienos Klaipėdos statybų bendrovės vadovas, pageidavęs likti anonimu, paprašytas pakomentuoti iš „Švyturio“ korespondento išgirstą galimą 303 m tako kainą, be galo nustebo.
„Tai – kosmosas, nėra tokių kainų, jeigu kalbame vien tik apie patį taką“, – teigė statybininkas.
Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Povilas Černeckis „Švyturiui“ paaiškino, kad minėtos lėšos yra numatytos pėsčiųjų ir dviračių tako įrengimui, kurio plotis pagal reikalavimus bus 2,5 m. Šiai dienai jau yra parengtas techninis projektas įrengti pėsčiųjų ir dviračių taką atkarpoje nuo P. Vileišio iki S. Daukanto g., o nuo S. Daukanto iki Laisvės gatvės numatyta įrengti pėsčiųjų taką.
Šiuo metu skirtas finansavimas pirmai atkarpai, laukiama finansavimo skyrimo ir antrai atkarpai.

Pinigų gali net pritrūkti
„Mūsų tikslas – kad nuo Dupulčių pusės saugiais takais Taikos gatve gyventojai galėtų patogiai ir saugiai pasiekti Kretingos turgų, miesto centrą“, – teigė P. Černeckis.
Jis pastebėjo, kad dabartinė ši Taikos gatvės atkarpa neturi net elementariausio šaligatvio. Vykdant minėtus projektus, atsiras ne tik tako danga, bet ir kelio bortas. Dar teks perkelti kai kurias gatvės apšvietimo atramas, tvarkyti požemines komunikacijas, įrengti paviršinių nuotekų tinklus, į gyventojų kiemus įrengti nuovažas, ties pėsčiųjų perėjomis įrengti kryptinį apšvietimą.
Pasak P. Černeckio, dar neaišku, ar pakaks Susisiekimo ministerijos informacijoje skelbiamų pusantro šimto tūkstančio eurų. Dabar parengtas tik techninis darbo projektas, bet nepaskelbtas rangos konkursas, po kurio paaiškės galutinė planuojamų darbų kaina.

Kitų šaltinių lėšos
Taikos gatvės sutvarkymo projektui skirti 14 780 Eur paramos yra Klaipėdos regione vykdyto projekto ES lėšų likučiai, kuriuos prašyta skirti Kretingos rajono savivaldybei, kad būtų galima tęsti pėsčiųjų ir dviračių tako įrengimą Taikos gatvėje.
„Pagal šią priemonę mes vieni iš pirmųjų regione įgyvendinome projektą, kurio metu buvo įrengtas apšviestas pėsčiųjų ir dviračių takas Taikos gatvėje nuo sankryžos su J. Jablonskio gatve iki pėsčiųjų tako ties Taikos gatvės 103 namu“, – aiškino P. Černeckis.
Kalbėdamas apie finansus jis pastebėjo, kad Kretingos savivaldybė dar pretenduoja į 48,5 tūkst. eurų ES paramą. Savivaldybės vadovų nuomone, gerai yra ir dalinis kitų finansavimo šaltinių prisidėjimas tokiems svarbiems darbams, likusias lėšas galima prisidėti iš Savivaldybės biudžeto ar Kelių plėtros ir priežiūros programos skiriamų lėšų.
Planuojama, kad abiejų atkarpų pėsčiųjų takai Taikos gatvėje bus įrengti iki 2021 m. pabaigos.

 5,250 peržiūrų (-a)

53% LikesVS
47% Dislikes