Savivaldybė dar turi gauti gyventojų sutikimą dalintis išlaidomis už daugiabučių namų teritorijų tvarkymą.

Išlaidas už daugiabučių teritorijos priežiūrą, tvarkymą ir gerinimą Kretingos rajono savivaldybė siekia beveik perpus dalintis su gyventojais. Tai numatyta Daugiabučių gyvenamųjų namų teritorijų tvarkymo programoje, kuri rajono tarybai bus pristatyta šį ketvirtadienį vyksiančiame posėdyje, o vėliau – ir rajono gyventojams.

Perleis 40 proc. finansinės naštos?
Prieš kelias savaites vykusiame Ekonominės plėtros ir ūkio komiteto posėdyje buvo pasiūlytos tokios finansinės atsakomybės proporcijos: 40 proc. – gyventojams, 60 proc. – Savivaldybei.
Šviežiai parengta programa taip pat turėtų paskatinti daugiabučių gyvenamųjų namų teritorijų naudotojus įsigyti teisę į Savivaldybės administracijos iniciatyva suformuotus žemės sklypus gyvenamiesiems namams eksploatuoti bei inicijuoti teritorijų naudotojus kartu su Savivaldybe parengti teritorijų tvarkymo darbų techninius projektus.
Nors komitetas programai pritarė, bet iki jos įgyvendinimo Savivaldybei visų pirma reikia suformuoti daugiabučių sklypus. Kol kas tai padaryta tik Topolių ir Lazdynų kvartaluose, bet irgi ne iki galo: ne visi šie sklypai turi tikruosius šeimininkus, nes jie neprivatizuoti arba nepasirašytos nuomos sutartys.

Gyventojams pristatys tik ištobulintą programą
Jei rytoj vyksiančiame Tarybos posėdyje programa bus patvirtinta, pradėjus ją įgyvendinti ateityje gyventojai turės iš savo kišenės prisidėti, remontuojant įvažiuojamuosius kelius į daugiabučio teritoriją, kiemo dangas, šaligatvius, įrengiant ar remontuojant automobilių stovėjimo, vaikų žaidimo aikšteles, želdinius, apšvietimo tinklus.
„Dabar su programa supažindiname Tarybos narius. Galbūt reikės ką nors pakoreguoti, patobulinti, galbūt atsiras kokių nors geresnių minčių, į kurias bus atsižvelgta. Po to programa bus pristatyta gyventojams, išklausomos jų nuomonės, pastebėjimai“, – sakė Vietinio ūkio ir turto valdymo skyriaus vedėja Sigutė Jazbutienė.

Gyventojams – per brangu
„Juokingas dalykas. Paprasčiausiai žmonės nebus pajėgūs susimokėti savo dalies“, – taip Savivaldybės siekį priversti gyventojus atverti savo pinigines vertina bendrijos „Kretingos beržas“ pirmininkas Antanas Miklovas. – Be to, pati Savivaldybės dar turi labai daug ką padaryti: nesutvarkytos požeminės komunikacijos, ypač šiluminės trasos. Su žemės sklypais irgi dar daug neaiškumų“.
Daugiabučio namo bendrijos „Jaunystė“ pirmininkas Albertas Butenis patikino, jog programa reikalinga, bet gyventojams numatyta finansinė dalis turėtų būti mažesnė: „Mes jau seniai nusprendėme, kad dalyvautume tokioje programoje. Tačiau tik tuo atveju, jei ji bus mums naudinga. Surengti viešųjų pirkimų konkursą bei pasamdyti rangovus gali ir pati bendrija. Jei bendradarbiavimas su Savivaldybe bus mums finansiškai naudingas, jei tokiu atveju už kiemo sutvarkymą gyventojams reikės mokėti mažiau, tada, suprantama, dalyvausime“, – „Švyturiui“ sakė A. Butenis.

 5,686 peržiūrų (-a)

33% LikesVS
67% Dislikes