Kadenciją baigiantis alkoholio ministras Veryga buvo sugalvojęs, kad kovido testus galima daryti tik mobiliuose punktuose ir tik atvažiavus automobiliu. Privažiavus punktą jokiu būdu negalima išlipti iš automobilio, jo langų be reikalo neatidarinėti, savo kodus ir numerius būtina išsispausdinti ar užsirašyti ant didelio popieriaus lapo, kad medikai iš tolo matytų. Kodėl tokia ir tik tokia tvarka – racionalaus paaiškinimo nebuvo ir nėra.
Lietuvos piliečiui, kuriam parūpo jo įtartina sveikatos būklė, nėra jokių šansų kažkur nueiti ir tuoj pat, tą pačią valandą, dar geriau – per keliolika minučių, – pasidaryti kovido testą. Testavimo galimybė ir procesas alkoholio ministro apstatytas kažkokiais protu nesuvokiamais reglamentais, taisyklėmis, reikalavimais ir draudimais.
Neseniai skambėjo faktas, kad kažkuri sostinės privati gydymo įstaiga, turinti gerą reputaciją ir profesionalų komandą, negavo leidimo atlikinėti greitųjų testų, nes neturėjo kažkokios laboratorijos! Tai galėjo sugalvoti tik alkoholio ministras. Matyt, testavimo dėl COVID-19 subtilybės jam, akivaizdu, neprieinamos ir nesuvokiamos. Kodėl?
Ogi todėl, kad šiandien, dabar, jeigu būtumėte kur nors Prancūzijoje, testą dėl kovido galėtumėte pasidaryti bet kurioje gydymo įstaigoje, vaistinėje, oro uoste, o nuo paskutiniojo lapkričio pirmadienio, kai prancūzai palaisvino karantino gniaužtus, – kiekviename dideliame prekybos centre! Prekybos centre, Veryga! Ir jokių ten laboratorijų!
Šią savaitę girdėjau Lietuvos oro uostų valdytojų verksmus ir prakeiksmus, kad nei Susisiekimo ministerija, nei Sveikatos apsaugos ministerija nuo pandemijos pradžios taip ir nesukūrė jokio reglamento, kuris leistų testuoti lėktuvų keleivius. Jeigu sudėtume visą laiką, kurį Veryga praleido TV ekranuose nuo kovo mėnesio, kažin kiek reglamentų jau būtų buvę galima surašyti vietoje begalinių aiškinimų, kaip elgtis.
O iš Berlyno apie testavimą kalbėjo dukterėčia. Testuokis, sek savo būseną, būk atsargus, o žinodamas, koks esi, – saugok kitus. Apie jokias specialias kovido laboratorijas prekybos centruose vokiečiai taip pat negirdėjo. O kokio velnio klausytis kliedesių?
Šią savaitę garsiai verkė ir Klaipėdos „Neptūno“ krepšininkai. Keli komandos nariai užsikrėtę, tačiau likusieji priversti laukti, kada jiems bus leista atlikti testus. Nežinau, kaip kam, bet tikrai nesiverčia liežuvis žmogaus vadinti sveikatos apsaugos ministru, kuris sugalvoja tiek kliūčių testavimui. Niekaip nesiverčia. Kaip prilipo jam alkoholio ministro vardas, taip ir tęsis iki paskutinės jo kadencijos minutės. Nes jis moka tik drausti. Drausti netgi COVID-19 testus. Be racionalaus paaiškinimo.
Betgi įdomu buvo žiūrėti, kaip Seimo nariai vaikščiojo Seime į kažkurį kabinetą ir ten juos testavo dėl kovido. Jaučiate skirtumą? Kaip senais sovietiniais laikais, tautos „pateptieji“ vėl naudojosi privilegija nevykti automobiliais į mobilius testavimo punktus. Pasirodė, kad viską galima sutvarkyti čia pat, darbo vietoje. Po Seimo stogu. Be jokių laboratorijų.
Ministre Veryga, tai ar galima visus žmones testuoti normaliose sąlygose, ne lauke, o gydymo įstaigose, net vaistinėse? Ar galima atlikti COVID-19 testą pasijutus įtartinai, pakilus kūno temperatūrai, ar vykdant jūsų draudimus laukti to testo po kelias dienas ir per tą laiką apkrėsti visus, ką tik galima aplinkui apkrėsti? Ar tai ir vadinasi kova su pandemija?
Dienas baigianti „žalvalstiečių“ Vyriausybė tiesiog nusikalstamu būdu neįvedė karantino dar spalio pradžioje, nes laukė Seimo rinkimų. Tikėjosi, kad rinkėjai vėl rinksis draudėjų partiją. Neišdegė. Dėl tokio aplaidumo dabar „dega“ ligoninės, mirusiems nuo kovido jau trūksta kūnų laikymo vietų.
Tikime (nekalbu apie Kepenio antivakserius), kad skiepai išgelbės. Galbūt. Tačiau štai vėl skirtumas: Vakarų TV jau rodo, kaip vienoje ar kitoje valstybėje kuriama vakcinos pristatymo logistika. Tai bus didžiulis ir labai atsakingas darbas. O kas mūsų Lietuvėlėje? Iki šiol dar neteko girdėti ir matyt, kaip vakcina iš didžiųjų oro uostų bus išvežta, pristatyta į gydymo įstaigas, į miestus ir miestelius. Kaip bus skiepijami mažųjų miestelių, kaimelių gyventojai? Ar jau ruošiamos medikų brigados, sudarinėjami jų darbo maršrutai, kad saugant nuo pražūtingos pandemijos nebūtų užmirštas nė vieno kaimelio senolis ar senolė?
Bet… „žalvalstiečiai“ jau nueina, nauja Ingridos ministrų komanda dar neatėjo. Koronavirusui tai nė motais. Gal jis kažkur tyliai galvoja: palaukite, dėsiu aš jums dar trečią bangą…

[cec_corona country_code=”LT” flag = “false” active_items = “confirmed, active, recovered, deaths,todayCases”]

 35,467 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes