Kretingos ligoninė.

Klausimas ne iš piršto laužtas: Lietuvoje ir rajone nesulaikomai daugėjant užsikrėtusių ir sergančių COVID-19, kyla pagrįstų nuogąstavimų, kad kitomis ligomis besiskundžiantys pacientai liks „už borto“. Kretingos ligoninę paskelbus koronaviruso židiniu, rajono ligoniai vežami į Klaipėdą, kuri aptarnauja visą regioną, bet ar pakaks uostamiesčio liogninėse vietų gydyti ne COVID-19 ligonius?

Nepakeliamo srauto dar nėra
Kretingos greitosios medicinos pagalbos vadovė Viliutė Latakienė sakė, kad per praėjusią savaitę – gruodžio 2-10 dienomis, – iš rajono į uostamiesčio ligonines buvo nuvežti 23 COVID-19 sergantys ligoniai, į Kretingos ligoninę – dar septyni. Iš Kretingos rajono COVID-19 sergančių ligonių daugiausia pristatyta į Klaipėdos universitetinę ligoninę (KUL).
Dėl įvairių kitų susirgimų į uostamiesčio ligonines buvo nuvežti 45 ligoniai, o 27 asmenys, kvietę greitąją, po medikų brigados apžiūros buvo palikti gydytis namuose.

„Nebuvo nė vieno atvejo, kad esant būtinybei į Klaipėdą mūsų atvežtas pacientas nebūtų sulaukęs pagalbos. Ne visi, kvietę greitąją medicinos pagalbą, sutinka važiuoti į ligonines. Toks atsisakymas turi būti patvirtintas raštiškai“, – aiškino V. Latakienė.
Kol kas žymiai padidėjusių greitosios pagalbos iškvietimų nepastebima. Su greitąja medicinos pagalba pristatant ligonius į Klaipėdos ligonines, galioja nuo seno įvesta tvarka: skirtingos ligoninės skubiai pagalbai priima skirtingomis savaitės dienomis. Tai galioja ir klaipėdiečiams. Pirmadieniais, trečiadieniais ir šeštadieniais pacientus aptarnauja Respublikinė Klaipėdos ligoninė (RKL), antradieniais, penktadieniais ir sekmadieniais – KUL, o ketvirtadieniais – Klaipėdos jūrininkų ligoninė (KJL).
„Kiekvieną kartą, su ligoniu vykdami į Klaipėdą, vizitą papildomai deriname su uostamiesčio greitosios pagalbos dispečerine. Būna, kad atvykus į ligoninę, tenka palaukti eilėje, nes daugėjant kovodinių ligonių, jų aptarnavimas lėtesnis, eilutės tampa neišvengiamomis“, – pripažino Kretingos greitosios pagalbos vadovė.
Kretingos greitoji naudojasi 3 specializuotais automobiliais. Dar po vieną, skirtą tik COVID-19 ligoniams, nuolat budi Kartenoje ir Salantuose.

Ligoniai išskirstomi pagal būklę
Pandemijos akivaizdoje ligoniams taikomi ne tik stacionarus ir ambulatorinis gydymas, bet su gydytojo priežiūra teikiamos ir konsultacijos namuose, kad be reikalo nebūtų apkraunamos ligoninės.
Stacionarus pacientų gydymas pandemijos metu vykdomas pagal KUL, kuriai LR Sveikatos apsaugos ministro įsakymu pavesta organizuoti asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimą regione, patvirtintą planą. Tačiau jokiu atveju pacientas negali būti paliktas be medicinos pagalbos.
KJL Vakarų Lietuvos regione teikia klasterines sveikatos priežiūros paslaugas sergantiems miokardo infarktu ir ūminiu insultu. Ši ligoninė vienintelė regione gydo onkohematologinėmis, širdies bei kraujagyslių ligomis sergančius pacientus. Šių profilių pacientams, sergantiems ir COVID-19 infekcija, įkurtas „kovidinis“ skyrius ir „kovidinė“ reanimacija. Lapkričio mėnesį KJL gydėsi 76 pacientai, užsikrėtę COVID-19 infekcija.
Kaip aiškino KJL direktorius Jonas Sąlyga, greitosios pagalbos automobiliu atvežtam pacientui nustačius, kad stacionarinis gydymas jam nebūtinas ar jis yra kito profilio, jis pervežamas į atitinkamą kitą gydymo įstaigą arba nukreipiamas gydytis ambulatoriškai pas šeimos gydytoją.

Mažėja vietų nekovidiniams ligoniams
RKL vyriausiojo gydytojo pavaduotojas medicinos reikalams Zigmas Juzumas teigė, kad pastaruoju metu kovidinis skyrius vis plečiamas. Iš pradžių jis turėjo 85 vietas, tačiau dabar vis dažniau pasitaiko dienų, kai kovidinių ligonių skaičius perkopia šimtą.
„Nepasitaikė, kad nepriimtume nekovidinių ligonių, aptarnaujami visi. Pirmadienį priėmėme 170 pas mus patekusių pacientų. Nereikia galvoti, kad visiems būtinas stacionarus gydymas. Iš tokio atvykusio skaičiaus ligoninėje lieka gal 40, vargu, ar daugiau“, – tvirtino gydytojas.
Z. Juzumas kalbėjo, kad neretai į ligoninės priėmimo skyrių atvežti pacientai būna su nedidelėmis traumomis, patyrę smulkių susižeidimų, kuriems tikrai pakaktų šeimos gydytojo pagalbos. Jo nuomone, pandemijos metu šeimos gydytojų atsakomybė, „jų svoris“ ir tinkamas išankstinis pacientų klasifikavimas padėtų geriau veikti visai sveikatos apsaugos sistemai.
Pacientų gydymas nestabdomas
KUL vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis teigė, kad šiuo metu ligoninė teikia visas specializuotas planines ir skubias stacionarines paslaugas viso regiono gyventojams, taip pat ambulatorines konsultacines paslaugas. Pacientai registruojami įprasta tvarka, ambulatorinėms konsultacijoms priimami be COVID-19 tyrimo ir neturintys COVID-19 ligos simptomų.
„Be apribojimų ir pilnos apimties teikiama visa onkologinė pagalba, o infekcinių ligų skyriuose gydomi tik sunkios ir kraštutinai sunkios būklės COVID-19 sergantys pacientai. Tokius pacientus priimame iš visų regiono ligoninių“, – teigė V. Janušonis.
Kretingos ligoninėje iš 35 kovidiniams ligoniams skirtų vietų 23 šiuo metu užimtos, 2 ligoniai gulėjo reanimacijoje, 11 vietų yra izoliatoriuje, kur laukiama kovido testų atsakymų.
Įstaiga turi 2 dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatus.

 32,251 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes