Salantų filialo bibliotekininkė Jūratė Maciuvienė džiaugiasi salantiškių dosnumu.

Knygų Kalėdų akcija šiemet – jau dešimtoji. Nors dėl karantino apskritai rajone knygų dovanota mažiau nei anksčiau, bet išskirtiniu dosnumu išsiskyrė Salantai.

Padovanojo 264 knygas
Kaip pasakoja Kretingos rajono Motiejaus Valančiaus viešosios bibliotekos vyriausioji metodininkė Lolita Miežienė, kasmet paskelbus akiciją, ji yra skiriama tikslinei grupei. Pavyzdžiui, prašoma lietuvių autorių knygų arba grožinės literatūros, o šie metai buvo skirti knygoms vaikučiams.
“Nors iš tiesų yra galvojančių yra, kad, ai, susitvarkysiu, prasituštinsiu lentynas ir atnešiu bibliotekon senas nereikalingas knygas, daugiausia dovanotos visiškai naujos knygos”, – džiaugiasi Lolita.
Šiemet M. Valančiaus bibliotekai kartu su visais filialais, buvo padovanotos 264 knygos.

Pirmiausia – inventorizacija
Pašnekinus Salantų filialo vyriausiąją bibliotekininkę Jūratę Maciuvienę, ji pasakoja: “Kaip ir kasmet šią akciją inicijuoja prezidentė Dalia Grybauskaitė. Tad kiekvienais metais žmonės gausiai dovanoja knygų. Iš tiesų salantiškiai yra labai nuoširdūs ir draugiški žmonės, tad į biblioteką atneša, kas vieną, kas keturias ar po kelias knygas. Todėl kasmet pagal statistiką mūsų filialas sulaukia nemažai knygų. Prėjusiais metais sulaukėme apie 150, užpraėjusiais – 160. Tie skaičiai taip panašiai ir svyruoja. O šiemet labai daug knygų atnešė mokytojai Irena ir Vaidutis Butkai. Tai buvęs Salantų mokyklos direktorius ir jo žmona, kurie jau pora metų pensijoje. Vien jie mums padovanojo apie 40-50 knygų!” – vis dar negali patikėti buvusių pedagogų dosnumu bibliotekininkė.
Biblioteka knygas mielai priima visus metus – ir atneštas iš namų, ir naujas. Tiesa, pasitaiko, kad senų knygų, kurias žmonės atneša, biblioteka jau turi. O ir patys skaitytojai, pasak bibliotekininkės, mieliau renkasi naujas.
„Butkų atneštos knygos visos buvo naujai nupirktos“ – priduria Jūratė.
Tačiau tiek Butkų, tiek ir kitų salantiškių dovanotos knygos nuėjo nemažą kelią, kad pasiektų skaitytoją. Mat dabaar, kaip paaiškina J. Maciuvienė, filialas dar neturime visų knygų.
“Metų gale, kai jau turėjome aiškų galutinį skaičių, perdavėme knygas Kretingos M. Valančiaus bibliotekai į komplektavimo skyrių, kur jos yra datuojamos ir inventorizuojamos. Ir tik tuomet, po šio proceso, kuris trunka pora savaičių, knygos grąžinamos į filialus. Ir tada mažieji salantiškiai gales skaityti naujuosius kūrinius”, – aiškina bibliotekininkė.
J. Maciuvienė apgailestauja dėl karantino pakeistų knygų dovanojimo taisyklių. Mat šiais metais nebeliko arbatėlės ir šilto pasibuvimo, pasibendravimo su knygas dovanojančiais gyventojais, taip pat – ir smulkių atminimo dovanėlių…
“Dabar žmonės pasiskambina, norėdami atnešti knygas. Tuomet mes prie durų padedame juodus maišus, žmonės atėję ten sudeda knygas. Ir bendravimo džiaugsmo yra tik kiek, kad tik pasišnekame pro atvertą durų plyšį“, – sako Jūratė.
Ir toliau baigdama pasakojima paaiškina, kad net nepaima knygų, nepraėjus trims dienoms nuo dovanojimo: “Išėjus žmonėms, mes nunešame maišus su knygomis į sandėlį ir ten paliekame knygas trims paroms. Tuo metu kitas knygas, kurių laikas jau praėjo, mes galime atidaryti ir pažiūrėti, surūšiuoti ir suskaičiuoti. Apskritai knygos maišuose prabuvo iki metų galo, tuomet kartu su maišais vežėme į Kretingos biblioteką.”
Salantų filalui knygų taip pat dovanojo ir Rimgailė Brazdeikienė, Rasa Lukoševičienė, Virginija Žukauskienė, Arūnas Kripas, Indrė Venckienė, Irutė Gliožerienė, Virginijus Būta.
Iš viso salantiškiai mažiesiems skaitytojams padovanojo 75 knygas.
Pernai viso rajono bibliotekoms knygų buvo padovanota 647. Apie mažesnį leidinių kiekį svarsto L. Miežienė: “Anksčiau buvo daug rengininių, reklamos. Nors ir šiais metais reklamos netrūko, tačiau ją mažai kas ir matė, mat žmonės apskritai mažiau vaikščiojo. Ir į biblioteką ateidavo tik atiduoti ir pasiimti konkrečių knygų, tad į plakatus turbūt nelabai ir atsikreipė dėmesys”.

Kokioms naujienoms teikiate pirmenybę?

View Results

Loading ... Loading ...

 11,575 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes