Pasertupio kaime gyvenamajame name užsidegė suodžiai. Asociatyvi nuotr.

Paskutinė vasario savaitė Kreringos rajono ugniagesiams buvo gan rami. Gesinti teko tik vieną gaisrą.

Vasario 24 d. Pasertupio kaime, Granito g. gyvenamojo namo dūmtraukyje užsidegė suodžiai.

Primename ugniagesių patarinus, kaip apsaugoti namus, kad neužsidegtų suodžiai.

Užterštas kaminas nesugeba pašalinti degimo metu išsiskyrusių degimo produktų, kurie slopina degimo procesą – malkos pradeda smilkti. Mažėja katilo temperatūra ir jei pasiekiama žemesnė 55-59 °C (rasos taškas) darbinė temperatūra, ant katilo sienelių susidaro kondensatas. Prie drėgnų sienelių dar sparčiau limpa suodžiai ir teršalai, teršiasi kaminas. Malkos smilksta, bet nešildo.
Po ilgesnio laiko katilo sienelės pasidengia kreozoto sluoksniu, kuris labai paspartina metalo senėjimą. Pablogėjus kamino traukai, dažnai besikūrenantieji atidaro oro sklendę taip padidindami oro kiekį į katilą. Katile pakyla temperatūra ir kaminas gali „užsidegti“: pasigirsta nemalonus ūžesys, iš kamino veržiasi kibirkštys ar net įsiplieskusi liepsna. Temperatūra gali pakilti iki 900-1000 °C. Tokiu atveju, jei dar dūmtraukis ar krosnių sienelės liečiasi prie degių sienų ar lubų – gaisras namuose neišvengiamas. Būtina žinoti, kad namo perdangoje nuo vidinės kamino sienelės iki degių konstrukcijų turi būti ne mažesnis kaip 38 cm nedegios medžiagos tarpas, o tarp kamino išorinės sienelės ir namo stogo degių konstrukcijų privalo būti ne mažesnis kaip 13 cm nedegantis intarpas.
Pasitaiko, kad remontuodami senus pastatus savininkai vietoje krosnių stato židinius, o kaminus palieka senus. Tačiau pamirštama, jog kamino skylė židiniui turi būti kur kas didesnė negu krosniai. Jeigu į vieną dūmtraukį sujungti keli šildymo įrenginiai, juos kūrenant kaminas labai įkaista, o jei dar ir dūmtraukis blogai įrengtas, galima tikėtis gaisro. Todėl į vieną dūmtraukį negali būti jungiamos daugiau kaip dvi krosnys. Dar vienas dalykas, apie ką pamirštama remontuojant namus – neretai tapetai priklijuojami prie pat krosnių ir dūmtraukių, o kartais netgi ir jie apklijuojami. Užkūrus krosnį, tapetai nuo karščio kaista, gelsta, o po kurio laiko ir užsidega. Jeigu ties krosnies pakura grindys medinės ar iš kitų degių medžiagų, privalo būti prikaltas ne mažesnis kaip 50×70 cm skardos ar kitos nedegios medžiagos lakštas.
Jei užkūrus krosnį ar židinį dūmai ima rūkti į patalpas, dūmai kylantys iš kamino yra juodi, blogai sklaidosi ir daug suodžių dalelių, nedelsdami privalote išvalyti krosnį ir dūmtraukį. Užsidegus suodžiams, kuo skubiau užgesinkite ugnį kūrykloje, bet jokiu būdu nepilkite vandens – gali įvykti sprogimas.
Gesinimui ugniagesiai pataria naudotu smėlį, druską arba miltelinį gesintuvą. Sandariai uždaryti krosnies ir peleninės dureles, kad nebūtų traukos ir ugnis negautų šviežio oro. Iškvieskite ugniagesius gelbėtojus skubios pagalbos tarnybų numeriu 112.

 

 52,207 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes