Didžiausia šalyje Lietuvos švietimo ir mokslo profesinė sąjunga (LŠMPS) kovo 19 d. kreipėsi į Ministrę Pirmininkę Ingridą Šimonytę ir Švietimo, mokslo ir sporto ministrę Jurgitą Šiugždinienę, reikalaudama suteikti pirmumo teisę pasiskiepyti mokytojams, grįžtantiems konsultuoti abiturientų.

LŠMPS kreipimasis parengtas vadovaujantis Vyriausybės 2021 m. kovo 17 d. nutarimu „Dėl karantino Lietuvos Respublikos teritorijoje paskelbimo“ pakeitimo, leidžiančio organizuoti konsultacijas ne daugiau kaip 5 vidurinio ugdymo programos baigiamosios klasės mokiniams.

Profesinė sąjunga atkreipia dėmesį, kad mokytojai dalykininkai, kurie ves šias konsultacijas baigiamųjų klasių mokiniams, nėra paskiepyti nuo COVID-19 viruso bei nėra įtraukti į prioritetines grupes, kurias tvirtina Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministras.

„Švietimo sistemoje nesukurta jokia efektyvi karantino valdymo sistema. Laiko pasiruošti buvo užtektinai, tačiau kiekvienas Vyriausybės nutarimas kelia sumaištį ir sėja nepasitikėjimą Vyriausybės darbu. Mokiniams gauti sklandų mokymą labai svarbu, tačiau neleisime to daryti mokytojų sveikatos ir gyvybės sąskaita“, – pabrėžia LŠMPS pirmininkas Egidijus Milešinas.

LŠMPS atkreipia dėmesį, kad leidimas mokytojams dirbti kontaktiniu būdu, nesudarius jiems sąlygų pasiskiepyti nuo COVID-19 viruso, kelia abejonių dėl saugių ir sveikų darbo sąlygų standartų užtikrinimo.

„Vyriausybė bando visą atsakomybę numesti savivaldybėms ir mokyklų vadovams. Tačiau jau ne vienerius metus matome, kad savivaldybės nei nori, nei gali susidoroti su švietimo iššūkiais ir užtikrinti sklandų švietimo sistemos darbą“, – teigia E. Milešinas.

Kadangi Vyriausybė ne kartą deklaravo, kad švietimas yra prioritetinis sektorius valstybėje, LŠMPS nuolat reikalavo kuo greičiau pradėti švietimo sektoriaus darbuotojų skiepijimą nuo COVID-19 viruso ir kuo greičiau pateikti planą kada ir kaip ketinama skiepyti švietimo sektoriaus darbuotojus. Tačiau jokio plano iki šiol nėra.

LŠMPS ir toliau ragina Vyriausybę kuo skubiau įtraukti visus mokytojus ir kitus švietimo sektoriaus darbuotojus į prioritetinę vakcinavimo grupę, suteikiant pirmenybę tiems, kurie nuo kovo 22 d. turėtų pradėti vesti konsultacijas baigiamųjų klasių mokiniams.

Lietuvos švietimo ir mokslo profesinė sąjunga (LŠMPS) vienija daugiau nei 10 tūkst. narių visoje Lietuvoje ir yra didžiausia Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijai (LPSK) priklausanti profesinė sąjunga.

Egidijus Milešinas

 19,406 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes