Savo tautiečio parodos atidaryme dalyvavo ir JAV ambasados Lietuvoje kultūros atašė Caitlin Nettleton. Aisto Mendeikos nuotr.

Praėjusį ketvirtadienį Kretingos rajono M. Valančiaus viešojoje bibliotekoje lankėsi svečiai iš Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) ambasados Lietuvoje – amerikiečių fotografijos pionieriaus, etnologo Edward Sheriff Curtis fotografijų parodos „Šešėlių gaudytojas“ atidarymo proga.

Bibliotekoje buvo juntamas džiugus šurmulys – juk po ilgos karantininės pauzės čia gyvai pristatoma pirmoji paroda. Tiesa, būtent ši mūsų šalyje pirmąsyk pristatyta dar 2018-ais metais Plungės bienalėje, vėliau fotomenininko Dariaus Vaičekausko ir JAV ambasados Lietuvoje dėka – dar 19-oje Lietuvos miestų.


„Tikiuosi, kad paroda kretingiškiams patiks taip pat, kaip ir man pačiai“, – sakė atidaryme dalyvavusi JAV ambasados Lietuvoje kultūros atašė Caitlin Nettleton.
„Švyturio“ paprašyta pasidalinti mintimis, kokias jai pačiai kelia ši paroda, Caitlin kalbėjo: „Nors bruožai, kuriuos matome fotografijose, jau atrodo labai tolimi, tačiau mes vis tiek susitapatiname su nuotraukose užfiksuotais žmonėmis. Nes už visų indėniškų ceremonijų, tradicinių rūbų fotografijos labiausiai kalba apie žmogiškumą ir pačią žmoniją. Jose matome močiutes, mamas, vaikus, įsivaizduojame jų tarpusavio santykius ir prabėgusį laiką. Iš tiesų ši paroda yra labai svarbi, juk viena iš mūsų svarbiausių ir pamatinių nuostatų yra daugiatautiškumas. Amerikoje šiai dienai gyvena apie 566 tautinės mažumos, kurios yra politiškai nepriklausomos, kiekviena su savo kultūra ir įstatymais. Taigi, manau, kad būtent ši paroda puikiai atspindi, kokia skirtinga, marga ir kartu panaši yra kultūra.“
Beje, nors mūsų šalyje Caitlin dirba vos metus, o Kretingoje lankėsi apskritai pirmą kartą, lietuviškai kalba stebėtinai gerai.
Parodos autorius Edwardas Sheriffas Curtisas XX a. pradžioje grūmėsi beviltiškoje kovoje su laiku, stengdamasis išsaugoti, užfiksuoti – fotoaparatu, balso įrašymo prietaisu – Šiaurės Amerikos indėnų kultūros likučius, dar nesunaikintus baltųjų ekspansijos. Per 30 metų Curtisas praleido daugybę laiko tarp įvairių genčių indėnų, kol galų gale išleido neprilygstamą darbą „The Norh American Indian“ (Šiaurės Amerikos indėnai).
Kretingoje paroda bus eksponuojama iki gegužės 31 dienos.
Tai – unikali proga kiekvienam iš arčiau susipažinti su Šiaurės Amerikos Indėnų kultūra per fotografiją. Kretingoje eksponuojama tik nedidelė dalis viso projekto, iš viso talpinančio net 40 tūkstančių fotografijų, trukusio 30 metų ir kainavusio 37 milijonus dolerių.
Parodą organizuoja JAV ambasada Lietuvoje. Parodos kuratorius, koordinatorius – fotomenininkas Darius Vaičekauskas.
Parodos partneris – Lietuvos fotomenininkų sąjungos Klaipėdos skyrius, Kretingos M. Valančiaus viešoji biblioteka.

 

 46,444 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes