Šylant orams į gatves išrieda vis daugiau dviračių transporto priemonių, daugėja ir mopedais ar motoroleriais pramogaujančių jaunuolių, bet tokia pramoga gali atsieiti daugiau nei pusė tūkstančio eurų ar net baigtis skaudžia nelaime. Jeigu nesilaikoma nustatytos tvarkos.
Paprastai šiomis transporto priemonėmis mėgsta važinėtis dar tik pradedantys eisme dalyvauti jaunuoliai. Kaip “Švyturiui” sakė Kretingos rajono policijos komisariato veiklos skyriaus viršininkas Tomas Mikelkevičius, kadangi šis pavasaris vėsesnis, nedėkingas pasivažinėjimams, “eismo įvykių sezonas” dar neprasidėjo.
Reguliariai vykdantys prevencines priemones, taip pat – ir dviračių transporto priemonių saugumui užtikrinti, Kretingos rajono pareigūnai dažniausiai fiksuoja tokius pažeidimus: važiavimą neužsidėjus šalmo, leistino greičio viršijimą, posūkio signalų nerodymą, pavojingą ar net chuliganišką važiavimą. Pavyzdžiui, kai nardoma tarp automobilių, važiuojama ant vieno rato, taip keliant pavojų sau ir aplinkiniams. Šią savaitę jau buvo užfiksuotas toks atvejis.
Už chuliganišką vairavimą gresia bauda nuo 450 iki 500 eurų, o neturintiems teisės vairuoti – nuo 750 iki 1000 eurų, teisė vairuoti atimama nuo 12 iki 24 mėnesių. Chuliganiškai mopedą ar motorolerį vairavęs jaunuolis, pažeidimo padarymo dieną turintis 16 metų, atsako pats, o nuobaudą jam skiria teismas.
Per paskutinius 4 mėnesius buvo užfiksuota net 60 atvejų chuliganiškai arba/ir pavojingai vairuojant. Už tokį vairavimą baudos už skirtos 9-iems Kretingos rajono vairuotojams.
T. Mikelkevičius primena, kad labai svarbi yra tėvų pažiūra, nes yra mažų mažiausiai neatsakinga, kai tėvai savo mažamečiams – 10-ies, 12-13-os metų vaikams – nuperka galingus elektrinius paspirtukus, kuriuos vaikui nėra taip jau paprasta suvaldyti. Turint mintyje, kad ir važiuojant dviračiu iki 18-os metų šalmas yra privalomas.
“Kai reikia per nuobaudas atvedinėti žmones į protą, man tai atrodo kvailai, – sako pareigūnas ir perspėja. – Tuo labiau, kad nesuvaldžius transporto priemonės, istorija gali baigtis tragiškai. Taigi, tai pirmiausia yra tėvų atsakomybė ir požiūris, kurį jie perduoda savo atžaloms.”
Vairuoti negalingus mopedus gali ne jaunesni nei 15 metų asmenys, jiems privalu turėti AM arba bet kurios kitos kategorijos vairuotojo pažymėjimą. Už vairavimą neturint teisės gresia bauda nuo 300 iki 450 eurų.
Vairuotojui, kurio transporto priemonės skleidžiamas triukšmas viršija nustatytas normas, gresia ne tik bauda, siekianti nuo 100 iki 600 eurų, bet ir techninės apžiūros galiojimo anuliavimas.
Tiesa T. Mikelkevičius paaiškina, kad nors skundų dėl triukšmo ir pasitaiko, kol kas dėl šaltų orų tokie atvejai nespėjo įsibėgėti. “Didžiausia problema dėl triukšmo būna vasaros metu gyvenamuosiuose rajonuose, pavakariais, kai butuose tvanku. Žmonės atsidarę langus, kad atsivėsintų, ar šiaip ilsisi. O po langais “birbia”. Jei nebus laikomasi žodinių įspėjimų, mes tikrai to netoleruosime ir esant reikalui skirsime atitinkamas baudas”, – tikina viršininkas.
Transporto priemonė privalo būti įregistruota nustatyta tvarka, turėti valstybinį numerį, jai turi būti atlikta privalomoji techninė apžiūra, ją būtina apdrausti privalomuoju civilinės atsakomybės draudimu.
Šiais metais per pirmą ketvirtį Kretingos rajone iš viso buvo užfiksuoti 6 įskaitiniai eismo įvykiai, kurių metu iš viso sužeisti 7 žmonės, 2 žuvo.

 21,967 peržiūrų (-a)

67% LikesVS
33% Dislikes