Edgaras Zaboras. Arūno Prialgausko nuotr.

Pandeminiai metai gabiam Kretingos Pranciškonų gimnazijos jaunuoliui Edgarui Zaborui nesutrukdė sumušti Kretingos rajono abitūros egzaminų rekordo ir net 6 egzaminus išlaikyti šimtukais. Visus iš jo laikytų!

Dėl kelių nė neabejojo
Darbėnuose gyvenantis Edgaras neslepia – viltį pasiekti tokių rezultatų turėjęs: “Bent jau neabejojau dėl kelių – biologijos, matematikos, geografijos, nes dalyvauju ir įvairiose olimpiadose”.
Kaip tik šią savaitę paaiškėjo, kad darbėniškis pelnė bronzą Tarptautinėje biologijos olimpiadoje.
Tiesa, užtikrintas minimų egzaminų rezultatais Edgaras buvo su viena sąlyga – “jeigu bloga nepasidarys”. Kaip jau žinome – nepasidarė.
“Iš tiesų moku su įtampa susitvarkyti”, – atvirauja ir paprašytas pasidalinti paslaptimi, aiškina. – Reikia kuo daugiau visur dalyvauti. Tada įpranti ir nebejauti spaudimo žūtbūt laimėti. Tada jau mėgaujiesi procesu. O aš olimpiadose dalyvauju nuo pradinių klasių”.

Kadaise vargo su lietuvių kalba
Šimtukais gimnazistas išlaikė ir lietuvių bei anglų kalbų ir chemijos egzaminus. Beje, dėl gimtosios kalbos kadaise Edgarui teko pasitempti.
“Seniau su ja turėjau problemų, bet nuo 5-6 kl. pasikeitus mokytojams, problemos nebeliko”, – sakė šimtukininkas.
Paskutiniaisiais metais Edgaras ir mokėsi vienais dešimtukais. “Iš tiesų mokslo metus baigti vien dešimtukais yra lengviau, nei egzaminus išlaikyti šimtukais. Nes pažymį gali ir pasikoreguoti”, – atvirai kalba.
Beje, geriausio Kretingos ir viso rajono moksleivio tėvai niekada nevertė siekti maksimumo. “Netgi priešingai – jie man davė pasirinkimo laisvę. Tačiau aš pats iš savęs siekiu kuo daugiau. Toks esu iš prigimties – šiek tiek perfekcionistas,” – šypsosi.
Tačiau ir mokslams darbėniškis neskirdavęs itin daug laiko.
“Daugelis dažnai įsivaizduoja moksliukus, kad nuo ryto iki vakaro jie sėdi prie vadovėlių. Kai kam iš tiesų skiriu daugiau laiko, pavyzdžiui, lietuvių kalbai, bet prieš kai kuriuos egzaminus netgi priešingai – man net nereikėjo mokytis. Ir įtampos nejaučiau. Apskritai niekada net prieš kontrolinius darbus baisiai jiems nesiruošdavau. Būdavo net taip, kad prieš pamoką pasiskolinu iš bendraklasio užrašus ir staigiai permetu akimis”, – nustebina šimtukininkas.
Taigi, darbėniškis turi ir laisvo laiko. Mėgsta ir knygą paskaityti (šiuo metu pagal draugės rekomendaciją įnikęs į Jane Austen “Puikybę ir prietarus”), ir filmus pažiūrėti. Renkasi lengvo turinio, komedijas – reikia juk mintis pailsinti.
O per karantiną pradėjo bėgioti ilgas distancijas. Reguliariai išbėga 10 kilometrų.

Tirs ligas
O kokie gi talentingojo abituriento ateities planai?
“Turiu pasiūlymą studijuoti Londono universitete. Jau esu susitvarkęs su studijų paskola – beliko pasirūpinti pragyvenimo išlaidomis. Šiuo metu laukiu atsakymo dėl stipendijos. Dėl “Breksito” dabar sąlygos yra apsunkintos. Pavyzdžiui, aš per trumpai gyvenau Jungtinėje Karalystėje. Tačiau, jei nepavyks gauti stipendijos ir studijuoti čia, rinksiuosi Vilniaus unversitetą”, – pasakoja jaunuolis.
Studijuoti – ar gimtinėje, ar svetur – darbeniškis pasiryžęs gamtos mokslus.
“Londone iš esmės galima pačiam susidėlioti studijų programą. Noriu dirbti laboratorijoje, vykdyti įvairius ligų tyrimus. Pandemijos metu šis potraukis dar labiau sustiprėjo. Labiausiai domina neorologinės ligos, pavyzdžiui, Alzhaimerio. Tikiu, kad 5-10 metų bėgyje atlikus dar daugiau tyrimų bus pradėtos taikyti efektyvesnės šios ligos gydymo terapijos. Taip pat įdomu ir vėžio ligų tyrimai”, – kalba jaunuolis.
Jeigu Edgarui teks studijuoti Vilniuje, rinksis mediciną, bet toliau tęstų darbą doktorantūroje.

Susiję straipsniai:

Pranciškonų abiturientas – Tarptautinės biologijos olimpiados bronzininkas ir absoliutus egzaminų šimtukininkas!

Edgaras Zaboras: “Noriu atrasti kažką, ko kiti nerado”

 

 258,254 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes