Barzdžių bendruomenė tikėjosi už laimėtus pinigus užbaigti įrengti vaikų žaidimų aikštelę.

Ketvirtadienį įvykęs Kretingos rajono savivaldybės tarybos posėdis tapo rekordiniu – politikai sugebėjo ne tik apsvarstyti per dvi dešimtis klausimų, bet ir nesusibarti taip, kad karštos diskusijos neužsitęstų ilgiau nei pats posėdis.
Dviejų sprendimų priėmimą nuspręsta atidėti kitiems Tarybos posėdžiams.
Sprendimo projektas „Dėl šeimos gydytojų motyvavimo dirbti Kretingos rajono savivaldybės pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigose tvarkos aprašo patvirtinimo“ išbrauktas iš posėdžio darbotvarkės jau pačioje posėdžio pradžioje. Visą savaitę vykusiuose Tarybos komitetų posėdžiuose nesurasta bendro sutarimo kai kuriais klausimais. Taip pat atsirado nemažai ir papildomų klausimų. Negavus į juos atsakymų, nutarta pirmiausia viską išsiaiškinti, o galbūt kitame Tarybos posėdyje nuspręsti, kaip paskatinti šeimos gydytojus, kad jie nevengtų dirbti Kretingos rajono įstaigose.
Taip pat iki sausio atidėtas ir sprendimo projektas „Dėl pritarimo pasiūlymams pakeisti Kretingos rajono savivaldybės gyvenamųjų vietovių teritorijų ribas.
Tarybos narių nuomone, reikia išgirsti daugiau gyventojų nuomonių, nes dėl tokių pakeitimų žmonėms gali kilti ir problemų perregistruojant savo turtą bei kitais klausimais.
Šiek tiek daugiau pasiginčyta priimant sprendimą, kuriuo pakeistas Gyventojų iniciatyvų, skirtų gyvenamajai aplinkai ir viešajai infrastruktūrai gerinti ir kurti, projektų idėjų atrankos ir finansavimo tvarkos aprašas.
Paskelbus praėjusių metų konkurso rezultatus, kai kurios mažosios rajono bendruomenės išsakė savo nusivylimą bei pasipiktinimą rezultatų skaičiavimo tvarka. Bene labiausiai nepatenkinti buvo Barzdžių kaimo bendruomenės nariai, tik per plauką netapę nugalėtojais vienoje iį kategorijų. Labai nedideliu surinktų gyventojų balsų skirtumu juos aplenkės Vydmantų bendruomenė. Beje, pastaroji, pagal sennąjame apraše nurodytas sąlygas, pergalę šventė jau dvejus metus iš eilės.
Barzdiškių pasipiktinimą sukėlė ne tik tai, kad kur kas didesnė Vydmantų bendruomenė laimėjo antrą kartą. Pasak jų, neteisinga, kad net šimto gyventojų neturinti Barzdžių bendruomenė sugebėjo surinkti beveik tiek pat sau palankių belsų, kiek ir vydmantiškiai, tačiau pralaimėjo.
Kai kuriems ir Barzdžių bendruomenės atstovams, ir Tarybos nariams kilo įtarimų, kad stengiamasi kiek įmanoma daugiau lėšų „nutekinti“ į Vydmantus, o mažąsias bendruomenes palikti „už borto“.
Beveik prieš metus gyventojų iniciatyvinių projektų teikimo iniciatorė kraštietė Tarybos narė Vaida Jakumienė tikino, jog aprašą galima taisyti, tobulinti. Tačiau pakankamai sudėtinga padaryti taip, kad patenkinti būtų visi.
Vis dėlto Savivaldybės administracijos specialistai, kai kurie Tarybos nariai ėmėsi darbo ir numatė pakeitimus bei aprašo papildymus. Atsižvelgiant į juos, atsirado nuostata, kad kartą kurioje nors kategorijoje nugalėtoja tapusi bendruomenė toje pačioje kategorijoje dalyvauti negalės dvejus metus, tačiau teikti projektus kitose kategorijose galės.
Tikimasi, jog tokiu būdu bus išvengta panašių nepasitenkinimų, kaip atsitiko paaiškėjus paskutiniesiems iniciatyvų nugalėtojams.
Sprendimo projektą svarstant Tarybos komitetuose, siūlyta atsižvelgti į bendruomenės narių ir už pateiktą iniciatyvų projektą surinktų balsų santykį. Mat Barzdžių bendruomenė sugebėjo surinkti keliskart daugiau balsų nei turi balsuoti galinčių bendruomenės narių, o vydmantiškiai surinko daug mažiau balsų nei yra bendruomenės narių. Bet, visdėlto, jie tapo nugalėtojais.
„Tokiam pasiūlymui prieštaravo vydmantiškis kraštietis Simas Končius. Jo nuomone, gali būti diskriminuojamos kaimiškosios bendruomenės Kretingos miesto atžvilgiu. Esą mieste yra kur kad daugiau gyventojų, todėl surinkti daugiau balsų yra lengviau.
Šio pasiūlymo buvo atsisakyta, tačiau nuspręsta atsižvelgti į projektą teikiančios bendruomenės dydį.
Taip pataisytame apraše atsirado nauja kategorija, kurioje projektus galės teikti bendruomenės, kurių teritorijoje yra mažiau nei 300 gyvenamąją vietą deklaravusių gyventojų.
Gyventojų iniciatyvų projektams įgyvendinti šiemet biudžete buvo numatyta 180 tūkst. eurų, tačiau panaudota bus mažiau nei 100 tūkst. Pasak Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos Violetos Turauskaitės, kai kurių projektų įgyvendinimas persikelia į kitus metus.

 25,666 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes