Liepos 30 d. Kretingoje prasidėjo Lietuvos motobolo jaunimo mišrus čempionatas, kurio pirmajame etape triumfavo Kretingos MK U18 komanda. Į šių metų Lietuvos jaunimo iki 18 m. motobolo čempionatą buvo pakviesta prisijungti ir naujai atsikūrusi Radviliškio komanda „Žėrutis“, kuri varžėsi su Kretingos ir Skuodo komandų jaunimo žaidėjais. Šis čempionatas vykdomas trimis etapais – po vieną kiekviename dalyvaujančiame mieste, finalinis etapas vyks Kretingoje (rugsėjo 10 d.).

Adrenalinas ir benzino kvapas

Stebėti varžybų į Kretingos motodromą sugūžėjo per 200-us žiūrovų, kurie aistringai palaikė savas komandas beveik visą dieną (varžybos vyko nuo 14 val. iki maždaug 19 val. 30 min.). Komandos tarpusavyje sužaidė po vienerias varžybas. Kretingos MK U18 ekipą atstovavo šie žaidėjai: Jokūbas Paulauskas, Domantas Barkauskas, Deivydas Žiubrys, Edvinas Drąsutis, Andrius Lukauskas, Žydrūnas Gricius ir Neilas Rimkus.
Pirmoji kova tarp Kretingos MK U18 ir Radviliškio „Žėručio“ pasibaigė įspūdingu rezultatu 13:0 – Kretingos komandos naudai. Skuodo „Bartuva“ U18 laimėjo prieš Radviliškio „Žėrutį“ rezultatu 4 : 0, ir galiausiai Kretingos MK U18 prieš Skuodo „Bartuvą“ U18 laimėjo rezultatu 3 : 0.
„Su Radviliškio komanda susitikome pirmą kartą ir, tiesą sakant, nežinojome, ko tikėtis. Nebuvome ištyrinėję jos žaidimo. Tokį rezultatą lėmė, manau, mūsų labai gera gynyba ir geri taktiniai sprendimai“, – sakė Kretingos MK U18 komandos treneris Lukas Šimkus.
„Radviliškio klubas dar tik neseniai susikūrė – tik praeitų metų liepos mėnesį. Tad kol kas šio rezultato nenorėčiau kaip nors vertinti, nes žmonės dar tik kabinasi į šį sportą. Tačiau jei po 4–5 metų bus vėl toks pats rezultatas, žinoma, tada jau įvertinsiu blogai“, – pakomentavo Kretingos motobolo klubo vadovas Eduardas Steckis.
L. Šimkus prisipažino, kad šia sporto šaka jis užsiima jau nuo trylikos metų. „Klube esu jau vienuolika metų, tad čia, galima sakyti, esu senbuvis. Mane tiesiog užbūrė, galima sakyti, benzino kvapas ir adrenalinas, todėl tiek laiko čia ir esu. Tiesą sakant, jaunimo komandų Kretingoje anksčiau net nebuvo. Tik man bei dar vienam kretingiškiui ėmus sportuoti buvo pradėta kurti jaunimo komanda. Tuo metu ėmė atsirasti jaunimo komandų ir užsienyje, tad ir Kretingoje ji ėmė kurtis. Ir ši susikūrusi komanda jau vos po dviejų metų užėmė trečiąją vietą Europos čempionate“, – sakė pašnekovas. Pasiteiravus, ar Luko negąsdino šiame sporte galimos traumos, šis patikino, kad jei protingai varžaisi, tai traumų šiame sporte beveik nebūna.
Beje, E. Steckis pasidžiaugė, kad vietos verslininkai Kretingos motobolą remia, bet pažymėjo, kad dabar taip pabrangus kurui ir visiems kitiems dalykams, didesnė finansinė parama klubui vėl tampa aktuli. „Štai vien tik viena išvyka į varžybas gali kainuoti 3000 eurų. Pavyzdžiui, neseniai buvome Vokietijoje, dalyvavome tarptautiniame motobolo turnyre „International ADAC Motoball Cup“, kuris vyko Kuppenheim mieste. Beje, būtent ten įvyko įspūdingos rungtynės prieš favoritus ir turnyro nugalėtojus MSC Puma Kuppenheim, aikštės šeimininkams vienu tašku nusileidome tik paskutinę rungtynių minutę“, – sakė E. Steckis.
Klubo vadovas sakė, kad atsiradus didesniam finansavimui būtų galima nupirkti daugiau motociklų ir tuomet atsirastų galimybė į klubą priimti daugiau jaunimo, nes norinčių užsiimti šiuo sportu, pasak pašnekovo, tikrai atsirastų. Be to, E. Steckis pažymėjo, kad norėtųsi ir vietos valdžios atsakingesnio dėmesio į šį Kretingą garsinančią sporto šaką: pavyzdžiui, galėtų būti atnaujintas Kretingos motodromo žiūrovams skirtas sektorius. „Ir tam jau seniai yra parengtos galimybių studijos, bet, deja, vis dar niekas nevyksta“, – apgailestavo E. Steckis.

Laukia kiti etapai

Radviliškio STK „Žėrutis“ vadovas Viktoras Gusevas pripažino, kad jų komandai dar reikia pasitreniruoti, kad parodytų geresnius rezultatus. Tačiau pašnekovas  pridūrė, kad per daug reikalauti iš auklėtinių negalima, mat jaunimo klubas yra visai neseniai susikūręs ir iš viso kol kas jie dalyvavo vos keturiose varžybose.
V. Gusevas prieš 23-us metus buvo Radviliškio motobolo komandos narys, tačiau klubo veikla buvo nutraukta ir dabar jis savo iniciatyva bando atkurti motobolo tradicijas Radviliškyje. „Beveik viską kuriu iš savo lėšų: pats pirkau ir motociklus, kurie kainuoja po 2500 eurų. O iš vietinės valdžios gauname vos po 1000 eurų per metus. Tad kaip jums atrodo tokių sumų paskyrimas tokiam sportui kaip motobolas? – retoriškai klausė radviliškietis.
V. Gusevas sakė, kad jaunimui šioje sporto šakoje patinka azartas, adrenalino pojūtis, be to, jaunuoliai išmoksta labai techniškai valdyti motociklą, jį prižiūrėti, atsikratoma baimių valdyti tokią techniką ir tiesiog ugdoma drąsa.
Skuodo motobolo klubo „Bartuva“ U18 vadovas Kęstutis Sakalauskas nebuvo per daug nusiminęs pralaimėtomis varžybomis ir pažymėjo, kad kartais išvykose varžytis būna sunkiau, tad savo aikštėje auklėtiniai gali parodyti ir geresnį rezultatą. „Tiesa, mano nuomone, 14–15 metų jaunimui vis dėlto dvi varžybos iš eilės tą pačią dieną yra per didelis krūvis. Todėl galėtų būti tobulinamas pats varžybų formatas: galėtų būti tiek varžybų organizuojama dvi dienas, o ne vieną“, – dalinosi mintimis K. Sakalauskas.
Pasak pašnekovo, Skuodas turi senas motobolo tradicijas ir šiais metais bus 55-ių metų jubiliejus Skuodo motobolui. Pasak skuodiškio, labai svarbu, kad vyksta motobolo varžybos, nes tai ne tik populiarina šią sporto šaką, bet ir jaunimui suteikia naujų iššūkių bei potyrių. „Vien treniruotis juk negali, kad jaunimas tobulėtų būtinai reikia ir varžybų“, – sakė pašnekovas.
Kretingos motobolo klubo vadovas E. Steckis pripažino, kad Skuodo jaunimas yra rimtas varžovas kretingiškiams. „Šiandien mes buvome stipresni, bet niekada negali žinoti, kaip bus rytoj, niekada negalima neįvertinti varžovo. Kamuolys, kaip sakoma, ir čia yra apvalus“, – sakė E. Steckis.
Kiti Lietuvos motobolo jaunimo čempionato etapai vyks tokia tvarka: rugpjūčio 14 d. (sekmadienį) – Skuode, rugsėjo 3 d. (šeštadienį) – Radviliškyje, rugsėjo 10 d. (šeštadieni) – finalas Kretingoje.

Mindaugas Laukys
Juozo Baltiejaus nuotr.

« 1 2 »

 

 8,825 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes