Rudeniui perkopus į antrąją pusę, laukžemiškiai paminėjo 15-ąsias bendruomenės įsikūrimo metines. Šventėje „Keliaujanti laiko tėkmė“ pasidžiaugta ne tik įgyvendintais darbais, vykdomais projektais, pasidalinta planuojamomis idėjomis, bet ir, lydint sveikinimo kalboms, muzikiniams pasirodymams, buvo pagerbti visapusiškai veiklūs šios bendruomenės gyventojai, pasveikinti jubiliatai.
Kaip pasakojo Kretingos rajono kultūros centro Laukžemės skyriaus vedėja, šio kaimo bendruomenės pirmininkė Aida Mikutienė, 2007 m. bendruomenės įkūrimą paskatino noras susiburti draugėn, stengiantis išgirsti toje pačioje teritorijoje gyvenančių žmonių džiaugsmus bei išmokti visiems kartu ieškoti sprendimų, kaip tam tikrus sopulius išspręsti, kaip prisidėti prie gimtojo kaimo puoselėjimo.
Vienas iš didžiausių tuo metu vyravusių sopulių – 6 kilometrų žvyrkelis nuo Laukžemės iki Darbėnų, kuriuo kiekvieną dieną į darbą aplinkiniuose miestuose vyksta kaimo gyventojai. Žinojimas, kad tik nuo pačių laukžemiškių parodytos iniciatyvos gali prasidėti pokyčiai, įkūrus bendruomenę buvo surinkti 257 gyventojų parašai ir kreiptasi į Klaipėdos regiono kelių administraciją, Kretingos rajono savivaldybės administraciją, Seimo narius, atstovaujančius Kretingai, dėl kelio ruožo Darbėnai–Laukžemė rekonstrukcijos darbų. Po 4 metų žygių, 2011 m. rudenį kelias buvo išasfaltuotas. Kaip atkreipė dėmesį A. Mikutienė, šio projekto įgyvendinimas įrodė, kad tik su pačių gyventojų pastangomis, išreiškiamu noru galima pasiekti rezultatų kuriant jaukią gyvenamąją aplinką.

Kretingos rajono kultūros centro Laukžemės skyriaus vedėja, kaimo bendruomenės pirmininkė Aida Mikutienė.

„Supratimas, kad niekas nieko už mus nepadarys, mums ir suteikia stiprybės visuomeniniame darbe,“ – sakė A. Mikutienė.
Kiekvienais metais įgyvendinamų projektų Laukžemėje daugėjo. 2011 m. panaudos sutartimi bendruomenei iš Savivaldybės gavus buvusias mokyklos patalpas, pradėti rengti projektai, siekiant įsirengti pastato vidų. Dviejų sėkmingai įgyvendintų didelių projektų dėka, kuriems vadovavo A. Mikutienė, laukžemiškiai jau 2014 m. galėjo susiburti ir svečius pakviesti į tvarkingus bendruomenės namus. Kretingos rajono kultūros centro Laukžemės skyriaus vedėja pasidžiaugė, kad bendruomenės pastate viskas įrengta: nuo indų iki sporto inventoriaus: „Jei norime savo vakarą pasidaryti, jau nieko nereikia skolintis – viską turime savo“.
Laukžemėje vykstantys pokyčiai akivaizdūs, o kartu įgyvendintų projektų kiekiai įspūdingi. Per pastaruosius penkerius (2018–2022) metus įgyvendinti 22 projektai, o per 15 metų – 50. Bendruomenės pirmininkė pastebėjo, kad jeigu per pirmuosius jos vadovavimo metus (bendruomenės vedlė jau 11 metų) buvo daugiau fokusuojamasi į bendruomenės namų vidų, tai dabar metas, kada skiriama dėmesio išorei puoselėti, kultūriniams renginiams įgyvendinti. Pavyzdžiui, jau tradicija tapusio Žolinių šventės organizavimas ir kita.
Laukžemės kaimo bendruomenė aktyviai dalyvauja ir tarptautiniuose projektuose. Vienas iš jų – 2019–2021 m. įgyvendintas projektas „Menų parama ir sklaida Europos regioninėse vietovėse“, kuriame parnerio teisėmis dalyvavo ir Laukžemės kaimo bendruomenė. Per trejus šio projekto metus surengti 6 įvairūs profesionalaus meno atlikėjų pasirodymai Laukžemėje.
Norint aprėpti ir pasidalinti visomis laukžemiškių veiklomis, tikriausiai, prireiktų didžiulės publikacijos. Vis tik tikimasi, kad vieną naujausių Laukžemės virsmų bus galima išvysti jau kitų metų birželio mėnesį. Bendruomenei 2022 m. pateikus Kretingos rajono kaimo plėtros asociacijai projektą „Laukžemės viešųjų erdvių sutvarkymas ir pritaikymas gyventojų poreikiams“, pradėti tvenkinio, esančio kaimo centre, šalia bendruomenės namų, valymo darbai, bus sutvarkyta jo aplinka, įkurta maudykla su paplūdimiu, persirengimo kabina, suoliukais ir šiukšliadėžėmis, atnaujintos vaikų žaidimo aikštelės pagrindai.
Bendruomenės pirmininkė A. Mikutienės svarstė ir apie kitus teigiamus pokyčius Laukžemės krašte, kuriuos ateityje būtų galima realizuoti. Vienas iš pasvarstymų – vaikų žaidimo aikštelės, sporto zonos vaikams ir suaugusiems įsirengimas.
A. Mikutienė sakė, kad sėdėti ir laukti, kad kažkas kitas padarytų – ne jos charakteriui.
„Jeigu žinau, kad galiu padaryti, tai ir stengiuosi padaryti. Gal tai prigimtinis dalykas. Esu atsakinga ir veikli. Ne man sėdėti. Turiu labai didelį šeimos ir bendruomenės palaikymą“, – svarstė laukžemiškė.
Paklausta apie bendruomeniškumo kūrimą A. Mikutienė pastebėjo, kad ieškant ryšio su žmonėmis labai svarbu mokėti padėkoti, paprašyti, pamatyti, išgirsti. Kitaip tariant, neformalus bendravimas, kurio metu prie kavos, arbatos puodelio gimsta pačios geriausios idėjos.
„Žmonės mato, kad stengiamės, darome, ir jie prisijungia prie veiklos. Tuo pačiu labai gelbsti bendruomenės namai, kuriuose galima susieti, pasibūti“, – darnios bendruomenės paslaptimis dalijosi Aida.
Anot Kretingos rajono kultūros centro Laukžemės skyriaus vedėjos, bendruomenės gyvenime 15 metų laikotarpis – pakankamas laiko tarpas, kad būtų galima įvertinti darbus, rezultatus, formuoti bendrus siekius, juos vykdyti kartu ir, žinoma, pažinti vienas kitą. Todėl šventės „Keliaujanti laiko tėkmė“ metu už aktyvią visuomeninę veiklą ir nuoširdų darbą bendruomenės labui buvo įteiktos proginės padėkos Mindaugui Butkui, Modestui Mikučiui, Edmundui Rupšui, Robertui Šilgaliui, Almantui Danieliui, Giedriui Stonkui, Algimantui Eglynui, Laimutei ir Romui Karčiauskiams, Jūratei ir Vaclovui Astrauskams.
Proginės padėkos už dėmesingumą, iniciatyvas ir nuoširdžią pagalbą skirtos Julijai ir Pavelui Semetistajoms, Irmai ir Vadimui Oleinikams, kraštiečiui kunigui Ernestui Želviui, o už pagalbą, bendrystę ir savanorystę – Nijolei Šauklienei, Mariui Diliautui, Modestui Razmai, Mariui Kartavičiui, Indrei ir Martynui Žąsyčiams, Reginai Rimkuvienei, Sandrai ir Daivarui Petrėčiams, Ritai Šternbergienei, Artūrui Stonkui.
Be abejonės, jaunimo ir vaikų indėlis ypatingai reikšmingas bendruomenės gyvenime. Už supratingumą, pagalbą ir aktyvią visuomeninę veiklą padėkos įteiktos Rimvydui Rupšui, Pauliui Butkui, Deividui Stonkui, Urtei Butkutei, Gretai Astrauskaitei, Rugilei Rimkutei, Dovydui Kartavičiui.
Taip pat šventės metu buvo pasveikinti ir jubiliejinius gimtadienius šventę bendruomenės nariai: Gerda Mėta Baužienė, Saulius Bauža, Jūratė Astrauskienė, Asta Kairienė, Nijolė Šauklienė , Indrė Žąsytienė, Martynas Žąsytis, Ivolgin Genadij, Aušra Urbelienė.

 16,779 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes