Savivaldybės tarybos Finansų ir inovacijų komiteto posėdyje nuskambėjusi frazė, kad šiemet „buvo daug Savivaldybės išlaidų teismų sprendimams vykdyti“, paskatino pasidomėti, ką reiškia tas „daug“.
Kaip komentavo Savivaldybės administracijos direktorės pavaduotoja Violeta Turauskaitė, iki lapkričio vidurio teismų sprendimų vykdymas jau kainavo virš 24 tūkst. eurų. Didžiąją dalį šios sumos sudarė teismo sprendimo vykdymas, susijęs su jau kelerių metų senumo istorija dėl vienos šeimos iš Jokūbavo kaimo ir jų vaikų paėmimo. Kitos daug smulkesnės išlaidos – tai Savivaldybės bylinėjimasis dėl delspinigių ir kita.
Pernai tokios išlaidos tesiekė 3 200 eurų. Kaip aiškino V. Turauskaitė, būna tokios teisinės bylos, kuriose sprendžiami paprastesni ginčai ir rezultatas pasiekiamas palyginti greit. Kai bylinėjimasis trunka net keletą metų, o dar atsiranda prievolė Savivaldybei vykdyti teismo sprendimą, išlaidos teismams natūraliai didėja.
Kita teisinių išlaidų eilutė – teisinių paslaugų pirkimas, tai – išlaidos advokatams. Šiemet jau išleista 18,7 tūkst. Eur, pernai teisinių paslaugų pirkimas kainavo 7 tūkst. eurų. Pasak V. Turauskaitės, didesnių išlaidų pareikalavo atstovavimas teisme dėl Savivaldybės patirtų nuostolių statant Sporto ir sveikatingumo centrą: iš bankrutavusios bendrovės „Litcon“ buvo reikalaujama atlyginti nuostolius.
„Tas teismo sprendimas mums labai svarbus, tačiau viltys, kad mūsų patirti nuostoliai bus padengti – menkos. Teismo sprendimu esame įrašyti į kreditorių sąrašą, tačiau tas sąrašas – labai jau ilgas. Atgauti tą priteistą sumą – misija beveik neįmanoma,“ – sakė V. Turauskaitė.
Šiemet bene pagrindinė teisminė byla – plačiai skambėjusi Jokūbavo keliuko istorija, kitos bylos – daug smulkesnės, nekėlusios visuomenės rezonanso. Įvairios išlaidos, susijusios su teismais, teisinių paslaugų pirkimu Savivaldybės biudžeto eilutėse neatsispindi, jos dengiamos iš nenumatytų išlaidų straipsnio. Tokias nenumatytas išlaidas kasmet tvirtina Savivaldybės taryba, jų dydis paprastai būna apie 40 tūkst. eurų.
„Tačiau reikia neužmiršti, kad tie 40 tūkstančių – tai nenumatytos išlaidos ne tik teismams. Ši suma gali būti naudojama ir kitokiems nenumatytiems atvejams apmokėti, finansiškai padengti,“ – patikslino Administracijos direktorės pavaduotoja.

 39,583 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes