Šiandien Seimo Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“ užregistravo pasiūlymą sumažinti Akcizų įstatymo projekte numatytą 41 euro už toną naftos dujų akcizo tarifą iki 13,94 euro už toną. „Toks tarifas prilygtų buityje šildymui naudojamoms gamtinėms dujoms taikomam lengvatiniam tarifui. Dėl Vyriausybės negebėjimo aplinkosauginių tikslų siekti subalansuotai ir nesukeliant neigiamo poveikio ekonomikai, neturėtų nukentėti nei pramonė, nei verslas, nei ūkininkai, nei buitiniai vartotojai“, – pabrėžia frakcijos narė Laima Nagienė.

Praėjusį trečiadienį Vyriausybės posėdyje buvo nuspręsta nepritarti Seimo narės L. Nagienės inicijuotam Akcizų įstatymo projektui, kuriuo buvo siūloma nustatyti lengvatinį 13,94 Eur/t dydžio naftos dujų akcizo tarifą. Šio projekto svarstymas įtrauktas į Seimo Biudžeto ir finansų komiteto vasario 12 d. posėdžio darbotvarkę, bet dėl minėtos Vyriausybės pozicijos labiausiai tikėtina, kad ir komitetas priims sprendimą projektui nepritarti.

„Vyriausybė savo sprendimą grindžia tik tuo, kad pati yra parengusi Akcizų projektą, kuris kaip tik ir teikiamas šiandien Seime. Tik bėda, kad Vyriausybė negirdi nei pramonininkų, nei verslo atstovų, nei ūkininkų ir paprastų buitinių vartotojų. Jos siūlomas 41 euro  akcizo tarifas šildymo tikslais naudojamoms naftos dujoms nepaaiškinamas jokia logika“, – svarsto L. Nagienė.

Be to, priduria ji, keistoki ir Vyriausybės argumentai dėl tokio siūlomo akcizo tarifo dydžio. „Projekto aiškinamajame rašte nurodoma, kad toks dydis siūlomas, nes taip reikalaujama Europos Tarybos direktyvoje dėl energinių produktų apmokestinimo, bet direktyvoje tokio reikalavimo nėra.  Direktyvoje įtvirtintas minimalus šildymui naudojamų naftos dujų apmokestinimo tarifas yra 0 Eur/t, o Vyriausybės siūlomas 41 Eur/t direktyvoje nustatytas išskirtinai tik naftos dujoms, naudojamoms kaip variklių degalai tam tikrais nustatytais pramoniniais ir komerciniais tikslais“, – pabrėžia Seimo narė.

L. Nagienė taip pat atkreipia dėmesį, kad nors Vyriausybės siūlymu ir nustatomas lengvatinis akcizo tarifas šildymui naudojamoms naftos dujoms, vis dėlto joms taikomas tarifas bus gerokai didesnis nei tarifai, taikomi kitiems, netgi taršesniems energiniams produktams, tokiems kaip gamtinės dujos, akmens anglys ar durpės.

 140 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes