Gintaras Mikšiūnas

Karo pranašai, rodos, neriasi iš kailio, kiek galėdami, kad panika įelektrintoje visuomenėje artėjant rinkimams uždegtų visas įmanomas raudonas lemputes. Politologai tikina, jog tai naudinga vienai partijai ir galimai neskaidriems viešiesiems pirkimams klestėti, nes eksministro Arvydo Anušausko mestas šešėlis Seimo NSGK politikams ir ministerijos klerkams kol kas niekur neišsisklaidė. Jis tebestovi dar vis.
Gal partijų politikai dreba kinkomis ir nori, kad jos iki šlapumo drebėtų ir liaudyje, tačiau tautai visa tai iki lemputės. Sauskelnes tegul keičiasi patys. Niekas šiais laikais nebenori kariauti. Ir tai atsispindi viešosios nuomonės apklausose. Viena tokių – po Šv. Velykų paviešinta bendrovės „Vilmorus“. Pasižiūrėkime kas tai per apklausa.
Reaguodami į Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono (Emaniuelio Makrono) pasvarstymus apie galimą Vakarų šalių karių siuntimą į Ukrainą, daugiau nei pusė šalies gyventojų pasisako prieš bet kokį Lietuvos pajėgų dislokavimą Rusijos invazijai besipriešinančioje šalyje. Sociologinio tyrimo duomenimis, beveik 56 proc. respondentų karių siuntimui nepritaria, apie 15 proc. – pritaria, tačiau tik tokiu atveju, jei tą darytų ir sąjungininkai, dar panašiai tiek – pasisako už karių siuntimą, tačiau tik tam, jog būtų apmokyti ukrainiečiai. Lietuvos pajėgų dalyvavimą kariniuose veiksmuose Ukrainoje palaiko 3,5 proc. apklaustųjų.
Toliau apklausos rengėjai akivaizdžiai užsiima politikavimu, nes rašo, jog „mažiausiai karių siuntimui nepritaria aukštesnio išsilavinimo, miestų gyventojai“ – atitinkamai 44 ir 48 procentai. Supraskim: kuo aukštesnis išsilavinimas, tuo labiau norisi kariauti. Labiausiai karių siuntimą palaiko valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų sąjungos rinkėjai. Už karių siuntimą drauge su sąjungininkais pasisako 32,4 proc. už konservatorius balsuojančių respondentų, tuo metu karių siuntimui priešinasi 25,7 proc. šios partijos šalininkų.
Tačiau valdantieji politikai panašu, kad neklaus tautos nuomonės, prieš siunčiant jaunuolius giltinei į nasrus. Pavyzdžiui, naujasis Krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas įkyriu veidu veblena, kad valstybės sprendimams sociologinės apklausos įtakos neturi, suprask, kaip reikės, taip ir bus. Tačiau daugumai Lietuvos gyventojų, pasirodo, šaltas protas yra didesnis draugas, nei politikams, kuriems vertėtų dažniau atsisukti vėsų dušą ar retsykiais pamirkyti kojas lediniame Neries vandenyje ties Seimo rūmais. Jie susidurs su būtinybe įtikinti likusius, jog eiti į mirtį – šventas reikalas. Bet ar patys eitų? Panašu, kad ne, čia tik nieko bendro su realybe neturintis priešrinkiminis šaršalas.
Visi puikiai supranta, kad „karo retorika“ yra skirta vidaus politinei rinkai ir naudinga tik vienai politinei jėgai, kuri yra atsidūrusi ties politinės bedugnės praraja. Nepadeda net laimingiausias jaunimas pasaulyje. Kaitinamasis tabakas suėdė smegenis negrįžtamai. Jei tikrai taip, jei tikrai nėra kam kariauti, tuomet siųsti į Ukrainą reiktų tuos, kurie labai nori Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų rinkėjus. Juk savanoriai kariauti gali ir dabar. Tai kodėl jaunieji konservatoriai vis Lietuvoje? Juk nereikėtų siųsti tų, kurie yra galimai „prokremliniai vatnykai“, nes tokių Lietuvoje beveik 60 proc gyventojų. O jie visi – beviltiški kaimiečiai? Kur tuos „gyvates“ dėti?
Vakarų apžvalgininkai Emmanuelio Macrono iniciatyvose taip pat mato „vidaus politiką“, nes Prancūzijos prezidento reitingai – žemiausiai kritę per visą kadenciją. Antras dalykas – Macronas galimai taip nori išspręsti Prancūzijos problemas Centrinėje Afrikoje ir Malyje. Tuo tarpu lietuviai, kvailių karma, visur, visais klausimais nori būti pirmieji.
Jei neduok Dieve, šitos karštos galvos tikrai taip padarytų, t.y. į Ukrainą būtų siunčiami reguliarių kariuomenių junginiai, Lietuvoje neabejotinai kiltų dar viena emigracijos banga. Tie bėgantys iš Lietuvos būtų ne kas kita, o jauni žmonės bei šeimos, kuriose yra paaugliško amžiaus vaikinų. Juo labiau, nei būtinybės, nei prasmės kišti galvas giltinei į nasrus nėra. Ir tai pripažįsta rimti karo ekspertai. Tačiau jie – nėra politikai.
Kitas elektorato telkimo, o iš esmės – tautos skaldymo vajus pradėtas pieš pat šv. Velykas. Iš visų televizorių, lygintuvų ir kėdžių girdisi baisus klykimas pasirašyti po peticija, kad gynybai būtų skiriama 4 proc. šalies bendrojo vidaus produkto (BVP). Jokios praktinės naudos, siekiant įtikinti Seimo politikus, kad jie tam pritartų – nėra. Toks susitarimas būtų įmanomas tik tada, jei A.Anušausko mestas šešėlis NSGK nariams išsisklaidytų. Bet jis įkyriai stovi ir neišsisklaido.
Todėl, kaip sakė garsus profesorius, kas gali paneigti, kad tie 4 procentai nebus iššvaistyti ar tiesiog kam nors atiduoti pralošti, o gal per neskaidrius viešuosius pirkimus „padovanoti“ pažįstamiems verslininkams. Juk mes jau girdėjome auksinių šaukštų ir nevažiuojančių šarvuočių pirkimo istorijas. Juk ne paslaptis, kad ši visuomeninė iniciatyva ir atsirado iš verslo. Prezidentas Gitanas Nausėda klausia: ar pats verslas yra pasiruošęs prisidėti? Šalies vadovas paminėjo, kad mokesčiai, kurie būtų įvedami finansuoti ilgalaikius gynybos projektus turėtų būti solidarūs, paveikiantys tiek visuomenę, tiek verslą. Be to panašu, kad ne tik opozicijoje, bet ir valdančiųjų burbule šiuo klausimu vienybės nėra. Premjerė Ingrida Šimonytė teigė, jog pirmiausia norėtų susitarti bent jau dėl 3 proc. BVP siekiančio gynybos finansavimo.
Ir pabaigai – glamūro kronikos. Klaipėdoje per Didijį Penktadienį viešėję teisingi žmonės, pagal seną lietuvišką paprotį varė „Judošių“. Jie paprotino nuėjusius klystkeliais ir visus abejojančius. Europarlamentarai Rasa Juknevičienė ir Andrius Kubilius savo klausytojus tikino, kad „Lietuvoje vyksta hibridinis karas“. „Tiesos ir melo kova yra žmogaus prigimtyje <…> Europos kontinente mes šiandien turime piktą auglį vėžį“, dėstė europarlamentarė. Jos kolega Andrius Kubilius pridūrė: „Pasipriešinimuose vandenilio gamykloms (matyt, turėjo omenyje Kretingos rajoną, Darbėnus) – už to stovi gerai pasislėpęs Kremlius“.
Taigi, mieli darbėniškiai, visuomenininkai, kur padėjot tą Kremlių? Niekas nematėt, bet Kubilius juk mato viską …

 961 peržiūrų (-a)

96% LikesVS
4% Dislikes