Siekdama sklandžiai įgyvendinti nuo 2024 m. sausio 1 d. įsigaliojusius teisinio reguliavimo pokyčius, susijusius su  Žemės įstatymo ir kitų susijusių įstatymų pakeitimais, Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) tobulins Žemės informacinę sistemą (ŽIS) ir plės jos funkcionalumus.

ŽIS paskirtis – efektyviai planuoti, valdyti ir administruoti valstybinę žemę, elektroninėmis priemonėmis užtikrinti vieningą žemės administravimo ir tvarkymo procesą.

NŽT užsakymu planuojama sukurti ŽIS paslaugų valdymo posistemį, kuriame bus realizuoti NŽT sprendimų nuomoti, parduoti, perduoti neatlygintinai naudoti (panaudai), suteikti neatlygintinai nuosavybėn valstybinę žemę ar jos sklypus algoritmai. Be to, sistema suteiks galimybę visoms sandorių šalims keistis informacija, sudaryti nuomos, pirkimo–pardavimo sutartis bei naudotis kitomis su valstybinės žemės administravimu susijusiomis elektroninėmis paslaugomis.

Daugiafunkcinė sistema bus ir priemonė tvarkyti bei teikti naudotojams informaciją apie Lietuvos Respublikos žemės fondą, žemės naudmenų sudėtį ir kitą informaciją apie žemę.

Modernizuota ŽIS bus patogesnė ne tik privatiems ar juridiniams asmenims, turintiems poreikį nuomotis, gauti panaudai ar kitaip naudotis valstybine žeme, bet ir institucijoms, kurios šiuos procesus administruoja. Sistema užtikrins ne tik paslaugų vienodumą visose teritorijose, bet ir skaidrią valstybinės žemės patikėtinių veiklos priežiūrą.

ŽIS modernizavimas finansuojamas pagal projektą „Valstybinės žemės valdymo paslaugų ir įrankių sukūrimas Teritorijų planavimo ir statybos vartų informacinėje sistemoje“. Jis įgyvendinamas pagal Lietuvos Respublikos finansų ministro 2022 m. birželio 22 d. įsakymą Nr. 1K-237 „Dėl 2021–2027 metų Europos Sąjungos fondų investicijų programos ir Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano „Naujos kartos Lietuva“ įgyvendinimo“.

Detali informacija – Europos Sąjungos oficialiojo leidinio priede (TED) irCentrinėje viešųjų pirkimų informacinėje sistemoje (CVP IS).

Nacionalinės žemės tarnybos informacija

 434 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes