Atkreipkite dėmesį į Romualdo Jablonskio reakciją (antra fotografijų eilė nuo apačios, centre).

Ketvirtadienį vykusiame Kretingos rajono tarybos posėdyje Dovydas Bajoras parodė pavyzdį, kaip reikia atskakinėti į uždarus klausimus. Tiems, kas nežino, tokiais vadinami klausimai, prasidedantys klausiamuoju žodeliu “Ar” ir reikalaujantys ne filosofinių išvedžiojimų, o vieno iš dviejų atsakymų: “Taip” arba “Ne”. Tokius 7 klausimus praėjusį rudenį Kontrolės komitetas uždavė Komisijai, tyrusiai Kretingos rajono savivaldybės administracijos direktorės Jolantos Girdvainės veiklą, ar administruodama Savivaldybės sutartį su UAB “LitCon” ji nepadariusi tarnybinio nusižengimo.  

Štai čia pabraukti paskutiniai trys klausimai, į kuriuos Kontrolės komitetas iš komisijos atsakymo nesulaukė iki šiol.

Mero Antano Kalniaus potvarkiu sudaryta tarpinstitucinė komisija, kurioje dirbo Kretingos rajono savivaldybės administracijai nepavaldūs valstybės tarnautojai, o jai vadovavo Nacionalinės žemės tarnybos Kretingos skyriaus patarėja Dalia Vaičikauskaitė, nesugebėjo atsakyti į klausimus per kelis mėnesius, bet išvadą pateikti vistiek išdrįso. Šia išvada, skelbiančia, jog direktorė tarnybinio pažeidimo nepadarė, sausio 6 d. meras savo Facebook paskyroje džiaugsmingai pasidalijo.

Šį ketvirtadienį Tarybos posėdyje Tarybos nario Dovydo Bajoro kantrybė trūko ir jis pats nusprendė atsakyti į tuos klausimus, į kuriuos atsakymo taip ir nesulaukė. Cituojame netaisytą jo kalbą:

“Norėčiau garsiai perskaityti tuos tris klausimus, į kuriuos Komisija (Kretingos rajono savivaldybės admonistracijos direktorės Jolantos Girdvainės galimam tarnybiniam nusižengimui ištirti – red.) taip ir neatsakė. Tam, kad Tarybos nariai, administracijos darbuotojai, šį posėdį stebintys žurnalistai, tiek rajono gyventojai, galėtų suprasti, ar tai jau labai sudėtingi buvo šie klausimai.

Pirmasis klausimas, į kurį neatsakė, skambėjo taip:

Ar patirti (Kretingos rajono savivaldybės – red.) nuostoliai dėl netinkamo darbų atlikimo buvo išskaičiuoti iš mokėtinų sumų rangovui?

Antrasis klausimas. Ar buvo skaičiuojami delspinigiai už neatliekamus darbus? Ar buvo pareikalauta sumokėti delspinigius?

Trečiasis klausimas. Jei rangovas nesumokėjo delspinigių, ar ta suma buvo išskaičiuota iš rangovui mokamų sumų už atliktus statybos darbus?

Taigi, gerbiamieji, nėra čia nė vieno sudėtingo klausimo, į kurį komisija negalėtų atsakyti. Šiuo metu dangstosi teismais, neva bylomis, kurios yra teismuose ir taip toliau. Apsuksime visa šitą reikalą 180 laipsnių kampu. Negalėjo atsakyti komisija, tuomet atsakysiu aš, atsakingai, Dovydas Bajoras. Jeigu norit, mane paduokit į teismą ir tada man įrodykit. Aš matau, kad į klausimą, ar patirti nuostoliai dėl netinkamo darbų atlikimo buvo išskaičiuoti iš mokėtinų sumų rangovui, (atsakymas yra – red.) ne, iš mokėtinų sumų rangovui patirti nuostoliai nebuvo išskaičiuoti.

Ir jeigu kažkas mano kitaip, paduokit mane į teismą. Sekantis klausimas. Ar buvo skaičiuojami delspinigiai už nelaiku atliekamus darbus? Ar buvo pareikalauta sumokėti delspinigius?

Ne, nebuvo pareikalauta sumokėti delspinigius ir jie nebuvo išskaičiuoti iš sumų, sumokėtų 2019-ų metų pabaigoje.

Trečiasis klausimas. Jei rangovas nesumokėjo delspinigių, ar ta suma buvo išskaičiuota iš rangovui mokamų sumų už atliktus darbus? Irgi nebuvo mokama iš sumų už atliktus darbus.

Atsakiau į tuos klausimus, į kuriuos komisija nesugebėjo atsakyti. Jeigu yra manančių kitaip, paduokite mane į teismą.”

“LitCon” iš Kretingos pabėgo, neatlikęs darbų Sveikatingumo ir sporto komplekse už daugiau nei 900 tūkst. eurų, kuriems užbaigti (kartu su papildomais darbais, kurių poreikis atsirado užsitęsus statyboms) Savivaldybė paskelbė viešųjų pirkimų konkursą už daugiau nei dukart didesnę sumą – 2,4 mln. eurų.  Tiesa, iš pradžių dar bandė prasisukti ir su 2 mln. eurų, bet nesulaukusi nė vieno pasiūųlymo buvo priversta kainą pakelti beveik puse milijono.

O štai komisijos išvada – net nesuskirstyta į 7 punktus pagal suformuluotus klausimus, kaip derėjo padaryti.

Dar galite pasiklausyti ir posėdžio įrašą:

Su visa Komisijos išvada galite susipažinti šiame straipsnyje:

Komisija pateikė išvadas – Jolanta Girdvainė nusižengimo nepadarė

 6,728 peržiūrų (-a)

63% LikesVS
37% Dislikes