Mėgstate saldumynus ar, priešingai, sūrius produktus? O gal ypatingai norisi citrinų ar kito rūgštaus maisto? Stiprus potrauktis tam tikros rūšies maisto produktas gali signalizuoti, kad organizmui trūksta tam tikrų vitaminų ar mikroelementų, kaip aiškina vaistininkas Tadas Labanauskas.

Neįprastą potraukį tam tikram maistui itin dažnai jaučia nėščios moterys. „Nėštumas – ne liga, tačiau jo metu vyksta daugybė pokyčių moters kūne, labai išauga kai kurių mineralų ir vitaminų poreikis. Tai akivaizdus pavyzdys, kaip kūnas geba versti mus ieškoti jam tuo metu trūkstamų medžiagų“, – sako T. Labanauskas.

Kai norisi rūgščiai

Rūgštaus maisto noras gali reikšti, kad yra sutrikusi virškinimo sistema arba signalizuoti apie mažakraujystę.

Rūgštaus maisto noras gali reikšti, kad yra sutrikusi virškinimo sistema, kamuoja skrandžio rūgštingumo problemos. Tokiu atveju derėtų pagalvoti apie sveikesnę mitybą, valgyti daugiau vaisių ir daržovių, pasitikrinti dėl Helicobacter Pylori bakterijos.

“Viena klientė pasiguodė, kad negali gyventi be citrinų, net važiuodama į kokią kelionę turi vežtis citrinų ir suvalgyti bent po vieną per dieną, vėliau paaiškėjo, kad jai mažakraujystė”, – papasakojo vaistininkas.

Kai norisi mėsos

Jeigu jums labai norisi mėsos, gali būti, kad jums trūksta B grupės vitaminų, ypač B12, arba taip pat gresia mažakraujystė.

Jeigu jums labai norisi mėsos, nors anksčiau tai nebuvo būtinas patiekalas, gali būti, kad jums trūksta B grupės vitaminų, ypač B12, arba taip pat gresia mažakraujystė, nes organizmas prašosi geležies“, – savo darbo patirtimi dalijasi T. Labanauskas.

Negalite be saldumynų?

Saldaus maisto galima užsinorėti, jaučiant stresą, miego trūkumą ar paprasčiausią nuobodulį.

Anot T. Labanausko, dažniausiai pacientai skundžiasi nenumalšinamu saldumynų noru. Tikėtina, kad tai rodo, jog žmonės yra pripratę prie cukraus. Visa, kas saldu, suteikia energijos, laikinai pagerina nuotaiką, padeda nukreipti mintis, bet kartu duoda ir labai daug nereikalingų kalorijų, išaugina ligų riziką bei sukelia dar didesnį pripratimą prie cukraus.

Saldaus maisto galima užsinorėti, jaučiant stresą, miego trūkumą ar paprasčiausią nuobodulį. Per didelio cukraus vartojimo išvengti padeda trumpas pasivaikščiojimas ar pogulis. Jei jaučiamas alkis ir norisi kažko saldaus, patartina suvalgyti baltymingo maisto, kuris nuslopins alkį kur kas greičiau.

„Reiktų stengtis mažinti gryno cukraus turinčių produktų vartojimą, keisti juos lėtai pasisavinamais angliavandeniais ar vaisiais, nors pastarieji taip pat turi daug cukrų, bet tuo pačiu ir kitų naudingų medžiagų. Didelė bėda yra dirbtinių saldiklių naudojimas. Kadangi jie žymiai saldesni už cukrų, ilgainiui mes priprantame prie saldesnio maisto ir cukraus reikia vis daugiau, kad pajaustume jo skonį maiste ar gėrimuose“, – akcentuoja vaistininkas. – Jei nepavyksta ištverti, patarčiau rinktis vaisius, uogas ar juodą šokoladą. Juodasis šokoladas, turintis virš 70 proc. kakavos, yra geresnė alternatyva. Šokoladas taip pat pagerina nuotaiką, sumažina stresą, o jame esantys polifenoliai veikia kaip antioksidantai. Deja, šokoladas taip pat nepadeda išvengti nereikalingų kalorijų.“

Traukia sūriai?

Druskos potraukis gali būti juntamas, esant mažakraujystei, sutrikus hormonų balansui arba turint problemų su inkstais bei virškinimo traktu.

Kitas dažnas potraukis – sūriam maistui. Druskos ir mikroelementai organizmui yra ne mažiau svarbūs nei vanduo ir vitaminai.

„Labai svarbu atskirti, kad maistinė druska, natrio chloridas – tai ne tas pats kaip kalio, magnio ar kalcio druskos, tad jei mes naudosime vien maistinę druską, ji gali ir nenumalšinti organizmo poreikių kitiems elementams. Pats sūrumo pojūtis taip pat labai svarbus, be druskos maistas prėskas, nes esame pripratę naudoti daug druskos. Dietologai sako, kad atsisakę didelio jos kiekio maiste, tik po dviejų savaičių pradėsime priprasti prie naujo maisto skonio ir tik ilgainiui organizmas maistą be druskos pripažins kaip skanų“, – pabrėžia vaistininkas.

Norėjimas kažko sūraus yra labai svarbus organizmui, kai kamuoja vasariški karščiai. Prakaituodamas žmogus netenka ne tik vandens, todėl geriant vien jį, nepatenkinamas prarastų druskų poreikis. Tačiau šiek tiek pasūdytas valgomąja druska vanduo taip pat nėra išeitis. Per karščius geriausiai troškulį malšina vidutinio druskingumo natūralus mineralinis vanduo arba specialių elektrolitų mišinys, kurį galima rasti vaistinėse.

„Jei šalia troškulio jus pradėjo kankinti ir noras suvalgyti kažką sūraus, ypač jei kartais naktį užpuola mėšlungis ar netikėtai pajutote neįprastą širdies plakimą, tai jau ženklai, kad jūsų racioną reikia paįvairinti daugiau makroelementų – tokių kaip kalcis, magnis ir kalis – turinčiu maistu, mineraliniu vandeniu ar specialiais maisto papildais. Jei nerimaujate dėl savo sveikatos, visada galite pasitarti su savo šeimos gydytoju ar vaistininku“, – rekomenduoja T. Labanauskas.

Kai žmogui nuobodu, jis jaučia stresą ar nėra išsimiegojęs, jis taip pat gali norėti sūrių užkandžių, mat valgymas ramina ir guodžia. Nepaisant to, pasak vaistininko, jei užsinorima sūraus maisto neįprastai greitai ar jo trokštama ilgai, vertėtų sunerimti – tai gali būti ir ligos simptomas. Druskos potraukis gali reikšti, kad pacientui – mažakraujystė, sutrikęs hormonų balansas arba problemos su inkstais bei virškinimo traktu.

 795,844 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes