Jolita Vaickienė. Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Kretingos rajono savivaldybės mero Antano Kalniaus potvarkiu, nors ir smarkiai pavėluotu, lapkričio 6-ąją buvo sudaryta komisija galimam Savivaldybės administracijos direktorės Jolantos Girdvainės tarnybiniam nusižengimui dėl sutarties su „LitCon“ administravimo ištirti.

Sudaryti komisiją smarkiai pavėlavo

Mero potvarkyje teigiama, jog komisija sudaroma, atsižvelgiant į rugsėjo 16-ąją gautą Kretingos rajono savivaldybės tarybos Kontrolės komiteto prašymą įvertinti Savivaldybės administracijos direktorės veiklą, administruojant statybos darbų sutartį su Sporto ir sveikatingumo kompleksą stačiusia, bet darbų nebaigusia, UAB „LitCon“.

Toks mero žingsnis nustebino kai kuriuos Tarybos narius, ypač Kontrolės komiteto pirmininkę Jolitą Vaickienę, nes iki tol rajono vadovas ignoravo šį komiteto prašymą. Vietoj direktorės veiklos ištyrimo A. Kalnius buvo nusprendęs sudaryti rajono politikų komisiją, vadovaujamą visuomeninio rinkimų komiteto „Kretingos kraštas“ lyderio Dariaus Petreikio, skirtą ištirti ne J. Girdvainės, bet visą Savivaldybės administracijos veiklą nuo 2015 m. rugpjūčio 27 d., kai buvo pasirašyta sutartis su „LitCon“ komplekso statyboms.

Dauguma Tarybos narių posėdyje nusprendė, jog tokia užduotis komisijai būtų ne tik neįveikiama, nes itin sudėtinga, reikalaujanti daug laiko, bet ir beprasmiška. Vargu, kad suradus kokias nors anksčiau padarytas klaidas, būtų galima nustatyti už jas atsakingus asmenis. Juo labiau, kad komisijai užbaigus darbą įsigaliotų senaties terminai.

O Tarybos narys Dovydas Bajoras apskritai buvo užsiminęs, kad meras galimai pažeidžia įstatymus, nes nesudarė komisijos per 5 darbo dienas nuo informacijos apie galimus įtarimus direktorei gavimo dienos, kaip reikalauja įstatymai.

Tai „Švyturiui“ patvirtino ir Vyriausybės atstovė Klaipėdos ir Tauragės apskrityse Daiva Kerekeš: „Toks potvarkis turėjo atsirasti anksčiau, kaip numato tarnybinių patikrinimų procedūras numatanti tvarka“.

Meras direktore patenkintas

Tad kodėl, praėjus savaitei po Tarybos posėdžio, meras vis dėlto apsigalvojo ir nusprendė sudaryti komisiją J. Girdvainės galimam tarnybiniam nusižengimui ištirti?

„Rugsėjo mėnesį atėjo Jolitos Vaickienės prašymas, kad ji nori nagrinėti. Atėjo ir Vaidos Jakumienės prašymas (patikrinti sutarties su UAB „LitCon“ administravimą nuo jos sudarymo pradžios –  aut.), ką jūs ir žinote. Tai yra, dviejų skirtingų prašymų pagrindu ir buvo sudaryta politikų komisija. O kai per Tarybos posėdį pareikalauja tarnybinio patikrinimo, tada jau įsijungia kitas mechanizmas. Sudaroma tarpinstitucinė komisija. Juristai patikino, jog reikia atlikti tarnybinį patikrinimą po J. Vaickienės įpareigojimo. Aš pasitikiu savo juristais. Jei sako, kad reikia, tai ir padarom. Ką norėjo tikrinti Kontrolės komitetas pirminiame variante, neaišku, į visus klausimus buvo atsakyta. Paprasčiausiai nepatinka direktorė, todėl tampoma už ausų. Aš esu patenkintas direktorės veikla. Ir tai, ką ji daro, man visiškai tinka“, – „Švyturiui“ sakė A. Kalnius.

Komisija bandys išsiaiškinti, ar direktorė nepadarė pažeidimo, nesiimdama procesinių veiksmų rangovo „LitCon“ atžvilgiu ir leisdama tęsti darbus Sporto ir sveikatingumo komplekse po to, kai 2019 m. sužinojo, kad „LitCon“ spalio 27 d. metams išduotas draudimo bendrovės „ERGO Insurance SE“ sutarties įvykdymo užtikrinimo garantas yra negaliojantis dėl nesumokėto įmonės „LitCon“ , nesumokėto 2 tūkstančių 70 eurų draudimo įnašo. Todėl Kretingos rajono savivaldybė iš „LitCon“ nebegali gauti jokios darbų pabrangimo kompensacijos. Jeigu Savivaldybės administracija iš rangovo būtų išsireikalavusi sutarties garanto, už neįvykdytus įsipareigojimus „LitCon“ būtų turėjęs Savivaldybei sumokėti daugiau nei pusę sutarties įvykdymo užtikrinimo sumos.

Daugiau nei 6,2 mln. eurų vertės statomame Sporto ir sveikatingumo centre liko darbų už beveik 900 tūkst. eurų, bet Savivaldybei numačius pakoreguoti projektą, jis pabrangs dar beveik milijonu eurų.

Komisija tyrimą turėtų atlikti per 20 darbo dienų.

„Nesuvokiu tokio mero „skrydžio“. Kažkokia nesąmonė, neaišku, ką jis nori išsiaiškinti, o gal atvirkščiai – nuslėpti, kad nieko neištirtų”, – kodėl šitaip į mero pagaliau sudarytą komisiją sureagavo Kontrolės komiteto pirmininkė Jolita Vaickienė, skaitykite šio šeštadienio, lapkričio 14 d., “Švyturio” laikraštyje.

Koalicijos partneriai apkaltino merą pažeidus įstatymą

Kontrolės komiteto pirmininkė inicijavo administracijos direktorės tarnybinį veiklos patikrinimą

Ko iš tikrųjų Administracijos direktorė nepasakė tarybai? Kad melavo?

Štai kokio statybinio broko sveikatingumo ir sporto komplekse paliko „LitCon“

Valdžios šokis su „Litconu“ klibina ir daugumos pamatus

 25,908 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes