Orkaitėje keptas starkis.

Orkaitėje (kepimo rankovėje) keptas starkis su padažu.

Reikės: 

starkio (1 kg);

šiek tiek alyvuogių aliejaus (žuviai aptepti);

3 žiupsnelių prieskonių žuviai. Mano prieskonių sudėtis: česnakai, krapai, raudonoji saldžioji paprika, svogūnas, garstyčių grūdeliai, juodieji pipirai;

1 citrinos;

pagal skonį druskos.

Garnyrui: 1,5 kg bulvių, šiek tiek alyvuogių aliejaus, pagal skonį maltų juodųjų pipirų, šiek tiek druskos.

PADAŽUI: 2 galvos svogūnų 2 vienetai pomidorų 3 šaukštai grietinės pagal poreikį vandens (karšto) pagal skonį džiovinta juozažolė pagal poreikį saulėgrąžų aliejaus šiek tiek druskos.

Pirmiausia pasiruoškite starkį: nuskuskite žuvies žvynus. Įpjaukite ant šono paguldytos ir prispaustos žuvies pilvą, pradėdami nuo uodegos ir kildami link galvos. Atvėrę pilvą atsargiai nedideliu peiliu išpjaukite vidaus organus, pjaudami priešinga kryptimi, t.y. nuo galvos link uodegos. Galiausiai nupjaukite galvą, pelekus.

Išskrosta ir nuplauta žuvis jau paruošta marinavimui.

Starkį įtrinkite žuvies prieskoniais ir druska. Pamarinuotą žuvį susukite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą valandai.

Garnyrui bulves nuskuskite, pjaustykite į keturias dalis, mažesnes – į dvi, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska, juodaisiais pipirais ir palikite pasimarinuoti.

Citrinas supjaustykite griežinėliais.

Žuvį išimkite iš plėvelės, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, sudėkite dalį griežinėliais pjaustytų citrinų į žuvies pilvą. Žuvį kiškite į kepimo rankovę, sudėkite likusius citrinų griežinėlius. Užriškite kepimo rankovę. Dėkite į skardą.

Bulves sudėkite į skardą šalia žuvies.

Kepkite 180 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50-60 min.

Padažui nulupkite ir supjaustykite kubeliais svogūnus. Pomidorus užpilkite verdančiu vandeniu, perliekite lediniu. Nulupkite odeles ir supjaustykite smulkiais gabalėliais.

Įkaitintinkite keptuvę su aliejumi. Pakepinkite svogūnus. Baigiant kepti svogūnams (kai jie tampa skaidrūs), sudėkite pomidorus. Pašutinkite. Sudėkite grietinę, skieskite karštu vandeniu (padažas turi būti grietinės tirštumo). Pabaigoje berkite druskos ir juozažolės.

Tiekite žuvį ir bulves su padažu.

Šis kiekis skirtas 6-7 porcijoms.

Receptu su “Švyturio” skaitytojais dalijasi Gita Ingrida Stupelienė, Kretingos technologijos ir verslo mokyklos vyriausioji profesijos mokytoja. 

Laukiame ir Jūsų mėgstamų receptų, net jei nesate profesionalas,-ė! Receptus su nuotraukomis siųskite adresu redakcija@svyturiolaikrastis.lt 

 57,606 peržiūrų (-a)

80% LikesVS
20% Dislikes