Naminis Napoleonas.

Paprasta, pavyks iš pirmo karto, jei nuosekliai gaminsite pagal pateiktą gaminimo technologiją.

Ingredientai tešlai: 250 g sviesto, 200 g grietinės, 400 g kvietinių miltų, 1 kiaušinis, žiupsnelis sviesto.

Ingredientai kremui: 0,5 l pieno, 200 g sviesto, 220 g cukraus, 2 kiaušiniai, 1 šaukštas bulvių krakmolo, 1 šaukštas miltų, 3 šaukštai rūgštesnės uogienės (tinkamiausios – spanguolių, juodųjų serbentų ar bruknių).

Gaminimo technologija: dideliame dubenyje suberiam tešlai skirtus miltus, imam burokinę tarką ir vis pamiltuojant tarką sutarkuojam iš šaldytuvo išimtą sviestą. Į miltų sviesto masę beriame druską, įmušame  kiaušinį, supilame grietinę ir viską gerai suminkome į vieną didelį kamuolį.

Gautą didelį kamuolį  padalinam į 6-  lygias dalis, sudedam į maistinę plėvelę ir dedam į šaldytuvą bent valandai. Po valandos imame po gabalėlį ir kočiojame tiesiai ant kepimo popieriaus kiek galima ploniau (1 – 2 mm).

Iškočiotą blyną apipjaunam pagal norimą dydį. Aš naudoju didelę lėkštę. Nuopjovas paliekam ant kepimo popieriaus  ir viską perkeliam su kepimo popieriumi į skardą (iškeptas nuopjovas naudosim torto šonų ir viršaus puošimui).

Kepam įkaitintoje orkaitėje 180 temperatūroje, kol švelniai  paruduoja. Kepdami papločiai pučiasi. Kuo jie daugiau išsipučia, tuo geriau, nes tai įrodymas, kad susidaro daugiau sluoksnių.

Ruošiam kremą. Užkaičiam pieną. Cukrų, miltus ir krakmolą sudedam į indelį ir išmaišome, tada į juos įmaišom suplaktus kiaušinius, viską išmaišom. Gautą tyrelę plona srovele pilame į verdantį pieną ir gerai maišom. Maišant paverdam apie 5 minutes ir atvėsiname iki kambario temperatūros. Kambario temperatūros minkštą sviestą išplakam mikseriu iki purumo, tada plakant vis dedam po šaukštą išvirtos atvėsusios masės.

Ant padėklo ar tortinės lėkštės dedame paplotį lygiąja puse į apačią, tepam kremu ir dedam kitą paplotį pūslėta puse į apačią, truputį paspaudžiam. Vieną sluoksnį pertepam pasirinktinai bruknių, juodųjų serbentų ar spanguolių uogiene. Torto viršų ir šonus taip pat aptepam kremu. Tada kočėlo pagalba sutrupinam keptas nuopjovas ir tais trupiniais apibarstom torto viršų ir šonus.

Paruoštą tortą dedam į šaldytuvą nors per naktį. Kuo ilgiau šaldytuve stovi, tuo tortas būna skanesnis, nes kremas susigeria į papločius.

Gita Ingrida Stupelienė

Kretingos technologijos ir verslo mokyklos profesijos mokytoja

 

 

 36,492 peržiūrų (-a)

82% LikesVS
18% Dislikes