Senovinė Lietuvos dvarų burokėlių gira
Reikia:
10 l šaltinio vandens,
1 kg burokėlių,
0,5 kg medaus,
10 gvazdikėlių,
100 g naminės juodos ruginės duonos,
20 razinų.
Gamyba: burokėlius išvirti, nulupti ir smulkiai sutarkuoti. Vandenį su gvazdikėliais užvirinti, į jį sudėti sutarkuotus burokėlius ir palaikyti pusvalandį. Skystį perkošti, ataušinti, įdėti riekę ruginės duonos, įmaišyti medų ir pastatyti šiltoje vietoje, kad gira įrūgtų.
Kai gira įrūgs, suberti razinas. Į litrinį butelį – 3 razinos. Po to ją supilstyti į butelius arba į statinaitę ir sandariai uždaryti.
Girą galima gerti kitą dieną. Ji yra saldžiarūgščio savito skonio su gvazdikėlių poskoniu.
Senovinė kvapioji burokėlių gira
Reikia:
1 kg burokėlių,
česnako 3 skiltelių,
4 kvapiųjų pipirų,
3 laurų lapų,
10 l šaltinio vandens,
50 g medaus,
5 g druskos,
100 g naminės juodos ruginės duonos.
Gamyba:
Burokėlius nulupti, supjaustyti pusiau griežinėliais, sudėti česnaką, lauro lapus, kvapiuosius pipirus. Virintame atvėsintame vandenyje ištirpinti medų, druską, užpilti burokėlius, ant viršaus uždėti duonos riekę. Rauginti šiltoje vietoje.
Girą supilstyti į butelius ir laikyti šaltoje vietoje. Ši gira gali būti vartojama ruošiant maistą, ypač lietuviškas šaltsriubes, barščius. Joje galima gaminti daržovių troškinius, troškinti mėsą, paukštieną, žuvieną, žvėrieną, laukinę paukštieną.
90,742 peržiūrų (-a)