Senovinė Lietuvos dvarų burokėlių gira

Reikia:

10 l šaltinio vandens,

1 kg burokėlių,

0,5 kg medaus,

10 gvazdikėlių,

100 g naminės juodos ruginės duonos,

20  razinų.

Gamyba: burokėlius išvirti, nulupti ir smulkiai sutarkuoti. Vandenį su gvazdikėliais užvirinti, į jį sudėti sutarkuotus burokėlius ir palaikyti pusvalandį. Skystį perkošti, ataušinti, įdėti riekę ruginės duonos, įmaišyti medų ir pastatyti šiltoje vietoje, kad gira įrūgtų.

Kai gira įrūgs, suberti razinas. Į litrinį butelį – 3 razinos. Po to ją supilstyti į butelius arba į statinaitę  ir sandariai uždaryti.

Girą galima gerti kitą dieną. Ji yra saldžiarūgščio savito skonio su gvazdikėlių poskoniu.

Senovinė kvapioji burokėlių gira

Reikia:

1 kg burokėlių,

česnako 3 skiltelių,

4 kvapiųjų pipirų,

3 laurų lapų,

10 l šaltinio vandens,

50 g medaus,

5 g druskos,

100 g naminės juodos ruginės duonos.

Gamyba:

Burokėlius nulupti, supjaustyti pusiau griežinėliais, sudėti česnaką, lauro lapus, kvapiuosius pipirus. Virintame atvėsintame vandenyje ištirpinti medų, druską, užpilti burokėlius, ant viršaus uždėti duonos riekę. Rauginti šiltoje vietoje.

Girą supilstyti į butelius ir laikyti šaltoje vietoje. Ši gira gali būti vartojama ruošiant maistą, ypač lietuviškas šaltsriubes, barščius. Joje galima gaminti daržovių troškinius, troškinti mėsą, paukštieną, žuvieną, žvėrieną, laukinę paukštieną.

 90,524 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes