Šiandien jau žinome, kad sergantieji tuberkulioze – ne vampyrai (taip taip, kadaise būdavo manoma ir taip!), bet apie šią seniausią infekcinę ligą informacijos vis dar trūksta. Siekiant kuo didesnės informacijos sklaidos kovo 24-ąją visame pasaulyje minima Pasaulinė tuberkuliozės diena. 

Kodėl šiai ligai skirta kovo 24-oji?

1882 m. kovo 24-ąją vokiečių fizikas, mikrobiologas, bakteriologijos pradininkas Robertas Kochas atrado tuberkuliozės sukėlėją – tuberkuliozės mikobakteriją. Beje, Robertas Kochas nuo 1985 m. buvo ir Vilniaus medicinos draugijos garbės narys. 1896 m. Robertas Kochas  Mažojoje Lietuvoje tyrė raupsus. Jo iniciatyva 1899 m. Klaipėdoje įsteigtas leprozoriumas – sergančiųjų raupsais karantino vieta. Jis buvo likviduotas 1944 m.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) 2019 m. duomenimis, tuberkuliozė yra viena iš dešimties pagrindinių mirties priežasčių pasaulyje. Tuberkuliozės plitimas susijęs su gyventojų migracija, socialinėmis, ekonominėmis problemomis. Lietuvoje įprasta manyti, kad tuberkuliozė yra  benamių ar narkomanų liga. Tačiau specialistai pažymi, kad nuo tuberkuliozės neapsaugotas nei vienas, ja užsikrėsti ir vėliau susirgti gali kiekvienas žmogus.

2018-2020 m. Kretingos rajone plaučių tuberkulioze susirgo 32 asmenys. Pagal amžių tuberkuliozė diagnozuota 35-85 metų asmenims, pagal lytį – 24 vyrams ir 8 moterims, pagal gyvenamąją vietą –  23 kaimo ir 9 miesto gyventojams, 22 nedirbantiems, 10 dirbančių asmenų.

2018 m. Kretingos rajone registruoti 8 tuberkuliozės ligos atvejai, 2019 m. – 18 atvejų ir 2020 m. –  6 atvejai.

Specialistai atkreipia dėmesį, kad pernai profilaktiškai ištirtų  asmenų skaičius sumažėjo dėl Covid-19 ligos pandemijos. Tai ir galėjo lemti mažesnį išaiškintų  tuberkulioze sergančių asmenų skaičių.

Kaip skelbia ULAC, remiantis atliktais skaičiavimais, dėl COVID-19 pandemijos, 2020–2025 m., gali  išaugti tuberkuliozės atvejų ir mirčių skaičius – papildomai 6,3 mln. atvejų ir 1,4 mln. mirčių.  Prognozuojama, kad 2021 m. pasaulyje tuberkuliozės susirgimų ir mirčių skaičius išaugs iki 2013–2016 m., pasiekto lygio – tai reiškia 5–8 metų nesėkmę kovoje su šia liga.

Kas yra tuberkuliozė?

Tuberkuliozė – tai infekcinė liga, kurią sukelia tuberkuliozės mikobakterijos.

Infekcija dažniausiai pažeidžia plaučius, bet gali pažeisti ir visus kitus žmogaus organus. Tuberkulioze užsikrėsti galima tik nuo žmogaus, sergančio aktyvia jos forma, kuris kosėdamas ir skrepliuodamas į aplinką gausiai išskiria ligos sukėlėjus.

Žmogus užsikrečia įkvėpęs mikobakterijomis užkrėsto oro, užtenka vos kelių tuberkuliozės mikobakterijų.

Daugumos žmonių imuninė sistema sugeba sukėlėjus išlaikyti neaktyvios ,,miegančios“ būsenos, jie negali užkrėsti kitų.

PSO duomenimis, maždaug trečdalis pasaulio gyventojų yra infekuoti tuberkuliozės mikobakterijomis, iš kurių  tik 5-10 proc. užsikrėtusiųjų išlieka tikimybė per gyvenimą susirgti tuberkulioze. Tai priklauso nuo kiekvieno asmens imuninės sistemos stiprumo.

Tais atvejais, kai žmogaus imuninė sistema susilpnėja iki tokios ribos, kai nebeišgali kovoti su infekcijų sukėlėjais, mikobakterijos pradeda daugintis organizme ir žmogus suserga tuberkulioze, atsiranda ligos simptomai. Žmogus gali tapti užkrečiamas. Atvira tuberkulioze sergantis ligonis per metus gali užkrėsti 10-15 žmonių. Pradėjęs gydymą toks asmuo tampa nepavojingas.

Tikimybė susirgti tuberkulioze padidėja, kai žmogus serga lėtinėmis plaučių ligomis, nesaikingai vartoja alkoholį, netinkamai maitinasi, blogos buitinės sąlygos. Didžiausią riziką užsikrėsti ir susirgti tuberkulioze turi labai artimą kontaktą su jau sergančiais atvira tuberkulioze turintys ar turėję asmenys – ligonio šeimos nariai, bendradarbiai, draugai.

Tuberkuliozės simptomai

Susirgimo pradžioje nusiskundimų būna nedaug. Kol liga nėra išplitusi, tuberkuliozę galima įtarti, kai žmogų vargina skausmas krūtinėje bei pečių plote, nuovargis, naktinis prakaitavimas, apetito stoka, svorio kritimas, kosulys – sausas ar su skrepliais, trunkantis ilgiau nei savaitę, karščiavimas iki 37,5 ͦ C.

Pastebėjus išvardintus simptomus, reikia kuo skubiau kreiptis į savo šeimos gydytoją, kuris įvertins būklę arba išrašys siuntimą pas kitos srities specialistą.

Kaip sumažinti užsikrėtimo riziką?

Būnant blogai vėdinamose patalpose, susibūrimų vietose tikimybė užsikrėsti didėja. Mikobakterijos yra atsparios karščiui, šalčiui, spiritui, tačiau jautrios ultravioletiniams spinduliams ir chloro junginiams.

Gatvės dulkėse mikobakterijos išlieka gyvybingos iki 2-3 savaičių, kambaryje – 1,5 mėnesio, Tiesioginėje saulės šviesoje žūva per 1-1,5 val., veikiant ultravioletiniams spinduliams – per 2-3 minutes, 80 ͦ C vandenyje – per 5 minutes.

Dažnai vėdinamose, drėgnu būdu valomose patalpose mažesnė tikimybė, kad tuberkuliozės bakterijos liks patalpoje ir jomis užsikrės patalpoje esantys žmonės.

 

Paklausykime ULAC Elidemiologinės priežiūros skyriaus visuomenės sveikatos specialistės Joanos Korablovienės pasakojimo apie anksčiau vyravusį požiūrį į tuberkuliozę. Pasirodo, buvo paplitęs požiūris, kad sergantieji tuberkulioze – vampyrai.

 

Ir prisiminkite mūsų straipsnius apie imuniteto stiprinimą. Tai svarbu, siekiant išvengti bent kokių ligų – ne tik tuberkuliozės ar koronaviruso.

Naudingi patarimai, kaip sustiprinti imunitetą

Stiprinkime imunitetą su burokėliais

Penki sveiko ir energingo gyvenimo principai pagal XIX a. vokiečių dvasininką

 

 14,809 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes